Obavijesti

News

Komentari 31

Slučajnost? Pregazili Rusa koji je razvio opasni nervni otrov...

Slučajnost? Pregazili Rusa koji je razvio opasni nervni  otrov...
1

Ruski znanstvenik koji tvrdi da je radio na razvoju nervnog otrova, korištenog u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer udaren je autom na pješačkom prelazu

VIDEO

Ruski znanstvenik pregažen je autom u blizini svojeg doma, svega nekoliko dana nakon što je izjavio da je radio na razvoju Novičoka, nervnog otrova koji je u Velikoj Britaniji zamalo ubio bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju

Identificirali osumnjičene za trovanje S. Skripala i kćeri
Identificirali osumnjičene za trovanje S. Skripala i kćeri

Znanstvenik Vladimir Uglev (71) prebačen je u bolnicu u njegovom rodnom gradu Anapu u utorak, nakon što ga je na pješačkom prijelazu udario automobil. 

Tko stoji iza pokušaja ubojstva?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od udarca je zadobio ozlijede glave, desne ruke i noge. Njegovo je stanje stabilno, a liječnici čekaju rezultate pretraga glave. Uglev je za The Bell izjavio da je prelazio cestu kada je primijetio da automobil ne usporava. Počeo je trčati i zamalo uspio pretrčati cestu, no automobil ga je ipak udario. Da ne završi pod kotačima, odskočio je na haubu automobila i glavom udario u vjetrobransko staklo.

Zanimljivo, Uglev je kazao da zna tko ga je udario. Tvrdi da je to bio 70-godišnji mještanin, javlja businessinsider.

Stradali znanstvenik je prije nešto manje od tjedan dana izjavio kako je siguran da Rusija stoji iza pokušaja ubojstva na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju. Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal proveo je nekoliko tjedana na intenzivnoj njezi nakon što je otrovom Novičokom posprejana kvaka na vratima njegovog doma u Salisburyju.

Skripala su nadzirale ruske obavještajne službe pet godina
Skripala su nadzirale ruske obavještajne službe pet godina

Uglev je rekao i da Britanci neće uspjeti dokazati da iza napada na Skripala stoje Rusi, osim ako ne uspiju pronaći spremnik iz kojeg je otrov primijenjen. 

- Logika događaja upućuje na to da iza svega stoji Rusija, kao i način na koji su reagirali naši vođe. Toliko su brzo počeli vikati 'Nismo mi!' Kao lopov koji ukrade nešto u trgovini  pa prvi počne vikati, lopov nije tu, tamo je, uhvatite ga!' - kazao je. 

Loše izveden pokušaj atentata

Bivši znanstvenik Uglev tvrdi da je sudjelovao u razvoju nervnog agensa A-234, korištenog za trovanje Skripalovih početkom ožujka. 'Po masenoj spektrometriji, prisutnosti flora i molekularnoj težini, i podacima koje sam nedavno dobio znam da se radi o tom otrovu', izjavio je za BBC.

Julia Skripal: Ne želim pomoć ruske ambasade ni rođakinje...
Julia Skripal: Ne želim pomoć ruske ambasade ni rođakinje...

Uglev je kazao da su otac i kći Skripal preživjeli zato što su u tom loše izvedenom pokušaju atentata primili samo malu dozu otrova.

Uglev tvrdi da je radio u tajnom sovjetskom laboratoriju u gradu Shikhany u Saratovu, na razvoju nervnih otrova koji su i danas djelotvorni. 

Britanska policija ima 200 svjedoka napada na špijuna

- Sudeći prema čistoći uzorka, smjesa bi mogla biti mojih ruku djelo. Smjesa može jako dugo stajati, doslovno nema rok trajanja - objasnio je Uglev. 

Dodao je i kako je proizvedeno 90-tak kilograma A-234 i sličnih nervnih otrova, ali da nisu ušli u masovnu proizvodnju. Međutim, i to što je proizvedeno je dovoljno da ubije stotine tisuća ljudi, a na njegovoj je savjesti barem desetak ljudi za koje vjeruje da su ubijeni ovim nervnim otrovom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina