Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slovenski zastupnici Junckera tražili pritisak na Hrvatsku

None Foto: VINCENT KESSLER

Slovenski eurozastupnici Igor Šoltes, Franc Bogovič, Tanja Fajon i Ivo Vajgl od Junckera traže da "od Hrvatske jasno zahtijeva poštovanje vladavine prava i implementaciju obvezujuće arbitražne presude''

Skupina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu iz stranaka ljevice uputila je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traže da od Hrvatske zahtijeva da ispoštuje i implementira arbitražnu odluku o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske.

U pismu koje su poslali i svim članovima Europske komisije slovenski eurozastupnici Igor Šoltes, Franc Bogovič, Tanja Fajon i Ivo Vajgl od Junckera traže da "od Hrvatske jasno zahtijeva poštovanje vladavine prava i implementaciju obvezujuće arbitražne presude i to  bez odugovlačenja".

Uz to, oni optužuju Junckera da je ignorirao neslužbeno mišljenje pravne službe Komisije da je Slovenija s pravom tužila Hrvatsku zbog neprovođenja arbitraže, odnosno da je riječ o kršenju europskog prava, pri čemu su se referirali na dokument koji je o tome nedavno objavio njemački list Spiegel.

Tvrde da je Juncker to mišljenje trebao staviti na dnevni red Komisije, što nije učinio, čime je politizirao slučaj koji ima pravnu pozadinu i tako djelovao pristrano u korist Hrvatske.

"Vaša šutnja daje loš primjer državama zapadnog Balkana jer im šalje poruku da ne moraju poštovati međusobne dogovore. To bi, imajući u vidu kompleksnost odnosa u regiji, moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost i stabilnost regije", naveli su u svom pismu slovenski eurozastupnici.

U posebnoj izjavi za javnost jedan od potpisnika, europarlamentarac Igor Šoltes, kazao je da je Juncker ignorirao mišljenje svojih pravnika i da se je Komisija trebala pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske, što nije odlučila, prešutno proglasivši spor bilateralnim pitanjem.

"Vrlo je neodgovorno i nezrelo da Juncker i njegova Komisija ne provode osnovne funkcije Europske komisije kao čuvara europskih ugovora, čime ruše vjerodostojnost Europske unije i njenih  vrijednosti", kazao je novinarima u Ljubljani Šoltes.

Pisanje njemačkog Spiegela, koji je objavio osam stranica dug neslužbeni dokument koji je Juncker navodno odbio staviti na dnevni red Komisije, a prema navodima slovenskih medija dostavio mu ga je nepoznati "zviždač" u Komisiji, zadnjih je tjedana jedna od glavnih tema slovenskih medija. Na pisanje lista su reagirali i najviši političari optužbama na račun Komisije i njene navodne pristranosti prema Hrvatskoj u slučaju arbitraže.

Referirajući se na otkriće Spiegela, a odgovarajući na novinarska pitanja u Bruxellesu,  jedan od glasnogovornika Komisije izjavio je sredinom rujna da ne komentira neslužbene dokumente koji možda cirkuliraju, a tiču se arbitraže.
Potvrdio je da se o dokumentu raspravljalo, ali da nije bio na dnevnom redu Komisije niti da postoje planovi da se Komisije na to pitanje opet vrati.

Nakon što je spomenuti neslužbeni papir, koji je u Sloveniji izazvao veliko uzbuđenje i mnoštvo reakcija, bio objavljen, reagirala je i hrvatska vlada priopćivši kako smatra da je Komisija ispravno odlučila kad se nije željela pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatske i tako se umiješati u bilateralni spor dviju članica.

Komentari (7)
  • Kako mušati su!

    27. 9. 2018,   19:53
  • jel hina autor i ovog naslova? "Slovenski zastupnici Junckera tražili pritisak na Hrvatsku" ... s kojeg brda "u regionu" je sišao sastavljač? ... ovo što radite s hrvatskim jezikom moglo bi se već nazvati i diverzijom ...

    27. 9. 2018,   17:48
  • Nek dojdu s brodovima, naši isto, pa bumo vidli....varali, muljali, lagali, i još nekaj zahtijevaju? Podsjećaju na desne susjede....

    27. 9. 2018,   18:51