Obavijesti

News

Komentari 102

Smrt Adolfa Hitlera još uvijek misterija: Je li se zaista ubio?

Smrt Adolfa Hitlera još uvijek misterija: Je li se zaista ubio?
1

Je li njemački Führer skončao u svom berlinskom bunkeru ili je ipak uspio pobjeći pred Crvenom armijom i danas, 71 godinu od njegove smrti predmet je rasprava svjetskih povjesničara i teoretičara zavjere...

VIDEO

Kad je ruska Crvena armija došla na domak granica Berlina, mnogi su Hitlerovi savjetnici predlagali da se nacistički vođa skloni u Bavarsku ili u austrijske planine. No Hitler je odlučio ostati i umrijeti u glavnom gradu Reicha.

Nakon što su Rusi opkolili parlament u centru grada gdje se Hitler nalazio u jednom od bunkera (tzv. Führerbunker) njemački Führer izvršio je samoubojstvo na današnji dan 1945.godine. Imao je 56 godina. Pucao si je u desnu sljepočnicu dok je u ustima imao kapsulu cijanida. Tako barem službena povijest kaže.

Profimedia


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Eva Braun, njegova 23 godine mlađa dugogodišnja ljubavnica i žena koju je oženio 40-ak sati prije smrti odlučila ga je pratiti u smrt. Ona je također uzela cijanid. Hitler je prije smrti dao instrukcije svojim vjernim sljedbenicima.

Želja mu je bila da im se tijela su spale i pokopaju u vrtu parlamenta. Nakon smrti zamotali su ih u deke, iznijeli u dvorište Reichstaga, polili sa 200 litara benzina i spalili u krateru koji je napravila bomba, a zatim i pokopali.

Life

Razrušeni Hitlerov bunker (na slici)

Hitlerov "Tisućljetni Reich" tako je trajao samo 12 godina.

Teorije zavjere

Tek se krajem 20. stoljeća otkrilo  da je sovjetska vojska pokupila Hitlerove ostatke. Naime, pripadnici Crvene armije iskopali su ih iz zemlje a po Staljinovom naputku to su morali držati u tajnosti.
Oni su odmah proveli ispitivanja i zaključili kako se ostaci njegove čeljusti slažu s stomatološkim podacima koje im je dao njegov zubar. Čak je potvrđeno, kako se sumnjalo, da Hitler ima samo jedan testis.

Wikipedia

Sumnjičavi Staljin ipak je poslao još jednu istraživačku ekspediciju na mjesto događaja. Nađeni su dijelovi lubanje s rupom od metka i mrlje od krvi na kauču. 

Hitlerovo tijelo je navodno godinama držano u tajnosti u Istočnoj Njemačkoj da bi ostatke KGB u tajnosti dvadesetak godina poslije kremirao. Ostali su jedino čeljust i gornji dio lubanje koji su tek su prije 15- ak godina pronađeni u tajnim arhivima u Moskvi a 2000. godine su je pokazali javnosti.

Tako su opovrgnuli spekulacije Amerikanaca da si Hitler nije pucao u glavu. No DNK analizom Amerikanci su 2009. dokazali da je dio lubanje za kojeg se desetljećima vjerovalo da je Hitlerova ustvari pripada ženi od 20 do 40 godina, a koja nije Eva Braun. Do tog otkrića je došao arheolog Sveučilišta Connecticut Nick Bellantoni, a rezultati njegovog rada  emitirani su u dokumentarcu  "Hitlerov bijeg" na History Channelu. 

Podmornicom stigli do Argentine

Britanski piblicisti i autori knjige "Sivi vuk - Bijeg Adolfa Hitlera" Gerrard Williams i  Simon Dunstan tvrde da je previše dokaza da je Adolf Hitler lažirao svoju smrt i pobjegao u Južnu Ameriku.

Sivi vuk

Prema ovom dvojcu, Hitler i Eva iscenirali su svoja samoubojstva i pobjegli uz pomoć američkih agenata kojima su zauzvrat dali pristup ratnoj tehnologiji nacista. Pobjegli su 28. travnja 1945. a u bunkeru su ih zamijenili dvojnici. Dok su Hitler i Eva bježali, dvojnici su ih glumili dva dana. Kad su došli na sigurno u Argentinu, dvojnike je ubio Gestapo. Do tamo su stigli podmornicom U-518 nakon 53 dana. Tijekom života u Južnoj Americi više su se puta selili da bi se na kraju skrasili u podnožju Anda. 

Eva mu rodila dvije kćeri

Jedan od najzanimljivijih detalja iz knjige je da je Eva Braun Hitleru u Argentini rodila dvije kćeri, kao i da su se Hitler i njegova dugogodišnja ljubavnica kasnije razveli. Umro je 1962. nakon moždanog udara.

Eva Braun

Još je mnogo drugih teorija bilo o tome kako i kada je skončao jedan od najvećih krvnika 20. stoljeća

"Postoje sve pretpostavke da je Hitler mrtav, ali nema ni najmanjeg dokaza o njegovoj smrti" , rekao je 12. listopada 1945. američki general Dwight Eisenhower .

Jedan američki senator čak je ponudio milijun dolara za dokaz o Hitlerovoj smrti, no taj novac nitko nikad nije dobio. Najdugovječniji šef FBI-a, J. Edgar Hoover, i sam je rekao kako ne postoje dokazi da je Adolf Hitler mrtav. On je sve do šezdesetih godina prošlog stojeća čuvao dosjee s izvješćima o svim slučajevima kada je Hitler viđen. Međutim, mnogi dosjei FBI-a o Hitleru i Evi Braun nikada nisu objelodanjeni, kao niti oni koje čuvaju britanske tajne službe.

Živio u luksuzu do kraja života

Bivši UN-ov istražitelj John Cencich kaže kako postoji nekoliko dokaza da je Hitler lažirao svoju smrt, između ostalog i činjenica da je tijelo koje su Rusi snimili kao njegovo, zapravo bilo 15 cm niže od Hitlera te da je njegova lubanja bila manja od Führerove.

24sata

Po njemu je opće prihvaćena istina prema kojoj su njih dvoje skončali u bunkeru je vrlo upitna. Cenich je zajedno s još nekim veteranima obavještajnih službi otkrio mrežu tunela koji su vodili prema berlinskom aerodromu Tempelhof, odakle sumnjaju da je Hitler odletio u Španjolsku, a potom na Kanarske otoke. Od tamo je navodno krenuo u Argentinu gdje se susreo s bogatim prijateljima i poznanicima. Do kraja života živio je u luksuzu planirajući povratak u Europu.

Eva i Adolf

Upoznali su se 1929. kada je Eva imala tek 17 godina. Radila je u fotografskom studiju. Kad ju je Hitler prvi put ugledao Eva je stajala na ljestvama. Bilo joj je neugodno i nije znala kako reći muškarcu, za čije je brkove mislila da su užasno smiješni, da joj prestane buljiti u noge. Počeo ju je zvati na kavu, u operu i postali su par.

Sivi vuk

No, prve četiri godine bile su za Evu jako teške jer ju je rijetko zvao. Dva je puta pokušala samoubojstvo. Kada je 1935. zbog tableta završila u komi, Hitler je odlučio da će mu i službeno postati ljubavnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti