Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slovenska vlada može pasti, ne potvrde li rebalans proračuna

None Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans proračuna za iduću godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi, rekao je Marjan Šarec u Portorožu

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je svoje koalicijske partnere u vladi upozorio na opasnost za opstanak sadašnje koalicije ako se ne usklade oko proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

"Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans proračuna za iduću godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi", kazao je Šarec u Portorožu na redovnom godišnjem savjetovanju ekonomista, upozorivši da proračunski rebelans zahtijeva od Slovenije i Europska komisija, kako bi se zadržala fiskalna stabilnost i postigli ciljevi fiskalnog pakta.

Podsjetio je da je njegova vlada dužnost preuzela prije dva mjeseca, te kazao da ga je iznenadilo kad je vidio stanje proračunske potrošnje, s obzirom na ambiciozne planove što ih je sadašnja koalicija najavila.

"U proračunu nema većih rezervi, pa će trebati mnogo strpljenja i mudrosti da sastavimo rebalans", kazao je Šarec čiju manjinsku koalicijsku vladu čini pet stranaka ljevice i centra.

Neformalni prijedog ministarstva financija po kojemu bi se proračunska  potrošnja iduće godine smanjila za 160 milijuna eura, smanjivanjem socijalnih prava  obiteljskih naknada, naišao je na protivljenje nekih članica koalicije, od kojih neke traže revalorizaciju mirovina, a neke ambicioznije financiranje zdravstva ili infrastrukturnih projekata.

Uz to, Šarecova vlada još nije riješila pregovore sa sindikatima javnog sektora koji su zaprijetili štrajkom početkom idućeg mjeseca ako ne dođe do znatnije korekcije plaća u državnim i javnim službama.

Komentari (6)
  • Eto što bi se dogodilo i kod nas kad bi se nakon izbora udružili koje kakvi mostovi, živi zidovi, beljak i ostali politički jad.

    16. 11. 2018,   19:14