Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snijeg u studenom iznenadio stanovnike Tokija: U šoku sam

None Foto: TORU HANAI 5

Glavni japanski grad Tokio u četvrtak se probudio pod snježnim pokrivačem, prvim u studenome u posljednje 54 godine, iznenadivši njegove stanovnike

Glavni japanski grad Tokio u četvrtak se probudio pod snježnim pokrivačem, prvim u studenome u posljednje 54 godine, iznenadivši njegove stanovnike, otežavši im odlazak na posao i usporivši promet. 

Usporedbe radi, posljednji put snijeg je u Tokiju u studenome pao 1962. godine kada je američki predsjednik bio John Kennedy, a pjevač Bob Dylan, ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost, nekoliko mjeseci ranije izdao svoj debi album. 

Počelo je susnježicom u zoru, no uskoro je počeo padati gust snijeg, a temperature se spustile na ništicu, što je stanovnike ovoga grada, naviklog na česte potrese, ali ne i na snijeg u studenome, prilično iznenadilo. Naime, prosječne temperature u ovo doba godine u Tokiju iznose oko 14 Celzijevih stupnjeva. 

"Bila sam šokirana... pa prerano je za snijeg", kaže Masaru Machida, koja je upravo završila noćnu smjenu i krenula kući. 

Iako je glavni japanski grad na istoj nadmorskoj visini kao američki Raleigh i bar jednom godišnje ondje padne snijeg, to se obično dogodi u siječnju i veljači, a snježni pokrivač obično se zadrži vrlo kratko.

Meteorolozi do kraja dana predviđaju dva centimetra snijega te prestanak padalina u poslijepodnevnim satima. 

Komentari (2)
  • I ja u šoku...

    24. 11. 2016,   11:28
  • Ja suosjećam s narodom Japana na isti način kao što i oni suosjećaju s nama. A suosjećaju, baš mi bio kolega iz nabave u Tokiju prije dva tjedna, kaže da se to suosjećanje vidi na svakom koraku.

    27. 11. 2016,   20:49