Obavijesti

News

Komentari 146

Ako naši zastupnici ne znaju: Objava plaća je javni interes!

Ako naši zastupnici ne znaju: Objava plaća je javni interes!
1

Saborski zastupnici, ali i ostali politički dužnosnici možda su jedini u državi kojima primanja i njihov, za hrvatske prilike visok standard, nisu vezani za postignuća

VIDEO

U Americi kažu da su novinari “psi čuvari” demokracije. I u pravu su. Koliko daleko mogu otići političari koji se otmu kontroli dovoljno nam zastrašujuće govore svjedočenja u suđenjima za korupciju, koja ovih dana možemo gledati u brojnim hrvatskim sudnicama. 

Krajnje zloćudne manifestacije te samovolje dobivaju svoj izraz u desecima milijuna kuna koje se, ukradene iz proračuna, nose u kartonskim kutijama. 

Novinari, dakle, nikoga ne linčuju nego, baš suprotno, brane javni interes. A javnost, sudeći po brojnim komentarima čitatelja, jako zanimaju prava i privilegije saborskih zastupnika. 

Dakle, “ime i prezime” koje traži Branko Vukšić su 24sata i građani čije interese i stavove zastupamo. Novinarima je u opisu posla da nadziru svakodnevni rad naših predstavnika i propituju trošenje novca koji im uplaćujemo u proračun. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sklonost nekih među njima da zlorabe i putne troškove sugerira kako će pojedinci zastraniti kad god im se pruži prilika. Jedini lijek za to je - najstroža kontrola. 

Čak i sami zastupnici priznaju da je sabornica mjesto za dizanje ruku, podvozje glasačkog stroja. Vrijedi li ta aktivnost - periodično dizanje ruke - plaće od bar 15.000 kn neto?

Neki zastupnici, svaka im čast, rade marljivo i ustrajno. No u cjelini, Sabor već godinama funkcionira kao glasačka mašinerija vladajućih, bilo lijevih ili desnih. Čak i sami zastupnici (npr. Mirela Holy, Đuro Popijač) priznaju da je sabornica mjesto za dizanje ruku, podvozje glasačkog stroja. Vrijedi li ta aktivnost - periodično dizanje ruke - plaće od bar 15.000 kn neto, paušala od 1500 kn, naknade za odvojeni život, putnih troškova, plaćenih stanarina i režija? 

Šefovi oporbe, s druge strane, u Sabor ne dolaze i toga se ne srame. Milanović je kao saborski zastupnik SDP-a govorio da ga od sjedenja u Saboru bole prepone, a Karamarko priznaje da neće često dolaziti dok ne završe lokalni izbori. Nije li to dobar pokazatelj koliko zastupnicima znači rad u Saboru? 

Visoke plaće bez obzira što rade, a stotine tisuća živi u bijedi...

Da rade dobro, svima bi bilo bolje. No, stotine tisuća građana tone u bijedu. Saborski zastupnici, ali i ostali politički dužnosnici u državi (ministri, gradonačelnici, načelnici, župani...) u tom su smislu rijetka, možda čak i jedina iznimka jer su njihova primanja i njihov, za hrvatske prilike visok standard, posve nevezani za postignuća. Teoretski, ova zemlja može nastaviti propadati još dvije godine, ali oni se ne moraju zabrinjavati jer znaju da će zaduživanjem i rasprodajom državne imovine još dvije, tri godine moći zadržati glavu iznad vode. 

No, što će mali, obični čovjek koji živi ne samo od svojega rada nego i od rezultata njihova nerada? Kakvu mu poruku šalje saborski zastupnik kojeg uglavnom ne možeš vidjeti u sabornici ili se pojavljuje samo ako je uključena kamera? 

Građani su ogorčeni jer stalno dobivaju cjelovitu informaciju o kvaliteti rada svojih predstavnika: vide poluprazne sabornice, vide svoja i njihova primanja, vide statistike nezaposlenosti

Kako rade saborski zastupnici, pokazuje i istraživanje naših novinara koji su prvi u Hrvatskoj objavili sve njihove troškove, od iznosa bruto plaća pa do svih zamislivih privilegija. Umjesto da većina tih ljudi, koji će vam svaki put pred kamerama prisegnuti na transparentnost i javno dobro, sami daju svoje podatke, većina je našim novinarima rekla: sami to iskopajte. 


I bila je prava muka dobiti sve informacije koje bi, vođene institutom javnog interesa, trebale biti odmah dostupne ne samo novinarima, nego svim građanima ove zemlje. I zato su građani ogorčeni. Oni stalno dobivaju cjelovitu informaciju o kvaliteti rada svojih predstavnika: vide poluprazne sabornice, vide svoja i njihova primanja, vide statistike nezaposlenosti. 

Ono u čemu se treba složiti s Brankom Vukšićem jest da je potrebna široka rasprava o ulozi Sabora u društvu. A što građani misle, može saznati na dva načina: može platiti nezavisno istraživanje ili jednostavno okrenuti sljedeću stranicu.

Obrana Sabora: Laburist Vukšić traži zaštitu zastupnika

Zastupnici su danima na medijskim potjernicama, ustvrdio je u četvrtak u sabornici laburist Branko Vukšić. 

Mislio je pritom na tekstove 24sata koja su prva objavila potpune podatke o tome koliko građane stoje bruto plaće i ostale privilegije zastupnika, ali i prenijela mišljenje čitatelja da bi se njihove plaće trebale srezati 35%. 

- Molim Predsjedništvo Sabora da zauzme stav da svatko ima pravo na kritiku, svatko ima pravo ocjenjivati naš rad, ali iza svake kritike treba stajati ime i prezime onog koji kritizira, ime i prezime koga se kritizira. Dovoditi pod sumnju čitav Sabor, dovoditi pod sumnju da zastupnici ne zarađuju i ne zaslužuju te plaće nego nikakve. Ako se s time slažemo ovdje u Saboru, onda nas treba raspustiti - izjavio je Vukšić. 

Zastupnik laburista zatražio je i da se održi sjednica na temu funkcioniranja Sabora i o njegovoj ulozi u društvu. 

Vukšić se tako stavovima približio kolegama iz HDZ-a Josipu Đakiću i Josipu Boriću koji, među ostalim, smatraju kako pravo hrvatskih građana na informiranje nije biološko pravo, pa samim time nije ni toliko važno. 

No s njima se ne bi složile tisuće hrvatskih građana, koji su nakon objave liste plaća i privilegija saborskih zastupnika pozivima, mailovima i pismima doslovno zatrpali redakciju 24sata i tražili da se pokrene akcija za smanjivanje njihovih plaća za 35 posto, na razinu primjerenu radu Sabora i aktualnoj ekonomskoj situaciji.

POGLEDAJTE KOLIKE PLAĆE IMAJU ZASTUPNICI

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor