Obavijesti

News

Komentari 174

HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva

HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva
37

Snijeg je potpuno zameo Hrvatsku: Diljem zemlje auti, kamioni i autobusi izlijeću s ceste, vlak je zapeo u snijegu u Lici, neke škole u Gorskom kotaru otkazale su nastavu, a čak i vojska nudi pomoć...

VIDEO

ZADNJE INFORMACIJE:

Splitski Stožer civilne zaštite: Žurne službe spremne za izvanredne vremenske uvjete

18.45 Žurne službe za izvanredne vremenske uvjete u Splitu spremne su angažirati se jer, kako je istaknuto u četvrtak iz splitske Gradske uprave, njihova najvažnija zadaća nije samo angažman na području grada, nego i u podmosorskim mjesnim odborima.

 Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako najvažnija zadaća žurnih službi osiguravanje javnih komunikacija nije samo na području grada, nego i u istočnim, podmosorskim mjesnim odborima. Dodao je da se ne očekuje dramatična situacija, a važna je spremnost za sve moguće scenarije.
 Načelnik Stožera civilne zaštite Splita Nino Vela rekao je kako se na splitskom području od nedjelje zbog pogoršanja vremenskih prilika može očekivati led na cestama te se građanima preporučuje da se koriste javnim gradskim prijevozom, a ne osobnim automobilima, pogotovo ako nemaju zimsku opremu.

 Članovi splitskog Stožera civilne zaštite priopćili su nakon današnjeg sastanka kako su sve žurne službe spremne za sve izvanredne situacije te da imaju dovoljno ljudi, vozila i materijala. Pozvali su građane da preuzmu svoj dio odgovornosti i obveze, ističući kako nema mjesta panici, a po trenutačnim prognozama, 2012. godina, kada su Split zahvatile višednevne snježne oborine, ne bi se trebala ponoviti.

17.05 Muškarac obolio od multiple skleroze koji se kreće u invalidskim kolicima ostao je zatrpan snijegom u kući u kojoj živi sam u Velikoj Popini kraj Gračaca. Član je udruge oboljelih od multiple skleroze te im je javio da je ostao bez hrane i drva. Njegova je kuća, kažu nam u udruzi, još pet kilometara dalje od centra sela do kojeg se ne može doći pa im je bilo nemoguće probiti se do njega. 

- On je moja odgovornost, ali zbog neviđenog snijega kojeg ni ralice ne mogu očistiti, ali i jaku buru, nisam nikako mogla probiti se do njega, a za smještaj u domu on ne želi ni čuti. Ni cestari se ne mogu tamo probiti pa smo nazvali gorsku službu spašavanja i oni su mu odnijeli hranu, nešto konzervi, kruha sira, jaja. Rekao mi je da GSSovci nisu htjeli uzeti novac za hranu te da su ga opskrbili i drvima pa ih ima sad za sedam do osam dana loženja. Svaka im čast, dečki su pravi  - rekla nam je djelatnica udruge Đurđija Vein (38).  

U srijedu, još za dana sedam pripadnika GSS-a krenulo je dostaviti hranu i piće na snijegom zameteno područje. Do invalidnog štićenika udruge probilo se njih četvero na skijama, a ostali su bili pripravni bude li potrebno izvlačenje. 

- Uvjeti su bili prilično loši jer je puhala jaka bura, a snijeg se gomilao u zapusima. Neki su bili tako zaleđeni da će vjerojatno trebati bager da bi se razbili. Bilo je prilično teško probiti se. Vozilom smo mogli doći samo do do odvojka za Veliku Popinu, Srb i Lapac. Odatle smo skijali po snijegm zatrpanoj cesti, a povremeno smo morali silaziti jer se nije moglo proći ni na skijama. Čovjek je saznao da mu stiže pomoć kad smo već bili na pola puta. Osjećao se pomalo nelagodno smatrajući da nas opterećuje, ali to je naš posao i nije nam bilo teško. On je skuhao kavu, mi smo mu oprali suđe i donijeli drva iz drvarnice do koje nije mogao, jer do nje vodi samo stazica, a on je u invalidskim kolicima. Kako živi sam, htio je još ćaskati s nama, ali nažalost, morali smo natrag - kazao nam je gorski spašavatelj Filip Bach.

Potvrdio nam je i da nisu od umirovljenog invalide htjeli uzeti novac za živežne namirnice, te je dodao da trošak snosi zadarska stanica GSS-a.  

Više ljudi palo zbog jakog vjetra i teško se ozlijedilo

17.00 U posljednjih tjedan dana timovi  Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, istaknuli su nam, na  području županije intervenirali su pet puta zbog ozljeda nastalih  zbog vremenskih  neprilika, a  jedan je pacijent sam došao  u  ispostavu u Vrbovskom  zbog  pada na zaleđenom  snijegu. Također  je tamo  tijekom  prijepodneva  bila  jedna intervencija  zbog  pada  na  zaleđenom  snijegu.

- Zanimljiv  je  bio  jučerašnji  dan, 21. veljače,  kada  su  naše ekipe  intervenirale  četiri  puta  na  području  grada  Rijeke zbog  padova  prouzročenih  jakim  vjetrom. Pacijenti  nisu imali ozljede  opasne  po život, ali  su  svi  prevezeni  u  KBC  Rijeka zbog  dijagnostike - kažu nam iz ZZHM PGŽ.

Loše  vremenske  prilike, snijeg  u  zaleđu i jak  vjetar na moru, dodaju, stvaraju probleme u prometu i predstavljaju veliki problem  u  prijevozu  pacijenata  sa kvarnerskih  otoka. 

- Tijekom noći zbog nemogućnosti prometovnja vozila hitne pomoći preko mosta kopno-otok Krk korišteno je specijalno vozilo u  četiri navrata za prijevoz pacijenata. Zbog obustave plovidbe i prometa duž obale prema trajektnom pristaništu u Stinici tijekom  jučerašnjeg  poslijeodneva  i  cijele  noći jedan  pacijent  koji  je  doživio  srčani  zastoj na otoku Rabu je tek jutros  prevezen do otoka Paga i zatim dalje kopnom do bolnice u Zadru. Zahvaljujemo posadi  ribarskog broda koja je prevezla  pacijenta - kažu. 

U tome im je pomogao Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske.

- Kako oni s Raba nisu nikako mogli pacijenta prevesti u bolnicu, zatražili su da  tim HMS Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije preuzme pacijenta u Lunu na Pagu , na  što je prijavno-dojavna jedinica zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije uputila najbliži tim iz Novalje  te su ga uspješno i unatoč buri preuzeli i prevezli u bolnicu u Zadar. Naravno morem je pacijenta prevezla,  ekipa Lučke kapetanije te je zahvaljujući dobroj suradnji dva zavoda za hitnu medicinu i  Lučke kapetanije pacijent prešao tri županije i uspješno predat u Županijsku bolnicu u Zadar - kažu nam iz ZZHM Ličko-senjske županije. 

Kako su Ličani naviknuti na debele minuse, led i snijeg, osim te intervencije s Raba, na području Ličko-senjske posljednjih dana nije zabilježen niti jedan slučaj padova i lomova. 

Do ranih popodnevnih sati tijekom današnjeg dana situacija na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju bila je i više nego dobra. Samo dva pacijenta došla su s lomovima uzrokovanih padom na snijegu.

Hrvatska vojska pomaže civilima u Lici

16.51  Pripadnici Hrvatske vojske u četvrtak pomažu stanovništvu na području Gospića, Čanka i Donjeg Lapca u Ličko-senjskoj županiji u uklanjanju posljedica snježnog nevremena, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

 U skladu sa zahtjevom Ličko-senjske županije poslanom Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na području Gospića, Kosinja, Perušića i Donjeg Lapca, navodi MORH.

U Gospiću kod Doma za starije i nemoćne osobe angažirano je 20 vojnika, u Čanku kod Korenice također 20 vojnika i jedna kombinirka, a u Donjem Lapcu 40 vojnika, kombinirka i tri inženjerijska stroja. Osim čišćenja snijega, pripadnici Hrvatske vojske stanovništvu u nedostupnim predjelima pomažu u dostavi hrane i lijekova, ističe MORH.

Trenutno je 1000 pripadnika Oružanih snaga spremno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima izići na teren i pomagati stanovništvu u uklanjanju posljedica snježnog nevremena. Bude li potrebno, broj vojnika na terenu može se i povećati, ističe MORH.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta i obilnih snježnim oborina, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se Hrvatska vojska uključi u uklanjanje posljedica snježnog nevremena ondje gdje je to najpotrebnije po procjeni mjerodavnih civilnih institucija.

DUSZ spreman za pogoršanje vremenskih uvjeta

16.45  Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) poručili su u četvrtak da situaciju kontinuirano prate, a na teren su izašle i operativne snage civilne zaštite, spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

Iz DUZS-a su priopćili kako su u kontaktu s predstavnicima lokalne samouprave i žurnih službi, koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta.

 Lokalnim čelnicima skrenuta je pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području, te da po potrebi aktiviraju Stožer civilne zaštite ili ga stave u pripravnost. 

 Građani će putem lokalnih medija, ako bude potrebe, dobiti upute da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom.

 Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 sata na raspolaganju su Županijski centri 112.

 Ličko-senjski župan Darko Milinović uputio je danas DUSZ-u zahtjev za angažiranjem pripadnika Oružanih snaga kao ispomoć žurnim službama u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

 Njihov angažman bit će koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i Lika cestama.

 Za 15 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Gospića,  navodi se u priopćenju DUSZ-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u četvrtak kako je Hrvatska vojska spremna pomoći u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, izvijestivši da je vojska u pomoć građanima već izašla u Vukovaru i Karlovcu.

 Naveo je i kako je dao zaduženje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga generalu zbora Mirku Šundovu da bude u kontaktu s lokalnom zajednicom, kako bi se vidjelo gdje je najpotrebnije da vojska izađe na teren.

15.50  - Priopćenje povodom vremena izdao je i istarski župan Valter Flego. 

'Obzirom da meteorološke prognoze na području Istarske županije predviđaju izrazito hladno i vjetrovito vrijeme uz mogućnost snježnih oborina, Stožer civilne zaštite Istarske županije donosi sljedeće preporuke: 

-    boravite što manje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bez grijanja,
-    prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, i ne zaboravite zaštititi glavu i šake,
-    ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od klizanja i mogućih posljedica pri padu, 
-    u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji,
-    zaštitite vodomjere od hladnoće zbog mogućnosti pucanja. 

Očekivani problemi su na održavanju prohodnosti prometnica i pravovremenom soljenju te čišćenju eventualnog snijega, stoga sve pravne osobe zadužene za čišćenje i održavanje prometnica trebaju postupati po svojim operativnim planovima.

Snijeg i led s pločnika uz zgrade i na prilazu stambenim i poslovnim građevinama dužni su očistiti vlasnici, ili korisnici tih građevina. Vlasnici ili korisnici građevina dužni su očistiti snijeg i led i na pješačkim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake gdje staze ne postoje i to u dužini građevine prema prometnoj površini u širini od najmanje 90 cm. Kao vlasnik ili korisnik stambenog, ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.

Vozače se poziva da kada su na snazi zimski uvjeti obavezno koriste zimsku opremu koja je i zakonska obaveza. Vozači trebaju temeljito očistiti snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke, ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama, ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.'

Vlak u snijegu

15.15 - Nevjerojatne pehove doživjeli su putnici vlaka koji je putovao iz Splita za Zagreb. Njihovo putovanje potrajalo je čak 16 sati.  Prvo je vlak koji je putovao iz Zagreba za Split zapeo u snijegu, a zatim je drugi, koji je putovao iz Splita prema Zagrebu, zapeo na istom tom mjestu, a kad su očistili snijeg, vlak nije mogao krenuti...

Vlakovi zapeli u Lici: 'Nanosi snijega bili su veći od 2 metra'
Vlakovi zapeli u Lici: 'Nanosi snijega bili su veći od 2 metra'

Stižu ledene temperature: U Glini će biti -20 stupnjeva!

14.05 - U Hrvatsku stiže val velike hladnoće. Prema najnovijim prognozama DHMZ-a, od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a u gorju i do -20 °C. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:22

Tako se, prema sedmodnevnoj prognozi, u Zagrebu u nedjelju očekuje -8 stupnjeva, a u srijedu čak -19 stupnjeva. Od nedjelje pa nadalje, temperature ispod nule očekuju se i u Dalmaciji. Tako se za srijedu prognozira da će u Zadru biti -6 stupnjeva, u Šibeniku -10, u Splitu -6 stupnjeva, a u Dubrovniku -2 stupnja Celzijusa. Rijeka će se u nedjelju probuditi na -4 stupnja, u ponedjeljak na -7, utorak -8, a u srijedu na -9 stupnjeva. Val iznimne hladnoće neće zaobići ni Slavoniju. Tako se u Slavonskom Brodu u nedjelju očekuje -7, a u srijedu čak -16 stupnjeva. Isto se očekuje i u Osijeku.

Ovo nije šala: U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!
Ovo nije šala:  U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!

1000 vojnika spremno je za borbu sa snijegom

13.57 - U ovom trenutku 1000 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima spremno je za izlazak na teren i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, priopćio je MORH.  Riječ je o pripadnicima Hrvatske vojske različitih specijalnosti, od izvidničkih, spasilačkih,  medicinskih, logističkih i inženjerijskih timova. 

- U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati - navode u MORH-u.

Teški uvjeti na cestama: Kamioni voze u koloni

13.35 - Otežani su uvjeti na cestama. Prema Bregani kamioni voze u koloni. Zbog olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci obrnuto.

- Molimo vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta - objavio je HAK u 13.35 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Snijeg prekrio Hrvatsku! Otežani su uvjeti na cesti: Prema Bregani kamioni voze u koloni Više na http://bit.ly/2EIrXWc Reporterka: Antonija Šipušić

Posted by 24sata on 22. veljače 2018

HŽ: Vlakovi su zapeli zbog velikih snježnih zapuha 

12.48 - Zbog velikih snježnih zapuha vlak broj 820 iz Splita za Zagreb i 821 iz Zagreba za Split nisu mogli nastaviti putovanje na dionici između Rudopolja i Ličke Jesenice. Nakon što su dežurne ekipe očistile snijeg, vlakovi su nastavili putovanje. Vlak broj 821 došao je u Split u 11.52 sati, a vlak broj 820 očekuje se u Zagrebu oko 14 sati. Željeznički promet na ovoj dionici teče otežano, a sve dežurne ekipe su na terenu te rade na normalizaciji prometa - odgovorili su nam iz HŽ putnički prijevoz.

12.31. Kako doznajemo, vlak koji je krenuo iz Splita prema Zagrebu u srijedu u 21.43 sati, još nije došao do odredišta. Oko 12.30 sati prošli su Ogulin, a putnici su dobili sendviče.

Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani
Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani

Podsjetimo, vlak je dva puta tijekom noći zapeo u snijegu u Lici. Satima su ga otkopavali, što ralicama, što lopatama. Iako su putnici zadovoljni s načinom kako se osoblje odnosi prema njima, činjenica je da u vlaku nema restorana pa nisu imali što kupiti za jesti i piti.

Spasili ženu iz kuće zametene snijegom

12.28 - HGSS je spasio stariju ženu u Donjoj Dobri, sela udaljenog 20-ak kilometara od Delnica. Dobili su poziv da trebaju evakuirati ženu koja živi u zabačenoj kućici koja je zametena snijegom. 

- Radije ću poći s vama nego umrijeti unutra bez drveta i ičega. Imam neke zalihe hrane, ali ništa to nije od koristi kad ne mogu štakom hodati kroz ovoliki snijeg -rekla je žena reporterima N1 televizije nakon evakuacije. 

HGSS-ovci će gospođu Magdalenu odvesti prijateljici u Vrbosko gdje će biti dok se situacija ne smiri, a onda će se vratiti svojoj kući.

HAC: Nije istina da ne čistimo autoceste, evo i fotografija

11.55 -  Vezano za negodovanja korisnika da se autoceste ne čiste, u dvije slike od jutros s Gornje Ploče te Svetog Roka možete vidjeti kako izgleda autocesta za vrijeme obilnih padalina, odmah nakon prolaska ralice te nakon 10 do 15 minuta. Na slikama je jasno vidljivo da autocesta nakon 10-tak minuta izgleda kao da ralica nikad nije prošla što kod vozača može stvoriti dojam da se autocesta ne čisti - priopćio je HAC koji je poslao i četiri fotografije s njihovih kamera na autocesti.

- Slijedom priloženih fotografija još jednom molimo vozače za oprez i razumijevanje jer Hrvatske autoceste ne mogu utjecati na vremenske uvjete. Ponavljamo kako vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps jer bi ralice po cijeloj dužini autocete bile jedna iza druge.  Također smo u nekoliko komentara primjetili da korisnici predlažu da se ralica svakih cca 5 km zaustavi kako bi mogla propustiti vozila koja se nalaze iza ralice. Takve komentare smatramo apsurdnim i nerazumnim, jasno je da korisnik ne razumije situaciju te da su ralice na cesti upravo iz razloga da omoguće prometovanje korisnicima -priopćili su iz HAC-a. 

POGLEDAJTE GALERIJU ZAGREBA POD SNIJEGOM:

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
39
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Putuju već 14 sati: Vlak iz Splita zaglavio u snijegu

11.32 - Iako je vlak iz Splita u Zagrebu trebao biti u 5.46 sati, on se trenutno nalazi tek u Ogulinu. Krenuo je u srijedu u 21.43 sata, no snježana mećava  i veliki snijeg zatrpan po tračnicama zaustavili su ga 500-tinjak metara prije stanice Ogulin. I to ne samo jednom. Vlak je u snijegu zapeo dva puta tijekom noći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57


 

Prvi put jer je navodno, pričaju nam putnici iz vlaka, vlak ispred njih zapeo na mostu na Ličkoj Jasenici pa su putnici čekali gotovo četiri sata tijekom noći da njega otkopaju. Kad se uspio pokrenuti taj vlak ispred, na istom tom mjestu zapeli su i oni. Više od tri sata čekali su da se išta dogodi. Tek sad, malo poslije 11 sati, krenuo je iz Ogulina dalje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Vojska će pomoći građanima 

11.16 -  Ministar obrane Damir Krstičević odlučio je da Hrvatska vojska pruži pomoć lokalnoj zajednici u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. 

- Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je odluku danas, 22. veljače 2018. da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Oružane snage  Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kad kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni - priopćili su iz MORH-a.

Autobus se prevrnuo u Markuševcu Turopoljskom

11.13 - Kako doznajemo od čitatelja, u četvrtak ujutro autobus je izletio s ceste i prevrnuo se u Markuševcu Turopoljskom.  Navodno nitko nije ozlieđen.

- Prolaznici su stajali kako bi pomogli jer je vozač ostavio upaljena svjetla, međutim u autobusu nije bilo nikoga. Vozač je napustio autobus - kazao nam je čitatelj.

Otkazana nastava u Gorskom kotaru

11.10 -  Zbog zimskih vremenskih uvjeta, snijega i olujnog vjetra nema nastave u školama u Delnicama i Brodu na Kupi, izvijestila je u četvrtak pročelnica Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, najavivši da sutra vjerojatno neće biti nastave ni u školama u Skradu i Moravicama.

Stilin je kazala kako je slična situacija u Hreljinu kraj Rijeke, gdje je bura iščupala ogradu ispred škole.

Uputila je apel svim ravnateljima škola, profesorima, učiteljima i roditeljima da djeca, ako je potrebno, ostanu doma, jer je sigurnost učenika najvažnija te će nastavu lako nadoknaditi.

Kamioni prepriječili ceste: Promet je u kolapsu

10.40 - Na zagrebačkoj obilaznici u smjeru Bregana prije izlaza Sveta Nadelja u prometnoj nesreći kamion je prepriječio put ostalim vozilima, a iz istog razloga prometuje se otežano na državnoj cesti DC2 u mjestu Bistrica između Slatine i Virovitice (vozi se jednim trakom, naizmjence) i na državnoj cesti DC53 u mjestu Gornji Slatinik koja je otvorena samo za osobna vozila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:25

Snijeg je zabijelio Liku, Gorski kotar, ali i središnje kopnene krajeve te dijelove Slavonije, a prema trenutačnim prognozama, istim ili tek nešto manjim intenzitetom, trebao bi padati do sutra navečer. Na Jadranu se očekuje kiša, ponegdje s grmljavinom, a nešto susnježice i snijega moguće je u unutrašnjosti Dalmacije.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:11

U unutrašnjosti će puhati umjeren i na udare jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima, a u južnoj Dalmaciji istočnjak i jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom od -3 do 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 1 do 6, a drugdje duž obale od 5 do 11 °C, javio je DHMZ.

Lika i Gorski kotar zatrpani snijegom

Osim na Zavižanu gdje ga je preko dva metra, najdeblji snježni pokrivač imaju Delnice i to 118 centimetara od čega ga je samo tijekom ove noći napadalo 18 centimetara.

U Ogulinu je noćas napadalo 22 centimetara snijega pa je pokrivač sada tamo debeo 77, u Pargu kraj Čabra 70, a u Gospiću 61 centimetar.

Znatno je manje snijega u nizinama središnje Hrvatske gdje prednjači Hrvatska Kostajnica s 32 centimetra snijega, a slijedi Bednja s 30 i Varaždin s 15 cm. 

U Zagrebu ima četiri centimetra snijega, ali ga je na Puntijarki (Sljeme) čak 80 centimetara više.

Najtanji pokrivač zabilježen je u Slavoniji - u Vinkovcima jedan centimetar, u Vukovaru dva.

Kod Rijeke se prevrnuo kamion, u Zagrebu mala ralica

Snijeg otežava vožnju u većini zemlje pa i u Zagrebu gdje se na Tuškancu oko 7 sati prevrnula mala ralica pa je došlo do zastoja u prometu. Ralicu su ubrzo maknuli pa je promet normaliziran.

Na autocesti A7, na rotoru Šmrika kod Rijeke prevrnulo se teretno vozilo. 

Na državnoj cesti DC1 u mjestu Donji Budački između Tušilovića i Slunja vozi se otežano, zbog slijetanja teretnog vozila s ceste.

Snijeg radi probleme u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje, javlja HAK.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto. Molimo vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti zbog zabrane prometovanja, loših vremenskih prilika i punih odmorišta. 

'Sibirska zima' nakon vikenda

Vrijeme slično današnjem zadržat će se i sutra. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, na Jadranu uglavnom kiša, a kasno poslijepodne i osobito navečer u većini se krajeva očekuje postupni prestanak oborine. Na Jadranu će se navečer i djelomice razvedriti.

Od vikenda, a osobito početkom idućeg tjedna očekuje nas suho vrijeme, ali uz vrlo niske temperature koje bi se u jutarnjim satima mogle spuštati i do minus 20 stupnjeva. 

>>> Šaljite nam svoje fotografije snježne mećave na e-mail reporteri@24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..