Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slučajno otkrili neobičan dar: Djevojka čita i piše naopako

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 6

TALENT Ana Grubešić (20) iz Rajsavca, nedaleko od Požege, ima neobičan talent, čita i piše naopako. To je silno zabavlja, a u jednom dahu može pročitati knjigu

Njezin dar su slučajno prije 10 godina otkrili mama Nevenka i otac Đuro tijekom jedne vožnje na more, kad se na stražnjem sjedištu zabavljala s braćom.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Slušala sam ih i čula sam da Ana govori nešto što mi ne razumijemo. Pitala sam je što to govori, a ona mi je rekla da se zabavlja s braćom i da im govori riječi naopako. Nisam baš bila sigurna da sam razumjela njezin odgovor, ali oni su se dalje nastavili zabavljati i smijati – rekla je Nevenka.

Kako je Ana i dalje nastavila nerazumljivo govoriti, roditelji su se počeli zanimati za njezin talent. Sve podrobnije su slušali i kad im je Ana počela čitati normalni tekst unatrag bez zamuckivanja i sa stopostotnom točnošću, shvatili su da ona nije baš obično dijete.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Od nas četvero, ja sam jedino njihovo žensko te baš ja imam tu moć da čitam i pišem riječi unatrag. Vrlo brzo su za mene, još kao desetogodišnju djevojčicu, čuli mediji. Bila sam gost u nekad popularnoj emisiji ‘Globalno sijelo’, pokojnog Joška Martinovića, a sudjelovala sam i na prvom ‘Talent Showu’ u Hrvata 2009. godine. To je za mene bilo neobično i veliko iskustvo. Susrela sam se s brojnim ljudima, koji su me stalno nešto zapitkivali, tražili me da im ono što kažu izgovorim unatrag, čak sam morala i pjevati unatrag. Žao mi je što nisam još srela nekoga s takvim talentom da se napričamo na našem jeziku – rekla je Ana.

Bez problema čita svaki tekst, a u stanju je u jednom dahu pročitati cijelu knjigu.

– Volim to i to me jako zabavlja. Svoj dar ponekad i zloupotrijebim, posebno kad želim majci nešto odgovoriti, a da se ona ne naljuti, jer to je najbolja mama na svijetu. Ako mi se nešto ne da uraditi što me traži, odgovorim joj na ‘svojem’ jeziku, ali u zadnje vrijeme shvati što sam joj rekla pa moram paziti. Nerijetko prijateljima na društvenim mrežama napišem komentar unatrag pa se oni onda muče da si to prevedu. Rekli su im da ih ne zezam, nego da im napišem normalno, ali to me baš zabavlja. Jednom sam bila vani i konobar mi se baš nije svidio. Naručila sam piće na ‘svojem’ jeziku. On nas je pogledao i pitao moje prijateljice odakle vam je ova, a one su mu se nasmijale i rekle da ja samo želim sok - rekla je Ana.