Obavijesti

News

Komentari 6

Slovenska vlada može pasti, ne potvrde li rebalans proračuna

Slovenska vlada može pasti, ne potvrde li rebalans proračuna
1

Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans proračuna za iduću godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi, rekao je Marjan Šarec u Portorožu

VIDEO

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je svoje koalicijske partnere u vladi upozorio na opasnost za opstanak sadašnje koalicije ako se ne usklade oko proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

"Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans proračuna za iduću godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi", kazao je Šarec u Portorožu na redovnom godišnjem savjetovanju ekonomista, upozorivši da proračunski rebelans zahtijeva od Slovenije i Europska komisija, kako bi se zadržala fiskalna stabilnost i postigli ciljevi fiskalnog pakta.

Podsjetio je da je njegova vlada dužnost preuzela prije dva mjeseca, te kazao da ga je iznenadilo kad je vidio stanje proračunske potrošnje, s obzirom na ambiciozne planove što ih je sadašnja koalicija najavila.

"U proračunu nema većih rezervi, pa će trebati mnogo strpljenja i mudrosti da sastavimo rebalans", kazao je Šarec čiju manjinsku koalicijsku vladu čini pet stranaka ljevice i centra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neformalni prijedog ministarstva financija po kojemu bi se proračunska  potrošnja iduće godine smanjila za 160 milijuna eura, smanjivanjem socijalnih prava  obiteljskih naknada, naišao je na protivljenje nekih članica koalicije, od kojih neke traže revalorizaciju mirovina, a neke ambicioznije financiranje zdravstva ili infrastrukturnih projekata.

Uz to, Šarecova vlada još nije riješila pregovore sa sindikatima javnog sektora koji su zaprijetili štrajkom početkom idućeg mjeseca ako ne dođe do znatnije korekcije plaća u državnim i javnim službama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a