Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slučaj mita od 660 €: Odredili pritvor za troje osumnjičenih

Na splitskim Bilicama tako su završili načelnik sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josip Bienenfeld, bivši inspektor u tom ministarstvu Željko Korica, te Borislav Bašić...

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u srijedu oko ponoći odredio je istražni zatvor za troje privedenih u USKOK-ovoj aferi Villa Harmony na Bačvicama.

Na splitskim Bilicama tako su završili načelnik sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josip Bienenfeld, bivši inspektor u tom ministarstvu Željko Korica, te Borislav Bašić. Bienenfelda se sumnjiči da je primio mito od 660 eura kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiričina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se "iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice", zadržala "veličina i katnost izgrađenog objekta". 

Zagreb: U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja uhićena jedna osoba AKCIJA USKOK-A Uhićenja u Ministarstvu: Za dozvole dali mito od 660 eura

Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja. 

Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti. Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.  

Treći osumnjičeni Zoran Sikirica trenutno se ne nalazi u Hrvatskoj.

Tema: Hrvatska

Komentari (10)
  • Ne kazem da nisu krivi ali tolika frka za petsto eura a oni sta su zamracili milijune nesmiju se ni spomenuti Ocito ovi nisu dovoljno zameacili pa nemaju za odvjetnike i suce

    18. 4. 2019,   10:10
  • 660 eura? Platio mu ručak.

    18. 4. 2019,   10:26
  • A gdje su oni koji su milione zamracili? Na slobodi!! To je slika naseg pravosudja! Za 600 eura u pritvor za 600 miliona neko direktorsko mjesto i jos neki bonus na placi!! Sabo za pokusaj mita u zatvor na godinu dana, bandicu za kupovinu ljudi i glasa pocasni doktorat!! Zavidim onima koji su skupili hrabrost i otisli iz ove mocvare!!!

    18. 4. 2019,   10:10