Obavijesti

News

Komentari 2

Snimka Franje Lucića ipak je prihvaćena kao dokaz na sudu

Snimka Franje Lucića ipak je prihvaćena kao dokaz na sudu
1

Osječki Županijski sud zaprimio je rješenje Vrhovnog suda, koji je prihvatio žalbu Uskoka te u sudski spis kao dokaz uvrstio privatnu snimku razgovora novinara Drage Hedla i HDZ-ova zastupnika Franje Lucića

VIDEO

Osječki Županijski sud u svibnju nije potvrdio optužnicu protiv Lucića, jer je sjednica optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora između Lucića i "Telegramova" novinara.

Lucićeva obrana predložila da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoji kopija i prijepis audio-snimke razgovora između optuženog Lucića i novinara Drage Hedla, što je Županijski sud prvostupanjskom odlukom prihvatio i taj dokaz izdvojio kao nezakonit.

Vrhovni sud zauzeo je stav da, s obzirom na prirodu kaznenog djela za koje se tereti okrivljenik te s obzirom da se radi o predmetu iz nadležnosti Uskoka, za koje se sudi na Županijskom, a ne na Općinskom sudu, javni interes preteže nad pravom okrivljenika na privatnost te prihvatio žalbu Uskoka i svojim rješenjem privatnu snimku razgovora uvrstio u spis kao dokaz, kazao je Hini glasnogovornik osječkog Suda Miroslav Rožac.

Najavio je da je nova sjednica optužnog vijeća, na kojoj se treba odlučivati o potvrđivanju optužnice protiv Franje Lucića, zakazana za 24. listopada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku prošle godine zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića terete da je Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

U ovom postupku Vrhovni sud je prethodno, u ožujku 2019. godine, prihvatio  Uskokovu žalbu i ukinuo odluku optužnog vijeća osječkog Županijskog suda, koji je 20. travnja prošle godine nepravomoćno obustavilo postupak protiv Lucića.

Osim što je ukinuo ranije rješenje Vrhovni sud je osječkom sudu naložio ponovno odlučivanje o Lucićevoj optužnici, navodeći da su, odlučujući o obustavi postupka, pogrešno zaključili da se ne može raditi o kaznenom djelu, jer Hedl nije imao svojstvo odgovorne osobe. 

Vrhovni sud tada je naveo i da je optužno vijeće pogrešno zaključilo kako novinari uopće ne mogu biti odgovorne osobe te da nakladnik portala "Telegram" nije na Hedla prenio nikakve poslove odgovorne osobe, zbog čega se također ne može raditi o kaznenom djelu.

Pokretanje videa...

00:48
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina