Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Smrdi na fašizam': Orbana u Zagrebu dočekali prosvjednici

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 2

Premijeri Mađarske, Albanije, Slovačke, Makedonije i Rumunjske stigli su u ponedjeljak u Zagreb na summit čelnika Srednjoeuropske inicijative, a mađarskog su dočekali i prosvjednici

Mađarskog premijera Viktora Orbana pred Esplanadom su dočekali prosvjednici s transparentima: "HDZ - prva crta Orbane", "Deportirajte Orbana, a ne izbjeglice" i "Smrdi na fašizam". U prosvjedu su sudjelovali Centar za mirovne studije (CMS), inicijativa Dobrodošli, GONG. 

Pogledajte video

 

 

- Želimo Europu i EU u kojoj jednako vrijede sva ljudska prava i jednako vrijedi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te temeljne vrijednosti ugrožavaju - poručila je za Hinu Jelena Berković iz GONG-a.

Zagreb: Plenković i Viktor Orban, premijer Mađarske ORBANOVANJE Orban o LNG-u i plinu: 'Što se nas tiče sve se vrti oko cijene'

- Orban je osoba koja izbjeglice koristi kao svojevrsnu metu i kao fiktivnu prijetnju europskim vrijednostima koje on tobože štiti dok je zapravo on osoba koja te vrijednosti ugrožava zbog toga što apsolutno želi uspostaviti autoritarnu vlast u Mađarskoj, dokida građanske slobode i zapravo dokida sve demokratske vrijednosti na kojima EU počiva - kazala je Sara Kekuš iz CMS-a. 

Zagreb: Prosvjed ispred hotela Esplanade za vrijeme summita Srednjoeuropske inicijative | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je utemeljio američki poslovni čovjek George Soros, priopćilo je u ponedjeljak da se u jesen 2019. seli iz Budimpešte u Beč, nakon što više od godine i pol nije uspjelo dogovoriti kompromis s Orbanovom vladom.

Ustanova osnovana 1991. odavna je trn u oku vladi koja liberalnog milijardera Sorosa, američkog židova mađarskog podrijetla, optužuje između ostalog da putem svoje mreže potiče masovne emigracije nekršćana u Europu.

Budućnost CEU-a budila je zabrinutost u Europskoj uniji koja smatra da je njezina članica Mađarska ovakvim odlukama dovela u pitanje akademske slobode.

Bruxelles se razilazi s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom  i u drugim pitanjima. Optužuje ga za kršenje vrijednosti na kojima se temelji Europska unija i za zadiranje u tekovine pravne države.

Komentari (110)
  • Čovjek se bori za svoj narod i vjeru a oni to nazivaju fašizam , ja ne znam tko je tu lud .

    4. 12. 2018,   00:02
  • Jel i te Soros financira ili su prirodno glupi?

    4. 12. 2018,   00:23
  • U prosvjedu su sudjelovali Centar za mirovne studije (CMS), inicijativa Dobrodošli, GONG. 1. Toj grupi neradnika se mora ukinuti bilo kakvo financiranje iz Proračuna. 2. Sorošu se mora zabraniti djelovanje u Hrvatskoj. Kao što je predsjednik Orban učinio u Mađarskoj.

    4. 12. 2018,   00:33