Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snijeg i dalje uzrokuje kaos: Britanske luke pred slomom

None Foto: REUTERS/PIXSELL 9

Promet je poremećen u najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu, gdje su otkazali 340 letova. Lufthansa očekuje uspostavu redovitog prometa tek u srijedu

Val hladnoće i snježne oborine i dalje uzrokuju kaos u prometu diljem Europe prisiljavajući putnike da kampiraju po zračnim lukama. Promet je poremećen u najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu, gdje su u ponedjeljak otkazali 340 letova, što je četvrtina od ukupnog broja. Najveći njemački zračni prijevoznik Lufthansa očekuje uspostavu redovita prometa tek u srijedu. Brzi vlakovi u Njemačkoj voze redovito, a gužve su velike jer putnici traže zamjenu za putovanje zrakoplovom ili automobilom.

Amsterdamska zračna luka Schiphol polako se vraća u normalu. Na terminalima je noć provelo samo 100 putnika, za razliku od petka kad ih je bilo 3000.

Croatia Airlines: Prije puta provjerite status leta za London

Britanske zračne luke su pred slomom. Veliki broj letova otkazan je zbog nemogućih uvjeta letenja, a putnici su ostali zarobljeni na terminalima. U londonskoj zračnoj luci Heathrow izdali su upozorenje putnicima da ne dolaze na terminale 1 i 3 koji su već pretrpani ljudima. U nedjelju je uspjelo poletjeti tek 20 zrakoplova u usporedbi s uobičajenih 1300. Croatia Airlines obavijestila je putnike kako će učiniti sve da letovi zakazani za 21. i 22. prosinca normalno prometuju. Zbog izvanrednih okolnosti mole sve da prije planiranog puta provjere status leta, a ako su već u Londonu da se upute na aerodrom Heathrow 4 ili 5 sati prije leta.

Kaos i na europskim autocestama

Pariška zračna luka Orly djelomice je zatvorena zbog snijega na pisti, a Charleroi kod Bruxellesa potpuno je uspostavio uredan red letenja nakon što je u nedjelju bio zatvoren. Pod snijegom je sjever Francuske, zbog čega je otežan cestovni i željeznički promet. Francuska vojska je na autocestama oko Pariza transporterima izvlačila automobile koji su sletjeli s kolnika.

U Belgiji su zastoji na autocestama u ponedjeljak ukupno bili dugi i do 600 kilometara, a u Nizozemskoj su vlasti uvele ograničenje brzine do 50 km/h zbog brojnih nesreća. U Poljskoj se šest ljudi smrznulo u nedjelju navečer pa je broj žrtava hladnoće u proteklih mjesec dana porastao na 114.

U Švedskoj je zaustavljeno 100 vlakova, većinom na jugu zemlje. U glavnom gradu Finske Helsinkiju palo je rekordnih 70 centimetara snijega, nezabilježeno od 1915. Autobusi i tramvaji prometuju, ali sporo i s velikim zakašnjenjem.

Komentari (10)
  • Hm,sva sreća da sam ja bila u Londonu prije 2 tjedna dok snijeg još nije stvarao ovolike probleme! :( Putovala sam preko Heathrow-a i nije bilo nikakvih problema. Jadni ljudi, tko zna gdje će dočekati Božić...:((((

    21. 12. 2010,   10:23
  • A tko im je kriv sta se nisu druzili sa Zdravkom Mamicem kada je bio u Londonu..,pa bi uspjeli poletit...

    21. 12. 2010,   11:18
  • Fora,bar ce na nekoliko dana zemlja biti oslobođena njihovih ispušnih plinova.Svaka čast za snijeg hehehehehehe:-)

    21. 12. 2010,   11:13