Obavijesti

News

Komentari 34

Slučaj Maddie: Novi sumnjivac pedofil i trostruki ubojica djece

Slučaj Maddie: Novi sumnjivac pedofil i trostruki ubojica djece
1

Nijemac Martin Ney (48) osuđen je na doživotnu kaznu 2012. zbog ubojstva trojice dječaka: Stefana Jahra (13), Dennisa Rostela (8) i Dennisa Kleina (9). No u vrijeme Maddiena nestanka viđen je u Portugalu

VIDEO

Novi obrat u slučaju Madeleine McCann, najtraženije djevojčice na svijetu koja je nestala iz apartmana u portugalskom turističkom naselju Praia da Luz u svibnju 2007. godine. Fotorobotu kojeg su u Scotland Yardu izradili uz pomoć četvero svjedoka, koji su vidjeli dva muškarca sumnjivog ponašanja u Praiji da Luz na dan kad je nestala Maddie, odgovara 48-godišnji Nijemac Martin Ney, pedofil i trostruki ubojica djece. Navodno je u to vrijeme boravio u Portugalu.

Zasad se ne zna identitet drugog muškarca čiji su fotorobot također izradili i ne zna se je li i kako povezan s Neyem, ali je sasvim sigurno viđen na dan nestanka u Praiji da Luz. 

Pokretanje videa...

01:26

Prema navodima The Suna, njemački monstrum je jedan od dvojice sumnjivaca u istrazi i istražitelji koji godinama rade na slučaju razgovarat će s njim iza rešetaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, Martin Ney osuđen je 2012. godine, pet godina nakon Maddiena nestanka, na doživotni zatvor jer mu je dokazano da je oteo, zlostavljao i potom ubio trojicu dječaka: 13-godišnjeg Stefana Jahra 1992. godine, osmogodišnjeg Dennisa Rostela 1995. te Dennisa Kleina 2001. Priznao je i 40 slučajeva brutalnog silovanja djece. Gotovo sve žrtve pronalazio je u školskim kampovima ili domovima za učenike, kad bi bili bez nadzora roditelja. 

 

Njemački istražitelji vjeruju da je Ney ubio najmanje još jedno dijete, jer je njegov zatvorski kolega prijavio kako mu je priznao ubojstvo 10-godišnjeg francuskog dječaka Jonathana Couloma, ali tijelo nikad nije pronađeno, nikakvog dokaza osim 'cimerove' prijave nije bilo i taj mu zločin nikad dokazali. Jonathan je otet u kampu Saint Brevin les Pinsu u Francuskoj 2004. godine. 

Nisu mu uspjeli dokazati ni ubojstvo dječaka Nickyja Verstappena dok je boravio u Nizozemskoj 1998. a bio je osumnjičenik i u slučaju nestanka njemačkog dječaka Reneea Hassea u Portugalu 1996. godine. 

'Slučaj Maddie': Djevojčica je nestala zbog majke špijunke?
'Slučaj Maddie': Djevojčica je nestala zbog majke špijunke?

Kako piše The Sun, jezivi "timeline" Neyevih ubojstava - onih koja su mu dokazana i onih za koje istražitelji sumnjaju da ih je počinio, ali mu nisu uspjeli dokazati - kreće 1992. (Stefan Jahr) i ponavlja se svake tri godine: 1995. (Dennis Rostel), 1998. (Nicky Verstappen?), 2001. (Dennis Klein), 2004. (Jonathan Coulom?) ... I u tom nizu 2007. oteta je Maddie. 

U njemačkim medijima je dobio jezivi nadimak "Der Maskenmann" - odnosno Maskirani čovjek - jer su mu u kompjutoru pronašli prepiske s ostalim pedofilima u kojima je, pod imenom GerdX, opisivao kako je otimao djecu: maskirao bi se i iskakao iz žbunja kad bi vidio dječaka koji bi mu se svidio. Nosio je 'fantomku' preko lica, nož u ruci i, osim počinjenih ubojstava, silovao je još najmanje 40-ero djece. 

 

Njemački monstrum Ney nekoliko puta je boravio u Portugalu i Algarveu, regiji gdje je nestala Maddie. Prvi put još devedesetih godina.

Glasnogovornik obitelji McCann potvrdio je engleskim medijima da je Ney u fokusu istrage, koja traje već 12 godina i na koju je potrošeno gotovo 13 milijuna eura. Zasad bez rezultata.

Je li unuk Freuda oteo Maddie i tajnu sa sobom odnio u grob?
Je li unuk Freuda oteo Maddie i tajnu sa sobom odnio u grob?

- To bi mogao biti on, Neyev profil odgovara počinitelju: tražimo nekoga tko je predator, pedofil i stranac u Portugalu. Postoji jako puno razloga zašto policija s kredibilitetom sumnja da bi on mogao biti počinitelj. Ono što sigurno znamo, Neya su već jednom ispitivali u istrazi o Maddie, ali on je negirao da zna bilo što o tome - rekao je glasnogovornik Clarence Mitchell

Zašto vjeruju da je počinitelj stranac? Nedavni Netflixov dokumentarac o Madeleine McCann otkrio je propuste istrage portugalske policije, između ostalog da se godinama nije znalo da je maskirani pedofil u 28 slučajeva ulazio u apartmane turista u Praiji da Luz baš 2007. - iste godine kad je nestala Maddie. Preko lica je navodno nosio kiruršku masku, a u nekoliko navrata razgovarao je sa žrtvom. Jedno dijete je na engleskom pitalo: "Jesi li to ti, tata?" A on je u mraku odgovorio: "Yes". Na temelju iskaza žrtava utvrdili su da je govorio engleski, ali sa stranim naglaskom. Nikad nije pronađen. 

Ney je izmicao istražiteljima 19 godina

Martin Ney živio je inače na području Bremena do 2000. godine, kasnije u Hamburgu i radio je godinama kao socijalni radnik u đačkim domovima. Tu je došao u kontakt s mnogobrojnim žrtvama. Prema njegovu priznanju, "Der Maskenmann" počeo je s napadima 1992. godine u dječjem domu Hepstedt.

Iste godine 13-godišnji dječak Stefan Jahr nestao je iz škole u Schesselu. Njegovo tijelo pronađeno je pet tjedana kasnije zakopano na jednom brdu u 35 kilometara udaljenom Verdenu, s rukama vezanim iza leđa.

Od 1992. do 1995. izuzetno visok i snažan maskirani muškarac upadao je u dječje kampove u pokrajni Schleswig-Holstein, a 24. srpnja 1995. iz kampa je nestao 8-godišnji Dennis Rostel. Dva tjedna kasnije njegovo tijelo pronađeno je zakopano na brdu u Skiveu, u Danskoj. Više od 250 kilometara vozio je pedofil dječaka i uspio ga prebaciti preko granice u Dansku. Proveo je s njim nekoliko dana u apartmanu pored danskog grada Holstebroa, a potom ga je ubio. Kad je napokon ulovljen, Ney je rekao da taj put nije imao drugog izbora jer se "dječak glasno opirao" i da ga je zato ubio.

Slučaj 9-godišnjeg Dennisa Kleina iz 2001., koji je nestao iz svoje dječje sobe, bio je ključan u otkrivanju Martina Neya jer je jedan svjedok, gledajući televizijsku emisiju s rekostrukcijom zločina "Der Maskenmanna", shvatio da je svjedočio otmici 9-godišnjega dječaka. Naime, svjedok je i sam igrom slučaja bio jedna od žrtava maskiranog čovjeka iz đačkog doma još 1995. i zato se zainteresirao za videosnimku, učinilo mu se da je možda vidio tog dječaka s krupnim muškarcem pored jedne šumske staze za trčanje, nedaleko od lokacije gdje su berači gljiva kasnije našli tijelo Dennisa Kleina, s lisicama na rukama.

   

Bilo je to 2011. i nakon izrađenog fotorobota Ney je odmah priveden te je priznao zločin, kao i još dva ubojstva te čitav niz silovanja. No tko zna koliko je zločina još počinio jer njemačka policija do danas nije uspjela probiti složene šifre kojima je Martin Ney osigurao drugo računalo, koje je bio pažljivo skrio, i tvrde diskove. 

- Optuženi nam nije htio dati zaporke niti smo mogli riješiti problem tehničkim pomagalima. To više nema smisla niti pokušavati, softwer za šifriranje je moguće probiti samo ako nam Ney da zaporku jer je sustav šifriranja nevjerojatno složen - rekao je glavni tužitelj Kai Thomas Breas

Taj kompjutor, nadaju se istražitelji, mogao bi možda skrivati i tajnu o Madeleine McCann.

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu