Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Službenik može dobiti dva puta veću plaću, ali i vrlo brzi otkaz

Građani i šefovi daju ocjene o zaposlenima u gradskoj upravi, a o tim ocjenama ovisit će im mjesečna zarada. Novi pravilnik stupit će na snagu sredinom mjeseca

Želimo da naši zaposleni shvate da im nije zajamčena plaća i da im usadimo koncept da moraju raditi u interesu građana i poduzetnika.
Tako mladi Mostov gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić (30) objašnjava potpuno novi koncept ocjenjivanja službenika gradske uprave. Dok država još sprema podjelu u razrede o kojima će ovisiti plaće službenika, u Vrgorcu je novi pravilnik usvojen prošli mjesec i stupit će na snagu sredinom mjeseca. Vrgorac ima tek 15 zaposlenih u gradskoj upravi, pa je promjenu lakše provesti, ali činjenica je da su neki gradovi ispred države u sustavu ocjenjivanja.

Građani će ponašanje svakog službenika moći anonimno ocijeniti u anketnim listićama: je li bio ljubazan, je li bio na poslu u radno vrijeme itd. Pročelnici će ocjenjivati rad u osam kategorija školskim ocjenama od jedan do pet, a upravo će im putokaz biti i anketa građana.

- Onima sa svim peticama plaća će sljedeće godine rasti i dvostruko. Oni koji ne budu zadovoljili dobit će otkaz. Svima će plaća ovisiti o veoma mjerljivim rezultatima rada - kaže Pranić.

Prosječna plaća zaposlenih u gradskoj upravi je 5070 kuna bez olakšica i dodatka na staž. Pranić kaže da će ocjene ovisiti i o tome koliko se neki službenik potrudio završiti projekt u zadanim rokovima, koliko se, primjerice, potrudio naplatiti komunalni doprinos i je li ga naplatio, koliko je ostvario projekata za bespovratna sredstva... Ne boji se da neće moći dati otkaz onim lijenima.

- Samo sve treba dobro pravno pripremiti. Ocjene neće biti subjektivne - kaže.

Komentari (36)
  • O mišljenju građana ovisi plaća zaposlenih u gradskoj upravi ??? Jel to važi i za gradonačelnika koji prima saborsku plaću !?

    2. 5. 2018,   13:43
  • Prenesite taj model u Makarsku..... Tamo je najlijenija i najkorumpiranija administracija u EU......

    2. 5. 2018,   14:48
  • Ne vjerujem u pravednost tog "ocjenjivanja"...koga će se htjeti riješiti, tko im smeta u njihovim planovima i planovima zapošljavanja pa makar bio najbolji radnik - dobiti će otkaz, a ne povećanje plaće...

    2. 5. 2018,   13:51