Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snažan tajfun poharao Japan: Poginulo najmanje šestero ljudi

None Foto: SOCIAL MEDIA 4

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima, na jugozapadu zemlje, na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar

Japan je izdao naredbu za evakuaciju više od milijun ljudi i otkazao stotine letova zbog tajfuna Jebi koji je u utorak pogodio zapad zemlje, ubivši najmanje šestero ljudi. 

Jebi, što na korejskom znači lasta, kratko je vrijeme bio supertajfun. To je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile Japan, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima, na jugozapadu zemlje, na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar koji na mahove mjestimično doseže gotovo 220 kilometara na sat, prenosi AFP. 

Televizijske snimke pokazuju valove koji udaraju obalu, preokrenute automobile, stotine zapaljenih vozila i veliki kotač u zabavnom parku koji se okreće po najsnažnijem vjetru. 

Intense high wind from Typhoon Jebi blows in Nishinomiya City PUTUJE PRILIČNO BRZO Nevrijeme: Japan je pogodio najsnažniji tajfun u 25 godina

Nakon dolaska tajfuna koji je uzrokovao klizišta pod urušenim skladištem je pronađen poginuli 71-godišnjak, a čovjek također u sedamdesetim godinama pao je s krova kuće i poginuo, prenosi državna televizija NHK, navodeći još 90 ozlijeđenih. 

Televizija TBS govori o šestero poginulih. 

Plime u nekim područjima bile su najsnažnije od tajfuna koji je državu pogodio 1961. Poplava je prekrila jednu od pisti na zračnoj luci Kansai u Osaki, zbog čega je aerodrom zatvoren, a turisti su zapeli. U tu zračnu luku koja je izgrađena na umjetnom otoku udario je i 2,5 tisuća tona težak tanker. Diljem zemlja je otkazano više od 700 letova. 

Evakuacija je u jednom trenu savjetovana za više od milijun ljudi, objavili su vatrogasci. U dijelovima Shikokua zabilježeni su vjetrovi brzine do 208 kilometara na sat. 

Premijer Shinzo Abe otkazao je put na zapad i sazvao krizni sastanak na kojem je zatražio od stanovništva "da poduzme mjere opreza radi zaštite", piše AFP

 

Komentiraj, znaš da želiš!