Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slučaj Radeljić: Njegov otkaz stajat će nas oko 291.000 kuna

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PLAĆENI NERAD: Radeljić ima pravo na punu plaću šest mjeseci, a zatim još pola godine na pola plaće. Porezni obveznici su za savjete Radeljića predsjednici Kolindi mjesečno izdvajali 32.342 kune bruto

Smijenjeni Mate Radeljić bio je u skupini onih savjetnika koji su zaposleni na Pantovčaku, imenovani su dužnosnici i dobivaju plaću iz proračuna.

Smjenom je ostao bez funkcije i utjecaja, ali plaću će još nastaviti primati jer planira iskoristiti svoje pravo “šest plus šest”. To znači da ima pravo, poput ministara i ostalih dužnosnika, na šest mjeseci pune plaće, a zatim još šest mjeseci pola plaće. Pravo mu prestaje ako nađe novi posao, ali, primjerice, honorarno može raditi i primati istodobno plaću s Pantovčaka iako su ga odande otjerali.

Ostojić: Sve treba ispitati 

Porezni obveznici su za savjete Radeljića predsjednici Kolindi Grabar Kitarović mjesečno izdvajali 32.342 kune bruto, a kad se odbiju mirovinski, zdravstveni i ostali doprinosi te porez i prirez, Radeljiću su ostajale 18.104 kune mjesečno. Ako bi iskoristio svoje puno pravo “šest plus šest”, to znači da ćemo njegov nerad nakon smjene platiti više od 291.000 kuna u bruto iznosu.

"RADELJIĆ JE SVE IZMISLIO" Igre (š)pijuna: 'Ima tu posla i za DORH, treba sve istražiti...'

A što se tiče političke cijene za Kolindu Grabar Kitarović, ona je smjenom Radeljića izgubila dio potpore na desnici. I unutar HDZ-a i izvan njega. Gubitak planira nadomjestiti kod birača centra i umjerenih konzervativaca koji podupiru Andreja Plenkovića u vođenju stranke i države.

Radeljić je otišao uz potencijalni skandal, a njegove tvrdnje da mu je ostavku uz indirektne prijetnje najavio pripadnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ispitat će i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Grabar Kitarović opovrgnula je da je bilo ikakve zlouporabe tajnih službi i da ih je neustavno koristila za smjenu Radeljića.

Zagreb: Most o MarakeÅ¡kom sporazumu "RADE OD GRAĐANA KLAUNOVE" Most o Radeljiću: 'Predsjednica i premijer priređuju karneval...'

Ranko Ostojić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, jučer je rekao da je već zatražio očitovanje SOA-e, ali je rekao i da sumnja u istinitost Radeljićevih tvrdnji.

- Iako ne bi bilo prvi put da Radeljić iznosi neistine, on kao zviždač i osoba koja upozorava na problem ima puno pravo na zaštitu institucija - rekao je Ostojić i dodao da je Radeljić lagao i pred sudom u procesu poduzetniku Željku Bilošu i bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec. Ostojić kaže da je Radeljić rekao kako je on kao tadašnji ministar unutarnjih poslova davao naloge HBOR-u o kreditu, što je neistina.

Ostojić je rekao da je iz priopćenja SOA-e mogao iščitati i kako je bilo razloga za protuobavještajnu zaštitu predsjednice.

- A onda se postavlja pitanje i zašto se ta osoba uopće mogla naći u Uredu predsjednice - smatra Ostojić.

Nije se požalio Vijeću 

Ako je SOA zaista sudjelovala u kadroviranju Ureda predsjednice i ako se obračunavaju na taj način, pitanje je što može očekivati građanin od obavještajnog ili represivnog aparata, napominje Ostojić.

PREDSJEDNICA O BIVŠEM SAVJETNIKU: 'Radeljićeve tvrdnje neistinite su, zlonamjerne, ali i apsurdne'

On kaže kako nema spoznaja da je Radeljić podnio predstavku Vijeću za građanski nadzor, što je trebao učiniti. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost također nadzire rad djelatnika SOA-e.

- Želim upozoriti na još jedan detalj, eventualne ranije pregovore po kojima je Radeljić trebao postati predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao jedne od najvažnijih institucija, koja nadzire sigurnosno obavještajni sustav. I to govori kakva se kadrovska politika vodila - zaključuje Ostojić, koji smatra da umjesto priopćenjem, Grabar Kitarović sve treba javno objasniti.

SLUČAJ RADELJIĆ Miro Kovač: 'Predsjednica je zakonski razriješila savjetnika'

U Radeljićevoj smjeni ima još toga što službeno treba rasvijetliti. Primjerice, njegovu ulogu u aferi SMS, ali i je li predsjednica prekršila ovlasti.

Komentari (164)
  • Kad će časni Hrvatski sabor donjeti zakon da i radnici nakon otkaza dobivaju punu plaču još godinu dana?, a ne samo ovakvi kriminalci na vlasti !

    24. 12. 2018,   07:07
  • Trebalo je maknuti fokus javnost sa zatvaranja rafinerije u Sisku i skandala oko prave cijene F-16,pa se isforsirala ova afera..Plenki kroz aferu SMS u potpunosti disciplinirao Kolindu..Sad pa nadalje bude svirala po njegovim notama Ako bude dobra ,vjerovatno bude HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima...A po o pitanju afere SMS vjerovatno će sankcije doći maksimalno do savjetnika,ali Brkića i Kolindu se neće dirati.To bi bila ipak malo prevelika šteta za HDZ..Čak nisam siguran da će se i savjetnike dirati..Ipak oni znaju sve dvorske tajne i to je sada njihov najveći kapital.. ..Dok se javnost bavi odnosom Radeljića i Kolinde ispod radara joj prolazi zatvaranje rafinerije u Sisku i realna cijena izraelskih F-16 od 136 milijuna dolara,a ne 500 milijuna kako su nam rekli..Valjda se i Amerima to sve zgadilo pa su stvar iznijeli u javnost,jer bi, prije ili kasnije,sve isplivalo na površinu...Ovaj Radeljičev iznos je samo nala kap u oceanu hrvatskih mučki,financijskih sivih zona i muljaža.......

    24. 12. 2018,   07:24
  • ni prvi ni zadnji... samo me zanima tko ce im u huducnosti sve to placati...ode radni svijet u irsku, njemacku, svedsku....

    24. 12. 2018,   07:07