Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smiju oduzimati vozila, ulaziti lakše u domove i rušiti dronove

U hitnim situacijama, poput potjera za kriminalcima, policija će vam moći privremeno oduzeti auto. Za oduzeta vozila hrvatski građani imat će pravo na kompenzaciju, izdavat će se posebne potvrde...

Policija će vam moći oduzeti vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, u slučajevima poput potjera za kriminalcima. Za oduzeta vozila izdavat će potvrde, s kojima će građani imati pravo na naknadu.

Izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, o kojima raspravljaju saborski zastupnici, predviđa se i da policijski istražitelj može biti policijski službenik s najmanjim osobnim zvanjem policijski narednik. To bi, smatraju u MUP-u, trebalo pridonijeti povećanju broja istražitelja.

- Mislim da je to dobro rješenje za manje složene istrage, no kad bi se sustav posložio kako treba, za tim ne bi bilo potrebe - kaže kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila. Policija će smjeti srušiti i(li) ometati dronove i druge pokretne uređaje kojima se upravlja daljinski ili su programirani. Lakše će ulaziti u domove, a predlaže se i da se u slučaju kad prekršajni postupak nije pokrenut protiv osumnjičenika ti podaci čuvaju četiri godine od dana navodnog počinjenja prekršaja, a u slučaju da je prekršajni postupak pokrenut, podaci bi se čuvali deset godina od dana počinjenja prekršaja. Dio javnosti zabrinut je zbog ovlasti koje bi policija dobila.

- Zlouporaba se ne može kontrolirati na način da im se ovlast ne da. To se rješava civilnim nadzorom, koji ne funkcionira, i unutarnjom kontrolom, koja služi za pokrivanje propusta koji se dogode. Za razliku od drugih zemalja u Europi, u kojima to funkcionira u 90 posto slučajeva, kod nas to ne funkcionira u 90 posto slučajeva - oštar je Cvrtila.

Foto: 24sata/24sata

Komentari (208)
  • Ako mi uzmu auto morat ce prvo na benzinsku

    4. 7. 2019,   21:45
  • Da mi je samo vidjeti policajca koji bi me pokušao izvući iz vlastitog auta, da s njim blokira cestu nekom pijanom idiotu koji će se vjerojatno zabiti u moje vozilo i onda 6 mjeseci na posao ići biciklom dok čekam riješenje za popravak auta.

    4. 7. 2019,   21:41
  • Smiju li kažnjavati tatine sinove, bandićeve glasače i ostale zaslužne građane?

    4. 7. 2019,   21:35