Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smrt 'malog Napoleona': On je bio Staljinov glavni trn u oku...

None Foto: wikipedia

Mihail Tuhačevski, najmlađi maršal Sovjetskog Saveza i jedna od najznačajnijih žrtava Staljinove Velike čistke, pogubljen je na današnji dan 1937. metkom u zatiljak

Zbog njegovih sposobnosti Staljin je svog najmlađeg maršala Mihaila Tuhačevskog zvao 'mali Napoleon'. Upravo on je predvidio da će Njemačka napasti Sovjetski Savez bez upozorenja još dok nitko nije mislio da je rat uopće moguć. Upozorio je da će doći do dugotrajnog i krvavog sukoba, ali Staljin ga nije slušao

"Što pokušavate uraditi? Želite da zastrašite sovjetsku vlast?" pitao ga je Staljin. Tuhačevski je mučen i pogubljen na današnji dan 1937. godine sa još 8 generala.

Foto: wikipedia

Pobjegao iz njemačkog zarobljeništva

Mihail Nikolajevič Tuhačevski rođen je 1893. u obitelji  siromašnih nasljednih plemića. Završio je Moskovsku bojnu školu, a 1914. na početku Prvog svjetskog rata služio je kao poručnik. U veljači 1915.  zarobila ga je Njemačka carska vojska. Kao ratni zarobljenik pokušavao je četiri puta pobjeći pa su ga na kraju zatvorili u Ingolstadsku tvrđavu, mjesto gdje su slani nepopravljivi bjegunci.
 No njegov peti bijeg je bio uspješan te su vratio u Rusiju u rujnu 1917.

Nakon Oktobarske revolucije postao je članom boljševičke stranke i od tada igrao značajnu ulogu u Crvenoj armiji. On je krajem 20-ih godina transformirao Crvenu armiju i od nje napravio dobro obučenu profesionalnu vojsku. Napisao je nekoliko knjiga o modernom ratovanju te bio najveći zagovornik tehničke obnove vojske. Postao je maršal Sovjetskog Saveza 1935. sa samo 42 godine.

Krvava čistka vojnih zapovjednika

Staljin je bio svjestan da je Crvena armija  jedina sila u SSSR-u sposobna svrgnuti njega i njegovu diktaturu. Odlučio se stoga riješiti Tuhačevskog, jednog od prvih pet maršala Sovjetskog Saveza.

Foto: wikipedia

Najprije ga je premjestio iz Glavnog zapovjedništva na mjesto zapovjednika Volgovskog vojnog okruga s ciljem da ga udalji od njegovih vjernih vojnika. No čim je preuzeo novo zapovjedništvo uhićen je te ga je počeo istraživati tajna policija NKVD( preteča KGB-a). Kad je Tuhačevski čuo za što ga optužuju, navodno je rekao: “Čini mi se da sanjam.”

LAV TROCKI Prezirao Staljina i smatrao ga osrednjim: Nije još dugo živio...

On i još osam generala izvedeni su pred vojni sud. Presuda je donesena već istog dana i Tuhačevski je osuđen na smrt. Pogubljen je u roku od sat vremena, metkom u zatiljak.

Riješio se svih najsposobnijih

Za vrijeme Velike čistke od 1936. do 1938. ubijena su trojica od petorice maršala, svih 12 zapovjednika armija, 60 od 67 zapovjednika korpusa, svi admirali, tisuće komesara i više od polovice sovjetskih pukovnika. Govorili su poslije da nijedan rat u povijesti nije obezglavio jednu vojsku kao što je to Staljin napravio nekoliko godina prije Drugog svjetskog rata.

Georgy Konstantinovich Zhukov RUSKI ALEKSANDAR VELIKI Bio je krznar i sin postolara, ali noćna mora za Hitlera i naciste

Naravno, gubitak tako velikog broja najškolovanijih časnika imao je strašne posljedice po ruski narod. Upravo to je bio jedan od razloga velikih sovjetskih poraza i milijunskih gubitaka u početku Hitlerovog napada na SSSR.

Dvadeset godina nakon smrti, Tuhačevski i njegove kolege proglašeni su nevinim po svim optužnicama i rehabilitirani.

Tema: History

Komentari (25)
  • To su radili svi diktatori, pa i Tito. Ako su nekoga smatrali prijetnjom svojoj vladavini - kvrc!

    12. 6. 2018,   22:11
  • To se inače zove negativna selekcija. Uništiš sve sposobne oko sebe. Okružiš se mediokritetima, uvlakačima i nesposobnima za bilo šta. Onda si velik. A sve ostalo ide u tri p.m. Povijest se uvijek ponavlja. U svemu.

    12. 6. 2018,   20:05
  • Ja sam demokrat i ne volim vidjeti ove komuniste po portalu žaliti ću se pisati ću presjednici

    12. 6. 2018,   20:25