Obavijesti

News

Komentari 234

Smaknuća su svakodnevnica, a obješena trupla upozorenje

Smaknuća su svakodnevnica, a obješena trupla upozorenje
3

U Saudijskoj Arabiji bez glave možete ostati zbog ubojstva, krađe, silovanja, dilanja, ali i zbog preljuba, 'krive' vjere ili pak čarobnjaštva i vračanja, a žene su građani drugog reda

VIDEO

Svakodnevnica jedne od najzatvorenijih zemalja otkrivena je u novom dokumentarcu 'Saudi Arabia Uncovered' (Saudijska Arabija bez cenzure) koji bi se trebao prikazati 22. ožujka u SAD-u.

U javnost su već puštene neke snimke i izazvale su pravu buru. Snimke iz dokumentarca su autentične, tvrde autori, a cilj im je prikazati brutalnost režima koji se zasniva na šerijatskim zakonima.

Odrubljuju glave nasred ceste

Na jednoj snimci vidi se žena u burki okružena saudijskim policajcima nasred ulice u Meki. Muškarci joj nisu dali da ustane s poda, a ona je očajnički vrištala 'Nisam to učinila'. Optužili su je da je ubila pokćerku. Muškarac u bijeloj haljini sabljom joj je odrubio glavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo ubojstvo izazvalo je bijes diljem zemlje, ne zbog njezinog obezglavljenja već zato jer je sve snimljeno kamerama. U Saudijskoj Arabiji bez glave možete ostati zbog ubojstva, krađe, silovanja, dilanja, ali i zbog preljuba, 'krive' vjere ili pak vračanjai čarobnjaštva, a žene su izložene svakodnevnom šikaniranju i zlostavljanju. Za vrijeđanje islama Saudijci mogu dobiti dugogodišnju zatvorsku kaznu ili 1000 udaraca bičem.

Trupla na ulici kao upozorenje


Još jedna snimka prikazuje pet tijela kako vise sa šipke koju drže dvije kranske dizalice. Navodnim kriminalcima prvo su odsjekli glave, a njihova tijela zavezali i objesili kao podsjetnik ostalima.

No, dokumentarac ne služi samo kao dokaz grozomornih zločina već spomen na hrabre muškarce i žene koji su se usudili usudili dići glas protiv režima i koji su to platili životom.

Uče mržnju i prijete smrću

Film je već naišao na pritiske, a saudijskoj aktivistici za ženska prava Loujain al-Hathloul prijete smrću jer je sudjelovala u stvaranju filma.

Hathloul je ranije zatvorena jer je objavila video kako vozi automobil, što je ženama u toj zemlji zabranjeno.

Prikazano je i što djeca uče u školama. 

- Kršćani bi trebali biti kažnjeni smrću, sve dok ih sve ne istrijebimo. Trebaju im odrezati glave - kazao je jedan dječak snimatelju koji je snimao u tajnosti, prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.