Obavijesti

News

Komentari 58

Slučaj mrtvorođene bebe će ispitati stručno povjerenstvo

Slučaj mrtvorođene bebe  će ispitati stručno povjerenstvo

Riječ je o rodilji primljenoj u vinkovačku bolnicu nakon visokorizične trudnoće, a koju je, kako tvrdi, nakon cjelodnevnih trudova s brojnim komplikacijama, liječnik odbio poroditi carskim rezom

VIDEO

Ministar zdravlja Dario Nakić osnovao je u srijedu Stručno povjerenstvo koje će provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i utvrditi činjenicu u slučaju poroda i mrtvorođene bebe rođene u toj bolnici krajem siječnja.

Iz Ministarstva zdravlja poručili su kako će, ovisno o utvrđenim činjenicama, poduzeti sve mjere propisane odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Riječ je o rodilji, koja je primljena u vinkovačku bolnicu nakon visokorizične trudnoće, a koju je, prema njezinim tvrdnjama, nakon cjelodnevnih trudova koji su obilježile brojne komplikacije, liječnik odbio poroditi carskim rezom, zbog čega je dijete rođeno mrtvo.

Iz Ministarstva su poručili kako je zdravstvena inspekcija tijekom 2015. provela nadzor zakonitosti rada i stručnog rada za razdoblje 2013. i 2014., uz napomenu da zdravstvena inspekcija nije bila u mogućnosti obaviti nadzor rodilišta u OŽB Vinkovci, s obzirom da niti jedan od traženih statističkih podataka za 2013. i 2014. nije bio pripremljen niti dostupan Ministarstvu zdravlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom da je zdravstvenoj inspekciji bilo onemogućeno obavljanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora i nisu pruženi potrebni podaci, protiv sanacijskog upravitelja kao odgovorne osobe i protiv zdravstvene ustanove podnesen je optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka te je prekršajni sud toj bolnici izrekao novčane kazne, navodi se u priopćenju.

Također se napominje kako je zbog svega toga, kao i niza drugih nepravilnosti u radu, sanacijski ravnatelj razriješen dužnosti na sjednici Vlade u srijedu. 

Što se tiče rezultata nadzora ostalih rodilišta, iz Ministarstva zdravlja poručili su kako organizacijski i stručni rad u svim nadziranim rodilištima zadovoljava pravila dobre kliničke prakse.

Objektivni i mjerljivi pokazatelji stručnog rada su perinatalni mortalitet i operacijsko dovršenje poroda. Perinatalni mortalitet manji je u odnosu na većinu europskih zemalja, a udio operacijskog dovršenja poroda znatno niži u odnosu na sve zemlje EU.

"Tijekom nadzora uočene su određene nejednakosti u pogledu prostora, opreme i kadrova, te raznolika opterećenost zdravstvenog kadra obzirom na broj poroda u pojedinim rodilištima. Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No, unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika", ističe se u priopćenju. 

Ministarstvo zdravlja također navodi kako tijekom ove godine planira provesti niz aktivnosti na standardizaciji načina rada u svim rodilištima na području Hrvatske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

I dalje nema ni traga Danki (2): Vatrogasci su spremni pretražiti kanalizacijsku mrežu i jezero!
POTRAGA ZA DANKOM (2)

I dalje nema ni traga Danki (2): Vatrogasci su spremni pretražiti kanalizacijsku mrežu i jezero!

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'
VELIKA REKONSTRUKCIJA NESTANKA

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: 'Ni suzu nije pustila'

Majka Danke Ilić (2) tek je nakon sat i pol prijavila nestanak kćeri. Prije toga brisala je poruke i pozive. Opet je bila na saslušanju u policiji
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.