Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Složna braća su u borbi za vođu laburističke stranke

None Foto: 24sata

David i Ed Miliband laburiste misle pozicionirati ljevije od sadašnje pozicije. Mnogi misle da su braća u dogovoru, oni to energično opovrgavaju

Mlađi brat Ed (41) bio je ministar energetike. Stariji i puno poznatiji David (45) bio je ministar vanjskih poslova u vladi Gordona Browna. Oba Milibanda najavila su, na iznenađenje javnosti, juriš na čelno mjesto Laburističke stranke, koja je poražena nakon punih 13 godina. Milibandi su engleska intelektualna “dinastija”: njihov otac Ralph, imigrant poljsko-židovskog podrijetla, bio je jedan od najčuvenijih marksističkih sociologa XX stoljeća. Mnogi su ga smatrali komunistom, pa bi njihovo preuzimanje laburista značilo lijevi zaokret nakon blerovske faze “trećeg puta”, koja je započela kao hipijevska pobuna protiv establišmenta, a završila kao japijevski vazalni savez s najnepopularnijim američkim predsjednikom, Bushom mlađim.
- Izgubili smo dodir s vrijednostima koje su nas učinile progresivnom strankom u politici i izgubili doticaj s ljudima koje bi trebali predstavljati - rekao je Ed Miliband u subotu najavivši povratak izvorima. Njegov otac na grobu Karla Marxa zakleo se na doživotnu borbu za prava radnika. David je kompromisnija varijanta, a mnogi misle da su se dva brata dogovrila kako bi lakše istisnuli Davidove protivnike. David je inače favorit.
- Nema tu nikakvih dogovora. Takvi dogovori su nam i stvorili probleme s kojima se danas suočavamo - rekao je Ed Miliband.
- U zemlji s dugom političkom tradicijom, kandidatura dva brata je samo zanimljivost, posebno ako je riječ o jednoj stranci i ništa više - kaže Mate Granić, čiji je brat Goran (HSLS) bio član Račanove vlade. Mate je bio oporba u DC-u, gdje je prešao iz HDZ-a.
- Naša je politička tradicija kraća i tu je bilo više podmetanja unutarstranačkih protivnika, ali nas to nije zabrinjavalo niti je pokvarilo naše odnose. Mi nikad jedan drugoga nismo doveli u neugodnu situaciju - kaže dr. Granić.
U hrvatskoj je politici u posljednjih 20 godina bilo sličnih slučajeva. Braća Marko i Vlado Veselica bili su u HKDU-u i HDS-u, blizanci Dinko i Mladen Čutura u HDZ-u, a Darko i Nenad Stazić u SDP-u.

Komentiraj, znaš da želiš!