Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snajperima pogođeni, Boško i Admira i u smrt otišli zagrljeni

None Foto: screenshot/Youtube

Jedna od najljepših ljubavnih priča završila je na sarajevskom Vrbanja mostu na današnji dan 1993. Boško i Admira bili su mladi i zaljubljeni. Imali su tek 25 godina kad su ubijeni

Boško Brkić i Admira Ismić bili su zajedno osam godina, planirali su zajednički život, vjenčanje, a zatim je došao rat..

 - Samo nas metak može razdvojiti - govorila je Admira.  I to se dogodilo. Ubijeni su, ali ni snajperski meci nisu ih razdvojili. Zajedno su izdahnuli. Zagrljeni.

Skončali su na sarajevskom Vrbanja mostu na današnji dan 1993. godine. U 17 sati tog dana završila je jedna velika ljubavna priča. Slika njihovih nepomičnih tijela u zagrljaju obišla je svijet zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Schorku, koji je prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi. Prozvani su sarajevskim Romeo i Julijom. 

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Ležali su mrtvi sedam dana na Vrbanja mostu. Nitko se mrtve ljubavnike nije usudio maknuti s mosta, a tek je osmi dan srpska vojska odnijela njihova tijela i sahranila ih u Lukavici na srpskom vojničkom groblju. Snage UN-a su odbile pomoći u izvlačenju tijela dok su se obje strane u sukobu međusobno optuživale za smrt mladog para. 

Boškova majka: ' Moj je sin volio i ja sam je voljela'

Ljubav Boška i Admire bila je iskrena i čvrsta. Roditelji su bili sretni gledajući kako se mladi godinama lijepo slažu i neizmjerno vole. Nikome nije smetalo što je su različite vjeroispovijesti. Naime, Boško Brkić bio je Srbin, a Admira Ismić Muslimanka. 

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Boškova majka Rada se u dokumentarcu o mladom paru snimljenom u kanadskoj produkciji prisjetila: 'Odgojila sam sinove bez razmišljanja o religiji i naciji. Nikad im nisam govorila da su oni Srbi, a da su ovi drugi Hrvati i Muslimani'.

- Nisam Admiru gledala kao muslimanku, kao različitu. Gledala sam je kao djevojku moga sina koju je on volio i koju sam ja voljela - kazala je nesretna majka. 

Boško nije htio napustiti Sarajevo bez svoje voljene.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Majka Rada ga je molila na početku rata da ide s njom i bratom. Bošku je otac umro još prije rata i ništa ga više nije vezalo da ostane u Sarajevu. Osim voljene djevojke. Nije mu padalo na pamet bez Admire otići iz Sarajeva...

I danas je nejasno zašto su pucali na njih

Nakon godinu dana pakla kojeg su svakodnevno proživljavali u Sarajevu odlučili su pobjeći. Otići živjeti negdje normalnim životom. Admirini roditelji nisu željeli otići, no par je odlučio. U svibnju 1993. sve strane dozvolile su da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio -  napisao je reporter Kurt Schork. 

Oko 17 sati su došli do mosta Vrbanja. Potrčali su, držeći se čvrsto za ruke… Snajperski metak je pogodio Boška i on je pao. Umro je na licu mjesta, a Admira je bila ranjena. Jaukala je i puzala prema njemu. Zagrlila ga je, a zatim je i ona izdahnula...

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Roditelji su saznali za smrt Admire i Boška nakon dva dana. 

- Rekla mi je da ćemo se vidjeti čim sve završi. Bila je nasmiješena, nije bila nervozna. Boško je bio, ali tako su funkcionirali, ona je bila ona koja je uvijek sve smirivala - ispričala je Admirina majka jednom prilikom.

Boško i Admira počivaju zajedno..

Nikad se nije saznalo s koje strane su pucali na mladi par jer nikada nije pokrenuta istraga. Nikada nitko nije optužen za ovo ubojstvo.

Osim dokumentarca 'Romeo i Julija u Sarajevu'  kojeg je režirao John Zaritsky, rock grupa 'Zabranjeno pušenje' je 2013. opjevala je tragičnu priču mladog para u pjesmi "Boško i Admira".

Posmrtni ostaci su 1996. po želji Admirinih roditelja i uz suglasnost Boškove majke prenesena na groblje Lav u Sarajevu. Boško i Admira počivaju zajedno..

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Nažalost, na mjestu gdje su ubijeni nema nikakvog obilježja ili spomena na dvoje mladih koji su postali simbol Sarajeva, suživota i iskrene ljubavi. 

Komentari (223)
  • "Nikome nije smetalo što je su različite vjeroispovijesti. Naime, Boško Brkić bio je Srbin, a Admira Ismić Muslimanka." - štovani novinaru, brkate kruške i jabuke. Srbin nije vjeroispovjest, već nacionalnost i etnička pripadnost. Musliman je vjeroispovjest, a ne nacionalnost niti etnička pripadnost. Boško je bio Srbin, Admira je bila Bošnjakinja, a što su bili po vjeroispovjesti ne možemo biti sigurni, možda su bili i ateisti. A ateisti nemaju vjeroispovjest.

    18. 5. 2019,   08:33
  • Ima jedna pjesma, zove se Bosko i Admira i uzvedbi Zabranjenog Pusenja. Nadam se da se admin nece ljutiti sto cu citirati rjeci, jer njene rijeci sve govore. Moja malenkost bi je nazvala i prica s Balkana. Jedna od mnogih, svih ovih godina. Nazalost!------------------ Davno je to bilo, u zemlji koje nema vise, nesto je prekrilo vrijeme, nesto ljudi zaboravise...Sjecam se sudbina mnogih, u gradu ispod Trebevica, ali Bosko i Admira, to je vec bila filmska prica....Oko njih su gorili dani, nisu ni imali sanse, al' teska vremena uvjek, donesu velike romanse,....Nisu bili iz plemena istog, nit' su imali istoga Boga, al' imali su jedno drugo, i san o bjegu iz sveg' toga,.....Kazu da ljubav moze, sva zla pobjediti, ali izgleda da covjek ne zna, to oruzje upotrebiti.....Ma kakva Julija, kakav Romeo, niko se nije tako volio, i niko nikad nece, sve dok Miljacka voda tece......I pitaj se kad ce jos jednom, na svijetu malom bijelom, da se dotaknu srca dva, i stave ljubav ispred zastava,.....To se ovdje dogadja cesto, postoji neki nevidljivi prag, koji predjes i andjeo u tebi, odbaci krila i postane vrag,......I pred snajperom na Vrbanja mostu, i pred onim sto sve najbolje znam, njih dvoje su stajali sami, na zadnjoj stanici svoga sna,......Zato sjetite se njih, svi vi veliki i mocni, sto na retrovizoru umjesto u srcu, drzite ljubav, vjeru, sveti lik,.......Zato sjetite se njih, ne smije biti vam svejedno, zar je nebo jedino mjesto, gdje mozemo biti jedno, gdje mozemo biti zajedno........

    18. 5. 2019,   09:25
  • Još jedan u nizu dokaza, koji pokazuje kakvo je bezumlje vladalo ovim prostorima.

    18. 5. 2019,   08:21