Obavijesti

News

Komentari 220

Ivi Sanaderu četiri i pol godine zatvora: 'To su sve lažni iskazi'

Ivi Sanaderu četiri i pol godine zatvora: 'To su sve lažni iskazi'
6

Suoptuženici Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević osuđeni su na po godinu dana zatvora, ali neće ići u zatvor, već im je kazna zamijenjena za rad za opće dobro

VIDEO

Bivši premijer Ivo Sanader i suoptuženici u slučaju Planinska u petak su proglašeni krivima na zagrebačkom Županijskom sudu nakon četiri godine od početka suđenja. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Sanader je osuđen na četiri i pol godine zatvora. Budući da nije osuđen na više od pet godina, Sanadera ne moraju odmah odvesti u istražni zatvor, već čeka pravomoćnost presude.

Pokretanje videa...

00:08

Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević osuđeni su na po godinu dana zatvora, ali neće ići u zatvor, već je njima kazna zamijenjena za rad za opće dobro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz zatvorsku kaznu, Sanaderu se oduzima 17 milijuna i 450 tisuća kuna koje mu je Fiolić predao u njegovoj kući u Kozarčevoj, a morat će, solidarno sa Fiolićem i njegovim tvrtkama, nadoknaditi Republici Hrvatskoj 15 milijuna  i 142 tisuće kuna za koliko je oštećena. To znači da će u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude Sanader morati u državni proračun platiti 17,45 milijuna kuna, plus spomenuti solidarni dio.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sanader dobio 4,5 godine zatvora za Planinsku

Posted by 24sata on 7. travnja 2017

 

Sanader: Nema dokaza osim lažnih izjava lažnih svjedoka

Ivo Sanader po izlasku iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda kazao je kako ova presuda nije ništa drugačija od prethodne dvije. 

-  Niti jedan dokaz osim lažnih izjava lažnih svjedoka koji su ucijenjeni od Uskoka koji, za taj dogovor da mene terete bez ikakvih dokaza, bilo materijalnih, bilo nekih drugih, dobiju povlastice - dobiju guljenje krumpira. To smo vidjeli s Čobankovićem, to smo vidjeli danas s Fiolićem i to je to. Nemam što drugo reći, idemo dalje, žalit ćemo se. Uvjeren sam da naši dokazi i naše činjenice u obrani i završnim riječima imaju puno veću težinu od ovoga što je iznio Fiolić - kazao je Sanader, a visinu kazne nije želio komentirati. 

Prodanović: Na ovom sudu Sanader očito nema šanse

Prokomentirao je pak njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazavši kako nije previše iznenađujuća jer očito na ovom sudu gospodin Sanader nema šanse. Na svu sreću, kazao je, postoje više strukture.

- Postoje određene okolnosti koje njemu ne idu u prilog - a na pitanje na koje okolnosti aludira, Prodanović nije odgovorio.

Četiri godine suđenja...

Podsjetimo, to je treća po redu presuda Ivi Sanaderu nakon gotovo četiri godine suđenja. Riječ je o predmetu Planinska gdje se bivšeg premijera tereti da je od stranačkog kolege Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna " provizije" za što je zloporabio položaj i ovlasti i sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka kupi nekretninu od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Fiolića, koji ga je poticao na zloporabu položaja,  po napuhanoj cijeni čime je državni proračun oštetio za 15 milijuna kuna. 

- Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić! Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio?  Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio. Nadalje, nisam ja potpisao odluku Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj - branio se Sanader  upirući prstom u bivšu potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor koja je na 67. sjednici Vlade 2. travnja 2009. stavila točku o kupnji zgrade na glasovanje nakon čega je jednoglasno prihvaćena.

- Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati -  branio se Sanader.

Kako su glavni svjedoci protiv njega bili Čobanković i Fiolić, obrana se koncentrirala na  vjerodostojnost njihovih iskaza. Čobanković je tvrdio da mu je Sanader naložio da ni u kojem slučaju Hrvatske šume ne smiju biti direktan kupac zgrade od Mesnica Fiolić, nego da na neko leasing društvo kupi zgradu u Planinskoj i onda ga proda Hrvatskim šumama.

Također mu je rekao da strogo vodi računa o proceduri i da sve bude prema zakonu.  

- Prodajom nekretnine nisam dobio nikakav novac - rekao je Čobanković koji se tijekom svjedočenja služio bilješkama. Obrana je tvrdila da mu je Uskok pripremio pitanja i odgovore te da je za to Čobanković na kraju osuđen na guljenje krumpira.  

Što se tiče Fiolića, Sanaderova obrana tvrdila je da su mu zaprijetili da će mu obitelj završiti u zatvoru ako ne tereti Sanadera a to su argumentirali i prijedlog tužitelja da se Fiolić kazni s godinom dana zatvora i da se ta kazna zamijeni radom za opće dobro. Osim Sanadera i Fiolića i njegovih tvrtki optužen je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni uvećala vrijednost Fiolićeve zgrade.

Suđenje je više puta prekidano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag