Obavijesti

News

Komentari 23

Smaknuli su ga injekcijom, a nisu dokazali da je on ubojica

Smaknuli su ga injekcijom, a nisu dokazali da je on ubojica
1

Na današnji dan 1982. obavljeno je prvo smaknuće smrtonosnom injekcijom u SAD-u. Smaknut je Afroamerikanac Charles Brooks. Čak i tužitelj nije htio da ga ubiju...

VIDEO

Prvo smaknuće u SAD-u novom metodom smrtonosne injekcije dogodilo se u Texasu na današnji dan 1982. godine, a smaknut je Afroamerikanac Charles Brooks (40). On je bio osuđen za ubojstvo koje je počinio zajedno s Woodyjem Loudresom.

Nije poznato tko je od njih dvojice točno pucao u mehaničara Davida Gregoryja, no Loudres, inače bijelac, spasio se od smrti otkrivši kako su izveli ubojstvo. Dobio je 40 godina zatvora, a Brooks je osuđen na smrt. 

Slučaj je bio takav da se čak i državni tužitelj izjašnjavao, i to u više navrata, da bi se Brooksova smrtna kazna mogla preinačiti jer zapravo nikada nije dokazano je li on, ili pak njegov suoptuženi počinio ubojstvo.

Vrhovni sud SAD-a je odbio čak 63 potpisane peticije građana Amerike sa molbom da se izvršenje kazne odgodi. Odbor za pomilovanja izglasao je da se smrtna kazna provede. Godinama poslije toga u javnosti se još špekuliralo o pojedinostima ovog slučaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Smrtonosna injekcija

Posljednji Brooksov obrok bio je odrezak “T-bone” (biftek i ramstek koje odvaja kost u obliku slova T), pommes frites, ketchup, Worcestershire umak, keksi, desert od breskve i ledeni čaj. Tu je napravio svoju posljednju izjavu koja je šokirala sve koji su pratili slučaj - poželio je prihvatiti islam prije ubojstva.

Smrtonosnu injekciju je primio u 12.09 sati. Sedam minuta poslije proglašena je njegova smrt.

Pucali mu u glavu

Brooks je odrastao u bogatoj obitelji u Fort Worthu u Texasu. Pohađao je "IM Terrell High School". Iako je bio dobar i uzoran učenik u tinejdžerskim godinama počeo se drogirati i baviti kriminalom. S tim očito nije završio ni kad se oženio i dobio dvoje djece.

Prema sudskom izvješću, 14. prosinca 1976. godine, Charles je otišao u trgovinu polovnih automobila i zamolio prodavača da testira automobil.  Mehaničar i prodavač, David Gregory (26) sjeo je s njim u auto. Nakon toga je Brooks pokupio Woodyja Loudresa. Obojica su bili drogirani i alkoholizirani. Ubacili su mehaničara u prtljažnik automobila te se odvezli u motel. Navodno, mehaničara su tada vezali za stolicu,udavili trakom, a zatim ga upucali u glavu. Imao je ženu i malo dijete.

Smaknuće smrtonosnom injekcijom smatra se humanijim od električne stolice koja je prije korištena. Prvo se osuđeniku ubrizgava sredstvo za uspavljivanje, zatim sredstvo za paralizu mišića za disanje i naposljetku sredstvo za zaustavljanje srca.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti