Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Službeni se podaci o broju liječnika razlikuju za 1434

Ako se držimo HZJZ-ovih podataka ispada da je u Hrvatskoj prošle godine bio jedan liječnik na 272 stanovnika. Prema tom podatku smo u europskom prosjeku

U javnom zdravstvenom sustavu RH trenutačno je zaposleno 13.613 liječnika, kažu iz Hrvatske liječničke komore (HLK) a prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u hrvatskom je zdravstvu 15.047 liječnika, piše u petak Večernji list.

Na pitanje otkud razlika od 1434 liječnika u podacima, iz HLK-a kažu da oni govore o trenutačnom broju zaposlenih liječnika u našem zdravstvu. Dodali su da je od spomenutih 13.613 liječnika njih 271 u mirovini te da su zaposleni na četiri sata dnevno. 

Večernji list piše da unatoč ponavljanim upitima i pozivima na više adresa unutar HZJZ-a nije do zaključenja izdanja dobio odgovor i ni objašnjenje, napominjući da su podaci zavoda za prošlu godinu ali da je malo vjerojatno da je toliki broj doktora medicine u sedam mjeseci ove godine otišao iz sustava.

Kada se kompariraju podaci o broju zaposlenih liječnika unazad dvije godine, prema registru HZJZ-a, lani je u javnom zdravstvenom sustavu zaposleno 200 liječnika. Također godinama unazad isti taj registar bilježi kontinuirano povećanje liječnika zaposlenih u hrvatskom zdravstvu.

Ako se držimo HZJZ-ovih podataka ispada da je u Hrvatskoj prošle godine bio jedan liječnik na 272 stanovnika. Prema tom podatku smo u europskom prosjeku. Kada je riječ o medicinskim sestrama, o njihovu manjku i masovnom odlasku u inozemstvo svjedoče brojne bolnice. Prema podacima HZJZ-a za prošlu godinu, u sustavu je lani 383 više medicinskih sestara, odnosno tehničara u usporedbi s 2017. ali njihov ukupan broj daleko je od potrebnog i od statističkih prosjeka kada se uspoređujemo s drugim europskim zemljama, piše Večernji list u petak. 

 

Tema: Hrvatska

Komentari (3)
  • Samo mi nije jasno zašto liječnici i medicinsko osoblje tako masovno bježe iz hrvatske a plenko i kujunđić kžu da je naše zdravstvo najbolje na svijetu.

    16. 8. 2019,   11:06
  • najgore je sto hzzo laže sam sebe a i obmanjuje cjelu hr,koliko državne institucije friziraju stanje na nivou smo svicarske,ima ona laži,laži,laži me

    16. 8. 2019,   09:38