Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smrt padobranca: Žan Ojdanić se nije pokušavao zaustaviti...

None Foto: Pixsell/kombo

Još nisu službeno objavljeni rezultati istrage smrti Žana Ojdanića, pa su otvorena nagađanja da mu je možda pozlilo jer je bio vrlo iskusan padobranac sa 530 skokova iza sebe

Žan Ojdanić, poznati padobranac i istaknuti član Torcide, posljednje desetke metara svog leta uopće nije reagirao niti pokušao ublažiti pad.

Kako neslužbeno doznajemo, nije pokušavao usporiti prizemljenje, naprosto je nakon izvedenog okreta na visini od 70-ak metara nastavio let i pri velikoj brzini udario u tlo, što su pokazale i kamere koje su snimale cijeli njegov skok.

Budući da je tragično preminuli Ojdanić bio vrlo iskusan padobranac, izostanak reakcije prilikom njegova skoka na okupljanju padobranaca Kroatien Boogie 2016. u subotu u Sinju otvara prostor nagađanjima da mu se još tijekom leta nešto dogodilo. Je li riječ o kratkoj nesvjestici ili nekom drugom zdravstvenom problemu, pokazat će obdukcija. Službeni detalji nesreće još nisu poznati. Općinsko državno odvjetništvo je uz policiju obavilo očevid te pregledalo sve dostupne snimke, no čeka se istraga Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, koja će utvrditi je li bilo sve u redu s njegovom opremom.

Ojdanić je bio član padobranskoga kluba Graviton i iza sebe je imao 530 skokova, a pred američkim timom profesionalnih skakača položio je i dva ispita za upravljanje ekstremnim padobranima. 
Padobranski klub Graviton poslao je kratku izjavu za medije povodom pogibije njihovog dopredsjednika, člana i velikog prijatelja.

- Kako bi se izbjegle sve spekulacije i insinuacije povodom tragične nesreće, dok nadležne institucije ne završe istragu kako bi utvrdili uzrok ove tragične nesreće, sve što možemo izjaviti je kako je pokojni Žan toga dana skakao u izvrsnom raspoloženju, odmoran i utreniran za skakanje. Koristio je tip padobrana s kojim skače već duže vrijeme - stoji u njihovu priopćenju. 


U nedjelju su se na mjestu tragedije na aerodromu u Sinju okupili sudionici Kroatien Boogiea 2016. iskočivši iz aviona iz kojeg je i Žan posljednji put iskočio. Kako bi mu odali počast, u zraku je pet padobranaca napravilo figuru krnje zvijezde, ostavivši šesto mjesto potrebno za formaciju prazno.

Komentari (73)
  • Do viđenja, dragi, do viđenja; ti mi, prijatelju, jednom bješe sve. Urečen rastanak bez našeg htijenja obećava i sastanak, zar ne? ..................... Od sada po zauvik uvik s tebom u srcima na sjeveru. Ne sumnjam da ćeš i gore u raju navijat za svoga Hajduka, svi će mo se mi ubrzo sresti i vidit. Počivaj u miru, tvoja Torcida. Da je lako biti Torcida, svi bi bili Torcida.

    4. 4. 2016,   22:29
  • Padobranci,bikeri,piloti,ronioci,letači zmajevima,planinari i ljudi koji se bave sličnim ekstremnim sportovima kada poginu,obično se kaže poginuo je sa smješkom na licu radeći ono što je najviše volio,pokoj mu duši!

    4. 4. 2016,   21:28
  • tuzno je ruzne rijeci citati,pogotovo sada kad je njegov trenutak postao vjecnost. ..ja sve sta mogu reci je hvala ti od srca sto si i ti bio jedan od onih koji su branili nasu rodnu grudu,neka ti je laka zemlja hrvatska!

    4. 4. 2016,   21:58