Obavijesti

News

Komentari 277

Smrt hrvatskog bisera: Plitvice su pune fekalija i pesticida...

Smrt hrvatskog bisera: Plitvice su pune fekalija i pesticida...

UDRUGE NAJAVLJUJU NOVE AKCIJE 'Tražimo da se zaustavi gradnja apartmana, da se napravi revizija svih građevinskih dozvola, da se sruši sve što je nezakonito sagrađeno i da se kazne odgovorni'

VIDEO

Smrad iz septičkih jama ljetos se osjetio svaki dan. Jednom smo u vodu stavili hladiti lubenicu i kad smo je izvadili, bila je potpuno masna. Ispričao nam je Ivica Jandrić, koordinator četiri braniteljske udruge nakon čijih je prosvjeda otkriveno da se pesticidi, fekalije i deterdženti iz septičkih jama puštaju u Plitvička jezera te zagađuju taj biser Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon višemjesečnih prosvjeda i upozorenja da se u vode u potoku Plitvice i na izvoru Velikog slapa ispuštaju septičke jame iz apartmana koji niču kao gljive poslije kiše, branitelji su i dronom snimili cijelo područje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otkrili smo da se na šest lokacija iz septičkih jama ispušta sadržaj u vodu. Prijavili smo sve policiji i inspekciji. U srpnju je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na zahtjev DORH-a, skupio uzorke na trima ispustima u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa i u potoku Plitvice. Znali smo da su nalazi loši, ali nisu nam ih htjeli dati - kaže Jandrić.

Nalaze o zagađenju Plitvica objavio je saborski zastupnik Branimir Bunjac (Živi zid)

- Prije tjedan dana dobio sam šokantan nalaz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije. U vodi Velikog slapa ne bi smio biti ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabilježen je čak 131 mg/l. I nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica u kojemu je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda i 10 miligrama bakterije E coli. Na samim ispustima koncentracije su puno veće pa je, recimo, količina deterdženata 840 puta veća od dopuštene. Otpadnih voda na tim mjestima ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l itd. Na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa s izglednim krajem. Ako se ovo nastavi, uništit ćemo prirodu koja je svjetska baština. Plitvice postoje samo zahvaljujući mikroorganizmima koji se zovu sedrotvorci. Oni mogu živjeti isključivo u kristalno čistoj vodi. Čim se u vodu ubace otpadne vode, sedrotvorac umire. U tom slučaju nema više sedre, čime će se Plitvice pretvoriti u močvaru. To je domino efekt - upozorio je Bunjac.

Napominje da je veliko zagađenje direktna posljedica prostornog plana koji je 2014. odobrio Sabor. Tim planom omogućena je gradnja unutar Nacionalnog parka. Od tada do danas je, kaže, izdano minimalno 50 građevinskih dozvola.

- Kod nas se dopušta devastacija prirode od strane građevinskih lobija, tajkuna, a sve u svrhu jednokratne zarade. U to su uključene političke strukture. HDZ je donio prostorni plan, a SDP ga je u Saboru usvojio. Očito je u ovom slučaju Ministarstvo graditeljstva jače od Ministarstva okoliša koje je uvijek zadnja rupa na svirali - rekao je Bunjac.

'Voda na Plitvičkim jezerima je potpuno nesukladna za ljudsko korištenje'

- Znači ne da se ne smije piti, nego se ne smije stavljati na ruke i neizdrživo smrdi. Ovisno o pojedinom godišnjem dobu, smrdi više ili manje - upozorio je Bunjac.

O šokantnim i alarmantnim nalazima vode na Plitvičkim jezerima tražili smo očitovanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i Ministarstva zaštite okoliša. Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera odgovorili su nam kako su upoznati s nalazom s kojim je javnost upoznao zastupnik Bunjac. Navode da je nadležno Ministarstvo zaštite okoliša tijekom ljeta 2017. uočilo problem i na teren poslalo nadležne inspekcijske službe. Također, navode kako prema ugovoru koji imaju sa Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije redovito mjesečno obavljaju analize.

Plitvička jezera

- Sve analize izvršene tijekom ove godine su u skladu s odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju - navodi se u odgovoru.

No iz nalaza koji su nam dostavili vidljivo je kako su uzorci uzeti na lokaciji restorana “Poljana”, i to u listopadu ove godine, te buffeta “Slap” u studenom ove godine, dok je zastupnik Bunjac govorio o alarmantniom uzorcima vode u Plitvica Selu, jezeru Kozjak, izvoru Velikog slapa i potoku Plitvica. Ministarstvo zaštite okoliša potvrdilo je kako je utvrđeno da pojedini iznajmljivači ispuštaju otpadne vode direktno u potok.

'Planiramo pozvati UNESCO da posjeti NP Plitvička jezera'

- Naloženo im je da se odmah moraju spojiti na svoje pročistače, što su isti i učinili. Tijekom inspekcijskog nadzora u listopadu ustanovljeno je da su i dalje priključeni na uređaje za pročišćavanje. Vodopravna inspekcija kontinuirano kontrolira ispuštanje. Trenutačno je na terenu u nadzoru naselja Plitvica Selo, Poljanak, Rudanovac, Jezerce te u nadzoru pravnog subjekta Vodovod Korenica. Kao interventna mjera nabavit će se i postaviti montažno-demontažni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Rastovača do lipnja 2018. U tijeku je provođenje inspekcijskog nadzora za oko 50 objekata - stoji u odgovoru ministarstva.

Ističu da su od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražili da izmijeni i dopuni Prostorni plan Plitvičkih jezera.

- Planiramo pozvati UNESCO da posjeti NP Plitvička jezera početkom 2018. S obzirom na cjelokupne aktivnosti koje su poduzete uvjereni smo da će održati status NP-a Plitvička jezera na listi svjetske baštine - najavili su u Ministarstvu zaštite okoliša.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti