Obavijesti

News

Komentari 1014

Zagreb je podrhtavao i u noći, Slovenija nam poslala pomoć

Zagreb je podrhtavao i u noći, Slovenija nam poslala pomoć
76

Snažan potres zatresao je Zagreb u jutarnjim satima. Potres se osjetio i u drugim dijelovima Hrvatske. Magnituda potresa je 5,5 po Richteru. Nakon njega osjetila su se još dva potresa - jedan magnitude 5, a drugi 3,7

VIDEO

7:00 Bilo je još podrhtavanja, djevojčica i dalje kritično -  I preko noći bilo je podrhtavanja tla u Zagrebu, ali u dosta manjoj snazi od prvih potresa koji su napravili veliku štetu u glavnom gradu. Ozlijeđeno je 16 ljudi, a dijete (15) je i dalje u kritičnom stanju. Djevojčica je teško ozlijeđena u potresu i nalazi se na Odjelu intenzivne njege u Klaićevoj.

21:59 - U tijeku je preseljenje jednog kata bolnice Jordanovac: Stotine Bad Blue Boysa došlo pomoći

U tijeku je preseljenje jednog kata bolnice Jordanovac: Stotine Bad blue boysa došlo pomoći Reporterka: Kristina Uremović

Posted by 24sata on Sunday, 22 March 2020

21:04 - Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt objavio je fotografije stravično razrušenih prostorija muzeja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MUO nakon Coronarnog potresa povodom 140 g

Posted by Miroslav Gasparovic on Sunday, 22 March 2020

21:03 Slovenija šalje u Zagreb pomoć zbog potresa, potvrdio je to slovenski obrane Matej Tonin. Poslat će nam o deset opremljenih šatora za smještaj 80 osoba u kojima će biti i po 60 postelja, vreća za spavanje te 20 grijalica.

Ovime je Slovenija odgovorila na poziv Hrvatske za pomoć koji je poslala u okviru europskog mehanizma civilne zaštite. Slovenska pomoć će krenuti u nedjelju još tijekom večeri. Slovenski premijer Janez Janša je u razgovoru s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem ponudio pomoć i izrazio solidarnost njihova naroda. Riječi podrške uputio je i slovenski predsjednik Borut Pahor.

21:00 - Austrijski političari izrazili solidarnost s Hrvatskom

Stojiomo uz vas, poručili su austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, kancelar Sebastian Kurz i drugi austrijski političari u porukama solidarnosti i potpore Hrvatskoj povodom potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb i okolicu.

"Stojimo uz Vas"  napisali su na hrvatskom jeziku na svojim Facebook stranicama  austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i austrijski kancelar Sebastian Kurz. 

“Potres je potresao Hrvatsku i njezin glavni  grad Zagreb. Suosjećam sa svima koji su pogođeni u ovoj teškoj situaciji. Jako je važno da sada, kao europska zajednica, pomognemo našim susjedima. "Stojimo uz vas!” istaknuo je austrijski predsjednik Van der Bellen.

"Jak potres jutros je pogodio Hrvatsku. U ovim teškim vremenima, želim svim ljudima brz oporavak. Austrija će pomoći Hrvatskoj u ovoj teškoj situaciji. 'Stojimo uz vas!'”, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz .

“S obzirom na jak potres u Zagrebu, Grad Beč će ponuditi pomoć i potporu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Naše gradove spajaju godine dobre suradnje. Naše suosjećanje upućujem  svim građankama i građanima Zagreba koji su u ovim teškim vremenima pogođeni posljedicama potresa”, napisao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig na svojoj Facebook stranici.

Potres, koji je jutros pogodio Zagreb osjetio se i u Austriji, Štajerskoj i Koruškoj prenose austrijski mediji i dodaju da se uz borbu protiv koronavirusa Hrvatska mora boriti i sa posljedicama potresa.

19:20 - Trenutna situacija u centru Zagreba: Većina ulica su sanirane, ali opasnost od urušavanja još postoji

Trenutna situacija u centru Zagreba: Većina ulica su sanirane, ali opasnost od urušavanja još postoji Reporterka: Kristina Uremović

Posted by 24sata on Sunday, 22 March 2020

19:05 - Zagreb se opet trese. Zabilježena su dva potresa snage 3.1 po Richteru. 

18:45 - Hrvatski sabor će zasijedati u Gradskoj skupštini.

- Hrvatski sabor nastavit će održavati sjednicu u srijedu, 25. ožujka 2020. S obzirom na to da je zgrada Hrvatskoga sabora znatno oštećena u potresu, Sabor će nastaviti zasjedati u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Rezultat je to dogovora predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i tajnika Sabora Davora Orlovića s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem te predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Dragom Prgometom. Hrvatski sabor zbog epidemije koronavirusa radit će sukladno uvedenim strogim mjerama zaštite, tako da u raspravama mogu biti najviše po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova, dakle najviše 28 zastupnika, uz strogo poštivanje propisane udaljenosti i mjera dezinfekcije. Svakog radnog dana raspravit će se najviše dvije točke, a odbori će raditi telefonski ili mailom, stoji u priopćenju Hrvatskog Sabora. 

18:39 - Ljudi, vjetar još jača, bit će u gradu udara 47 do 50 km/h, sutra moguće i 80 km/h! Sve trusno mogao bi i vjetar bacati sa zgrada! Slušajte preporuke, držite se dalje od zgrada, objavila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

17:54 - Nadležne su službe, javlja HRT, srušile i drugi toranj zgrade na Trgu bana Jelačića. I dok se prvi srušio sam, drugi je bio teško oštećen i trebalo ga je srušiti. 

ZGRADA NA TRGU BANA JELAČIĆA OSTALA BEZ OBA TORNJA

ZGRADA NA TRGU BANA JELAČIĆA OSTALA BEZ OBA TORNJA, Poznata zgrada na Trgu bana Jelačića jutros je ostala tijekom potresa bez jednog tornja. Drugi su iz mjera predostrožnosti srušili namjerno vatrogasci. Pogledajte snimku: https://bit.ly/33EvnXo

Posted by HRT Vijesti on Sunday, 22 March 2020

17:51 - Vojska je bila učinkovita. Od HNB-a da vojnog učilišta na Črnomercu sve je očišćeno. Najvažnije je sada da se, s obizirom na vremenske uvjete, ograde svi pločinici u centru grada i da se ljudi drže podalje od zgrada, rekao je premijer Plenković u razgovoru za NovuTV. 

- Najvažnije je da smo osigurali smještaj svim građanima kojima stanovi više nisu u stanju da bi mogli u njima prenoćiti. Apeliram na odgovornost svih sugrađana, na jedinstvo. Mislim da su danas sve službe bile sjajne.

- Vjerujte hrvatskim vlastima, ovo nije normalna situacija. Kvragu, valjda iz ovog svega nešto naučimo, rekao je pak predsjednik Zoran Milanović. 

17:15 - Javljamo se uživo iz Studentskog doma Cvjetno naselje gdje će smjestiti sve građane koji su ostali bez krova nad glavom:

Iseljenje studenata iz Studentskog doma Cvjetno naselje gdje će evakuirati sve građane koji su ostali bez krova nad glavom Reporterka: Kristina Uremović

Posted by 24sata on Sunday, 22 March 2020

Snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru zatresao je Zagreb u jutarnjim satima. Kasnije ih je uslijedilo još nekoliko, a najjači je bio magnitude 5. 

16.51 Papa Franjo je u nedjeljnom angelusu nakon potresa u Zagrebu izrazio bliskost s hrvatskim narodom te zamolio Krista da mu podari snagu i solidarnost u suočavanju s katastrofom.

- Izražavam bliskost s hrvatskim narodom pogođenim potresom u nedjeljno jutro. Neka im Uskrsli Gospodin podari snagu i solidarnost u suočavanju s tom nepogodom - rekao je papa.

16.45 - Magnituda posljednjeg potresa koji su mnogi osjetili u Zagrebu bila je 2,8 Richtera

16.43 Na sjednici stožera izvijestili su kako je zagrebačko područje od jutros zatreslo 30-ak potresa

16.40 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izrazio je podršku gradu Zagrebu.

- S vama smo u mislima i spremni pomoći. Više nego ikad potrebno nam je zajedništvo, razum i pridržavanje svih uputa kako bismo prevladali sve ovo - istaknuo je u poruci.

16.32 Zbog potresa je zatvoren poštanski ured u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

- Uslijed potresa koji je jutros zadesio Zagreb i okolicu, zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici znatno je oštećena te će poštanski ured i poslovni prostori Hrvatske pošte do daljnjeg biti zatvoreni. O svim promjenama na vrijeme ćemo obavijestiti korisnike - stoji u priopćenju.

16.29 Sva djeca zbrinuta na Neonatologiji u Petrovoj bolnici su dobro, dok su zdrava otpuštena svojim kućama zajedno s mamama. Sva ostala djeca su preseljena u KB Dubrava te su također svi dobro. S njima se tamo nalaze i neonatolozi iz Petrove bolnice.

16.21 Iz Ministarstva graditeljstva izvjestili su o broju oštećenja:

Prema informacijama s terena, od timova građevinskih stručnjaka koji pregledavanju zgrade, prijavljeno je oštećenje na više od 600 zgrada. U obilasku Zagreba trenutno je 55 timova sa više od 150 ljudi.

16.17  Čelnici europskih institucija izrazili su potporu Hrvatskoj zbog potresa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na Twitteru napisala da se Hrvatska uz epidemiju koronavirusa i snažnog potresa koji ju je zadesio nalazi u teškom položaju te da je EU uz nju.

- Ostanite jaki. Europska unija je uz vas - napisala je šefica Komisije.

16.15 Novo podrhtavanje u Zagrebu

15.53 Pogledajte video iz centra Zagreba 

U tijeku sanacija ruševina u centru grada Reporterka: Kristina Uremović

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

15.30 Volonteri Crvenog križa u zagrebačkom parku Zrinjevac dijele porcije ljudima koji su u potresu ostali bez domova ili se u njih do daljnjega ne mogu vratiti. 

15.29  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako stanje u potresom oštećenoj zgradi Hrvatskog sabora nije dobro, pa se u njoj do daljnjega neće zasjedati.

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresu, u zgradi su isključeni struja, voda i plin. 

- Oštećenja su dosta velika, na drugom katu ima popucalih zidova, stepeništa, krovište je na jednom dijelu uništeno. Dvorišna zgrada Sabora više je stradala nego ona prema vani - rekao je Jandroković novinarima.

15.28 Župni vikar u župi Marija Bistrica (D. P.) lakše je ozlijeđen u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i njegovu okolicu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.

Pregledan je u bolnici u Zaboku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, te je otpušten na kućnu njegu.

15.27 Grad Zagreb pozvao je građane da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu u snažnom potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb. 

- Zbog potresa koji je pogodio Zagreb u jutarnjim satima te oštetio mnoge zgrade i fasade, građani se mole da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu - priopćeno je iz Grada Zagreba. 

Grad moli građane za razumijevanje i strpljenje, te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija.

15.15 Stožer za civilnu zaštitu objavio je na svom portalu podatke o današnjem potresu. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku. Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica. Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.

Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića. Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu.
Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb.

Nekoliko desetaka strukturalnih inženjera statike u ovom trenutku procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova.

15.10 Ministar zdravstva Vili Beroš na svom je Twitter profilu napisao da je sva nedonoščad iz Petrove bolnice na sigurnom u KB Dubrava. 

15.09 Crveni križ počeo je s podjelom hrane građanima Zagreba koji su u potresu ostali bez domova.

14.40  Hrvatska vojska u okviru pružanja pomoći građanima Zagreba sudjeluje u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice, ispred Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" podiže tri šatora, te je angažirana na raščišćavanju ruševina u centru Zagreba, priopćio je MORH.

Trenutno je angažirano 230 pripadnika HV-a, koji rade na raščišćavanju Zagreba, a 300 ih je u stanju spremnosti. Angažirani su inženjerijski strojevi i istovarivači, koji otpalu fasadu i crjepove utovaruju i odvoze iz središta grada.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izrazio je uvjerenje da će vojnici uspjeti očistiti središte grada tijekom dana. 

- Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine - rekao je Kundid.

Također, istaknuo je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

- Priroda je nepredvidiva i na nju ne može nitko utjecati. HV ima razrađene planove za sve izvanredne situacije, u tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se dogodi situacija poput ove jutros - rekao je Kundid.

Dodao je kako HV ima razrađene operativne planove i za sve ostale elementarne nepogode, pa u vrlo kratkom vremenu može angažirati veći broj vojnika, kao i opremu koja je potrebna u skladu s elementarnom nepogodom.

14.00 Pogledajte najnoviji video iz centra Zagreba

Prolazimo centrom Zagreba nakon potresa: Nema ulice bez štete, ljudi su još vani, dijele se i obroci

Prolazimo centrom Zagreba nakon potresa: Nema ulice bez štete, ljudi su još vani, dijele se i obroci

Posted by 24sata on Sunday, March 22, 2020

13.47 Grad Zagreb uveo je nove brojeve za sve koji su pogođeni potresom. 

Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400.

U slučaju poteškoća s opskrbom vodom, građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Kroz besplatni broj 0800 8805 osigurana je i sva druga potrebna asistencija građanima koji su pretrpjeli potresom uzrokovane štete.

13.36 Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u nedjelju je izdao obavijest za iseljenjem studenata iz Studentskog doma 'Cvjetno naselje' u Zagrebu.

Naime, tamo će se večeras i do daljnjeg smjestiti svi građani grada Zagreba koji su u potresu u nedjelju ostali bez svojih domova.

Više pročitajte OVDJE

13.17 Na srednjoškolskom dvorištu iza Mimare postavljaju šator 

Zagreb: Podizanje šatora na srednjoškolskom igralištu iza Mimare Zagreb: Podizanje šatora na srednjoškolskom igralištu iza Mimare

13.16 Nakon potresa evakuirani pacijenti i medicinsko osoblje dječje bolnice u Klaićevoj

12.56 Djevojčica je još uvijek u teškom i kritičnom stanju, ali liječnici poduzimaju sve što je potrebno, rekao je ravnatelj Klaićeve bolnice za N1. 

12.51 Do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.   

12.38 Uništena je i zgrada na Trgu bana Josipa Jelačića 

12.33 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

evakuirane trudnice u petrovoj 01:32

12.32 Uništena je župa u Čučerju 

Zagreb: Oštećenja u Čučerju Zagreb: Oštećenja u Čučerju

12.28 Policija apelira na sve građane da se drže propisanih mjera i razmaka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani građani,

s obzirom na potres koji je pogodio središnji dio Hrvatske te naknadna podrhtavanja koja su uslijedila, upozoravamo da tijekom boravka vani poštujete preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, držite potreban razmak i koristite zaštitne maske ukoliko ih imate.

Poštujući trenutnu situaciju koja zabrinjava građane, prvenstveno ne smijemo svi zajedno zaboraviti na stanje u kojem se nalazimo, s obzirom na pandemiju COVID-19 virusa.

I u jednom i u drugom slučaju, sigurnost svih postiže se praćenjem uputa Stožera civilne zaštite RH, uputa policijskih službenika među Vama na terenu i ulicama, a što zajedno sa savjesnim ponašanjem pridonosi smanjenju širenja zaraze.

12.14 Vrlo jaki potresi koji su pogodili u nedjelju ujutro Zagreb i središnju Hrvatsku osjetili su se i u Međimurju, u kojem - po prema informacijama Stožera Civilne zaštite - nema materijalnih šteta ni ozlijeđenih osoba, a u toj županiji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

12.10 Vatrogasci u Zagrebu podižu šator za sve građane koji se ne mogu vratiti svojim kućama. Obzirom da je u Zagrebu zahladilo, Crveni križ će im dijeliti deke, a poslužit će im i grah i topli čaj, poručila je Katarina Zorić iz Crvenog križa za N1. 

12.09

Uživo iz Đorđićeve ulice u Zagrebu gdje je jutros nastradala djevojčica (15) Reporter: Ema Krstić

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

12.08 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je u nedjelju da su zbog potresa u Zagrebu do sada imali više od 65 intervencija Javne postrojbe Grada Zagreba, a u saniranje posljedica potresa uključeno je i 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

11.46  Djevojčica (15) ozlijeđena u potresu u kritičnom je stanju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, i za njezin život se bori neurokirurg sa svojim timom, poduzimajući sve mjere intenzivnog liječenja.

Potvrdio nam je to ravnatelj Klaićeve prof.dr. Goran Roić dodajući da je napravljena kompletna dijagnostika te je ustanovljeno da djevojčica ima teške ozljede mozga i moždanih struktura.

U ovom trenutku prof.dr. Roić sa stručnjacima obilazi stari dio bolnice, takozvanu Fischerovu zgradu, izgrađenu 1909. godine. Cilj je ustanoviti kolika je šteta nastala u potresu te koji se dijelovi Fischerove zgrade mogu što prije osposobiti za funkcioniranje.

- U toj zgradi nam je inače dječja kirurgija. Svu djecu koja su bila u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju otpustili smo na kućnu njegu, a one koji su morali ostati hospitalizirani, evakuirali smo u noviji dio bolnice – rekao nam je prof.dr. Roić dodajući da osim ozlijeđene djevojčice, kojoj se bore, nisu zaprimili niti jedno drugo.

11.42 Vojska je također započela s čišćenjem ulica Zagreba nakon potresa 

11.41 Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao je obroke za sve građane koji se ne mogu vratiti u svoje domove.
Obroci će biti dostupni nakon 13.00 sati  na lokacijama:

Zrinjevac
Mažuranićev trg
Trg dr. Franje Tuđmana.

Iz Ureda su priopćili da stručnjaci procijenjuju oštećenja zgrada prema prioritetima, a nakon pregleda će staviti oznaku na zgradu. Mole sve da striktno poštuju stručnjake i ne riskiraju. 

Osim toga, fotografiju oštećenja zajedno s adresom se može poslati na e-mail adresu Ureda za upravljanje u hitnim situacija

11.39 HEP javlja da su popravili kvar na trafostanici.

U svom priopćenju naveli su da su bez struje ostali kvartovi u Novom Zagrebu, Sveta Klara i Savski gaj te Stenjevec i Maksimir.

11.34 

Velika šteta od potresa kraj Kašine, u Vugrovcu napukla crkva, urušio se župni dvor Reporter: Bogdan Blotnej

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

11.29 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je telefonski u nedjelju ujutro s premijerom Andrejem Plenkovićem i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

- Jutros sam telefonski razgovarala s premijerom Plenkovićem, koji me informirao o jakom potresu u Zagrebu. Teška situacija za Hrvatsku: potres i koronavirus. Naše misli su s Hrvatskom. Budite jaki! EU je s vama! - poručila je preko twittera predsjednica Komisije.

11.16 Zračna luka Franjo Tuđman nije oštećena te očekuje uspostavu prometa poslije 10.30 sati, izvijestili su u nedjelju iz Međunarodne zračne luke. 

- U ovim nenadanim okolnostima sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, te su evakuirale putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama . navodi se u priopćenju.

U zagrebačkoj zračnoj luci kažu da, nakon uspostave operativnih sustava, očekuju uspostavu prometa iza 10.30 sati, prema rasporedu.

11.14 Unatoč panici zbog potresa, neki su se nastavili ponašati odgovorno i oprezno i izvan svojih domova. 

Ovako se čeka kruh u pekari u Sloboštini

11.12 Radnici čiste Ilicu nakon potresa 

11.03 Europski mediteranski seizmološki centar u nedjelju prijepodne zabilježio je još nekoliko podrhtavanja tla u Zagrebu i okolici, jakosti od 3,0 do 3,2.

Nakon prva dva potresa jakosti 5,3 i 5,0 i trećeg jakosti 3,7 seizmografi su zabilježili:

U 9,04 sati potres jakosti 3,1, na dubini sedam kilometara, šest kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara južno od Kašine
U 9,10 sati potres jakosti 3,0, na dubini pet kilometara, sedam kilometara sjeverno od Zagreba i šest kilometara jugozapadno od Kašine
U 10,11 sati potres jakosti 3,2, na dubini pet kilometara,  šest kilometara jugoistočno od Zagreba i šest kilometara zapadno od Sesveta

11.00 Potres je uništio crkvu u Palmotićevoj ulici. 

Zagreb: Potres oštetio crkvu u Palmotićevoj ulici

Više pročitajte OVDJE 

10.57 Umirovljenici iz doma Maksimir nakon potresa izašli izvan doma

10.40 Anto Ćorušić ravnatelj KBC-a Rebro rekao je da nitko od pacijenata i osoblja nije ozlijeđen.

- Oko 7 sati je bila malo panika, a sada situaciju držimo pod nadzorom. Izmjestili smo pacijente koje smo trebali. Oštećenja nisu velika i nadamo se da ćemo pacijente uskoro počeli vraćati natrag. Sve koji nisu bili kritični, otpustili smo doma. Srce bolnice, plinovodi su sigurni, elektroinstalacije su sigurne, vodovod je siguran. Građevinski nema većih strukturnih oštećenja. Jedino na starijim zgradama je malo otpalo žbuke i vjerujem da nema većih strukturnih i statičkih oštećenja, ali to govorim kao laik. Najteže je prošla stara zgrada na Šalati. Slika trudnica iz Petrove je otprije par sati, a svi su sada zbrinuti u KB Dubrava i na drugim odjelima. Zahvalio bih se svim djelatnicima koji su došli samoinicijativno oko 7 sati vidjeti što treba pomoći. Onaj tko zaista nema veliku potrebu doći u bolnicu, molimo da ne dolazi, a hitnost mogu procijeniti u telefonskom razgovoru sa svojim osobnim liječnikom - poručio je. 

10.39 Vojska je izašla na ulice Zagreba 

Vojska izažla na ulice Zagreba kako bi pomogla nadležnim službama Vojska izažla na ulice Zagreba kako bi pomogla nadležnim službama

10.37 Premijer Andrej Plenković rekao je ispred oštećene zagrebačke katedrale da je dao svim ministrima nalog da moraju svi inženjeri izaći na teren i procijeniti situaciju jer je sigurnost najbitnija. Sve gužve moraju raščistiti, a službe su na terenu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

10.35 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel uputio je u nedjelju poruku potpore Hrvatskoj i poručio da je Europska unija spremna pomoći nakon snažnih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu.

- Moje su misli s hrvatskim narodom nakon razornog potresa. Upravo sam uvjerio premijera Andreja Plenkovića da Europska unija stoji uz naše prijatelje i spremna je ponuditi pomoć - poručio je preko Twittera Charles Michel.

10.27 Na području Krapinsko-zagorske županije u nedjelju ujutro dva puta se osjetio snažan potres, a najveće materijalne štete prijavljene su u općinama Gornja Stubica i grada Donja Stubica, rekao je župan Željko Kolar.

- Prema informacijama gradonačelnika Donje Stubice imamo dvije kuće koje su stradale iz kojih će se obitelji morati preseliti. U Gornjoj Stubici ih je za sada četiri - rekao je Kolar.

10.25 

Potres u Zagrebu: Na ulici je vojska, ne ulazite u oštećene zgrade Reporter: Emirat Asipi

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

10.19 Zbog potresa zgrada Klinike za porodništvo u Petrovoj ulici nije sigurna pa je odlučeno da se novorođenčad zasad premjesti u grijani šator u KB-u Dubrava, koji je pripremljen za oboljele od koronavirusa, izjavio je Hini pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Trudnice će također biti zbrinute, i to u novijoj zgradi koja se nalazi pored stare, kazao je Novak.

Novak kaže kako su na lokaciji Rebro na nizu mjesta u bolnici popadale stropne ploče, ali se ne radi o velikim oštećenjima. 

Tijekom potresa roditelji i medicinsko osoblje Petrove sišli su u dvorište bolnice, a u Klinici kažu kako će zgradu trebati statički ispitati.

10.11 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević građanima koji se nakon potresa nalaze vani savjetovala je da se dobro obuku i izbjegavaju socijalni kontakt sukladno svim već poznatim uputama.

- Stavite kape, rukavice, debele jakne, šalove na usta kako vas ovaj hladan zrak ne bi pothladio i da nemamo još većih problema. Molim vas poštujte sve upute Stožera civilne zaštite i nemojte nasjedati svim vijestima koje putuju po društvenim mrežama - one su lažne i bespotrebno uzbuđuju narod - poručila je Grba-Bujević.

10.01 Gotov je sastanak državnog vrha. Andrej Plenković rekao je da je potres najjači u Zagrebu u zadnjih 140 godina, te da je bio 5.5 magnitude. Pozvao je ljude da ne paničare i da i dalje drže razmak. 

- Imamo dvije kontradiktorne krizne situacije. Imamo još nekoliko manjih potresa od jutros - poručio je. Vlada će upravljati u ovom krizom paralelno s krizom korona virusa. Rekao je građanima da će biti za obje krize konferencije za novinare dva puta dnevno. 

- Poseban fukus imat ćemo na zdravstvene centre da svi mogu primati zdravstvenu skrb. Imamo informaciju i o teško ozlijeđenom djetetu koje je u Klaićevoj - rekao je. 

Ministar Vili Beroš rekao je da je zdravstveni sustav stabilno. 

- Imali smo kriznu situaciju s 10 novorođenčadi, oni su odvezeni u KB Dubrava. Imamo i teže ozlijeđenu pacijenticu - rekao je Beroš. 

Zbog potresa se sastao državni vrh Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

9.58  Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su u nedjelju pogodili Zagreb.

Zgrada ima znatna oštećenja, urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu nitko ne može ući dok to ne odobre statičari. U zgradi su isključeni struja, voda i plin.

Zbog činjenice da je vikend i da Sabor ne zasjeda, u zgradi je vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže. 

9.55 Sustav opskrbe električnom energijom u Gradu Zagrebu i okolici je stabilan.  U ovom trenutku postoji još nekoliko oštećenih trafostanica koje se vraćaju postepeno u pogon.

Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog  ispada Elektrane-Toplane Zagreb. Na pogonu nema većih oštećenja.  
Sve Službe HEP-a su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi kupaca električnom i toplinskom energijom.

U Nuklearnoj elektrani Krško nema oštećenja.

9.54 U samom centru glavnog grada nastala je velika materijalna šteta. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Centar Zagreba- šteta 00:28

9.50 Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u nedjelju da je zapovjedio „dizanje“ Hrvatske vojske koja će pomoći Zagrebu kojeg su rano jutros pogodila dva snažna potresa.

- Svi su u pogonu, dao sam zapovijed da se digne Hrvatska vojska, za koji sat vremena bit ćemo na raspolaganju pružiti pomoć Zagreb - rekao je ulazeći na sastanak državnog vrha, prenosi Hrvatski radio.

9.47 Proširila se panika koja se proširila. Ne postoje prognoze i najave za jače potrese. Realno je očekivati nove potrese koje ćemo osjetiti, poručili su iz Stožera za civilnu zaštitu. Poručuju da ne boravite uz zgrade i objekte koji se urušavaju! 

- Korona nije nestala s potresom, budite oprezni - poručili su. 

Uživo iz kriznog stožera: 'Korona nije nestala s potresom, držite razmak'

Uživo iz kriznog stožera: 'Korona nije nestala s potresom, držite razmak'

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

9.45 Kako nam čitatelji javljaju, vatrogasci su na intervenciji u centru Zagreba. 

9.40  Iako je ranije izviješteno da je dijete (15) prva žrtva potresa u Zagrebu, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj rekao je kako je djevojčica još kritično te da ima tešku cerebralnu ozljedu.

8.55 

Veliki potres u Zagrebu: Uništen stan, stanari iseljavaju

Posted by 24sata on Sunday, March 22, 2020

8.37 

8.31 U ovim trenucima počinje i veliki sastanak državnog vrha u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na njemu bi trebali biti predsjednik Milanović, premijer Plenković, šef Sabora Jandroković te Milan Bandić i ministar obrane Damir Krstičević

8.25 - Jedno je dijete ozlijeđeno u potresu, izvijestio je u nedjelju ujutro ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić  za Večernji. Ozlijeđeno je kad je pao dio krova te su ga prevezli u Klaićevu bolnicu. 

8.18 - Seizmolozi s PMF-a rekli su za HTV da je velika vjerojatnost da je ovo bio najjači udar, ali da se to nikad ne može znati i da ćemo idućih mjesec dana osjetiti potrese, a možda čak i jače. Dodaju i da ovaj potres nije bio jak kao onaj 1880. godine

8.15 Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić kazao je da se ne ulazi u kuće i u stanove. Predviđa se drugi udar. Civilna zaštita pomaže ljudima na terenu, piše Večernji.

8.03 -Vatrogasci su doslovno zatrpani brojnim intervencijama po centru Zagreba. U brojnim stanovima zatočeni su ljudi, urušilo se nekoliko zgrada, a iz nekih stanova u centru grada se i dimi.

8.00 - Snažan potres uništio je i crkvu u Čučerju u zagrebačkoj Dubravi 

7.58 - U centru Zagreba velike su štete na brojnim automobilima

 

Pokretanje videa...

Potres Zagreb- centar 00:07

7.55 - Jutarnji doznaje kako je u 7:28 iz svog stana u Krajiškoj ulici evakuiran predsjednik Republike Zoran Milanović.

7.50 - Na hitnu nam je stiglo oko desetak pacijenata s lakšim ozljedama, iščašili ramena ili slično. Nema teze ozlijeđenih. Bolnica je pretrpjela štete, popucali su zidovi te su oštećeni prozori. Trenutno se provjerava je li sa pacijentima sve u redu i hoće li trebati premještaj - poručili su iz KBC Sestre milosrdnice.

Pokretanje videa...

Vinogradska 00:27

Kako doznajemo, štete je pretrpjela i dječja bolnica u Klaićevoj. Popadali su dimnjaci te popucali su prozori. Zbog toga djecu sele na Rebro. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

7.48 - Štete na ulicama nakon potresa u Zagrebu

Pokretanje videa...

00:10

POGLEDAJTE VIDEO:

Veliki potres u Zagrebu: Srušio se kat u Zagrebu

Posted by 24sata on Saturday, March 21, 2020

Čitatelji javljaju kako u dijelovima nema struje kao što su centar grada, Knežija, Špansko... Nastala je i šteta na zgradama, a ljudi su u panici izašli na ulice. 

Jako se zatreslo i bilo je jako glasno. Moja zgrada je cijela popucala. Jedan jak i puno manjih. Probudilo nas je iz sna. Najjači potres koji sam ikada osjetio. Izbacio nas je iz kreveta. Jako se treslo dobrih 5 minuta. Otac mi kaže da se i u Rijeci osjetio. Gadno i zastrašujuće - samo su  neke od izjava prestravljenih građana. 

Uskoro više...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1014
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti