Obavijesti

News

Komentari 26

Snalažljiv: Iz Sudana i Irana orao Paško vratio nam se kući

Snalažljiv: Iz Sudana i Irana orao Paško vratio nam se kući
1

Ovaj orao pustolov izlegao se na stijenama Parka prirode Telašćica na Dugom otoku i, kad je stasao, otisnuo se na daleko putovanje...

VIDEO

Orao zmijar zvani Paško dvije je godine putovao svijetom. S visina je promatrao obale južne Europe i Azije, a najviše se zadržao na sjeveru Afrike.

Preletio je i ratom zahvaćena područja prije nego što se konačno vratio kući u Hrvatsku. Ovaj orao pustolov izlegao se na stijenama Parka prirode Telašćica na Dugom otoku i, kad je stasao, otisnuo se na daleko putovanje. Zmije je na početku lovio većinom na prostorima Sudana, lani je bio u Turskoj, letio iznad Afrike, a prije koji dan vratio se u “domovinu”. Gdje je sve bio, znamo jer od prije dvije godine nosi odašiljač. Na Paškova leđa stavili su ga članovi udruge BIOM.

- Kad je bio mladunac, još u gnijezdu, stavili smo mu odašiljač manji od kutije šibica. Kao mali ruksak u kojem je kartica slična onoj za mobitel, baterija i solarna pločica preko koje se ona puni - kaže Ivan Budinski iz BIOM-a. Strepili su kako će Paško prijeći preko libanonskog vatrenog neba i hoće li se putem sudariti s ruskim, američkim ili sirijskim vojnim avionom.

- Međutim, Paško se izguštao raznih delicija i krenuo doma na paštašutu. Tako barem mi to zamišljamo. Paško je dva puta zašao u Siriju, ali se kratko zadržavao uz granicu i izbjegao područja borbe. Nije što je naš, ali zbilja je snalažljiv - kažu iz udruge BIOM.

U Hrvatskoj je najprije lociran u blizini Stona, a sad je u blizini Rogoznice. U Hrvatskoj ima tek nekoliko slučajeva ovakvog praćenja ptica, a uređaj za praćenje kretanja ptica prvi put je isproban na moćnom orlu zmijaru. Riječ je o ptici selici koja se hrani zmijama i ostalim gmazovima. Zimuju u subsaharskom dijelu Afrike, a na proljeće nam se vraćaju u Sredozemlje. U Hrvatskoj ih najviše ima u priobalnom području, gdje nalaze više ukusnih zmija za jelo. Za koji dan očekuju njegov povratak u Telašćicu. Zmijar poput njega nije za parenje do svoje treće godine, pa će ova impresivna ptica vjerojatno na barem još jedan put.

- Uobičajeno se gnijezde blizu mjesta na kojem su se izlegli, a to blizu može biti i u Drnišu. To je njemu, orlu s promjerom krila od dva metra, ionako pola sata leta od Telašćice - kaže Budinski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava