Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smaknuli novinara pa u taksiju slavili: 'Pili su alkohol i pušili...'

None Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Još se uvijek ne zna gdje je Khashoggijevo tijelo zbog čega i SAD i Turska prozivaju Saudijsku Arabiju i apeliraju da se posmrtni ostaci novinara predaju obitelji...

Skupina Saudijaca, koja je brutalno smaknula novinara Jamala Khashoggija, slavila je svoj zločin uz alkohol i cigarete. Izjavio je to taksist koji ih je vozio na istanbulski aerodrom odakle su se vratili u domovinu. Istaknuo je da su bili jako dobro raspoloženi.

Taksist kaže i da je među putnicima bio jedan od starijih sigurnosnih dužnosnika vrlo blizak princu Muhamedu bin Salmanu, piše The Sunday Times

Saudijska Arabija je, prema tvrdnjama turske istrage, poslala skupinu od 15 muškaraca sa zadatkom da u konzulatu u Istanbulu smaknu Khashoggija. Službeni Rijad opovrgava da bin Salman ima bilo kakve veze sa zločinom.

'Bio je zabrinut, bojao se...'

Jamalov prijatelj za Sunday Express izjavio je kako se novinar pripremao objaviti priču o tome da je Saudijska Arabija u ratu s Jemenom koristila kemijsko oružje. 

- Kad smo se posljednji put vidjeli bio je nesretan i zabrinut. rekao je da kako dobiva dokaze o korištenju kemijskog oružja te kako očekuje da će uskoro dobiti i dokumente o tome. Sljedeća stvar koju sam čuo o njemu jest da je nestao, kaže prijatelj.

Saudijsku Arabiju i ranije se optuživalo za korištenje fosforne municije u Jemenu.

Turska je tu zemlju pozvala da im izruči 18 osumnjičenih za ubojstvo u konzulatu no oni su im poručili da će im suditi kod kuće.

Iako je bin Salman oštro osudio zločin, ipak nije uspio uvjeriti svjetsku javnost da je umiješan u cijelu priču. 

'Saudijci, gdje je tijelo?'

Poznato je da je Khashoggi, koji je živio u SAD-u, kritički pisao o princu u svojim kolumnama u Washington Postu. Službeni Rijad stalno je mijenjao priču oko njegovog ubojstva -. prvo su govorili kako ništa ne znaju, a onda objavili da je umro tijekom tučnjave u konzulatu. 

Prošloga je tjedna kraljevina napokon priznala da je Jamal ubijen te da je njegovo smaknuće bilo planirano. 

Još se uvijek ne zna gdje je Khashoggijevo tijelo zbog čega i SAD i Turska prozivaju Saudijsku Arabiju i apeliraju da se posmrtni ostaci novinara predaju obitelji. 

Saudijci su prošli tjedan izjavili da su ubojice tijelo umotale u tepih i predale "lokalnom savezniku" dok turske vlasti kažu da su mu tijelo raskomadali i bacili na još uvijek nepoznatu lokaciju. 

Komentari (21)
  • za princa bi bilo najbolje da im se sudi u hrvatskoj

    29. 10. 2018,   22:26
  • MbS nije cuo za diplomatski imunitet. Pa mu se "omaklo" poslati ubojice na ambasadu. Covjek koji vlada narodom pustinjskih bandita, nije cudo. Naftu im alah poslao, ali ljudskost zaboravio.

    30. 10. 2018,   01:47
  • Sigurno su jeli i svinjetinu uz cigarw i alkohol. I uvjereni su da ce se nac u drustvu harema djevica nakon zivota... Uzas!

    29. 10. 2018,   22:26