Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snimke nakon strašnog požara: Pogledajte Notre Dame iznutra

None Foto: YouTube/ABC News 5

Vatrogasci su se s požarom koji je izbio u ponedjeljak oko 18 sati borili više od osam sati. Materijalna šteta je velika, ali dobra je vijest da je struktura crkve sačuvana

U utorak poslijepodne počele su se pojavljivati i video snimke unutrašnjosti pariške katedrale Notre Dame nakon stravičnog požara. Jasno se vidi drvena građa koja je padala s krova, gomila pepela, vode, uništeni krov...

Vatrogasci su se s požarom koji je izbio u ponedjeljak oko 18 sati borili više od osam sati. Materijalna šteta je velika, ali dobra je vijest da je struktura crkve sačuvana te da se uskoro kreće u obnovu. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak da će katedrala Notre Dame biti obnovljena u roku od pet godina. 

- Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina, rekao je.

OGLASIO SE DVA PUTA Požar u Notre-Damu: Alarm je zvonio, ali nisu vidjeli vatru...

 Još jučer uputio je poziv na prikupljanje donacija za obnovu spomenika te je u utorak poslijepodne već bilo prikupljeno 700 milijuna eura. 

Hrabrošću ljudskog lanca vatrogasaca, policajaca i gradskih djelatnika spašena su umjetnička djela, relikvije i kruna od trnja za koju se vjeruje da je stavljena na Isusovu glavu prije nego je bio razapet.

NEVIĐENE SCENE IZ PRVE RUKE Potresan video vatrogasaca; 'Požar nije izazvan namjerno'

Tijekom noći pokrenuta je istraga o uzrocima požara i ona upućuje na slučajno izazvanu nesreću.

Komentari (49)
  • Prošle godine vandalizirano je 875 crkava u Francuskoj Prije mjesec dana buknuo je požar u crkvi sv. Sulpicija, koja je, nakon katedrale Notre Dame, druga najveća pariška crkva. Požar je u ovoj građevini iz 17. stoljeća podmetnut nakon nedjeljne mise. Francuska je objavila rušenje 2000 crkava za koje nema novaca za održavanje. Jednom rječju u Francuskoj se crkve sistematski ruše, ovdje je problem jedino što im ova katedrala donosi brdo love od turizma, tako da puno je ovdje licemjerja ..

    17. 4. 2019,   01:04
  • Po snimkama nije toliko ni strasno.Moglo je to puno gore zavrsit

    17. 4. 2019,   02:04
  • Slušam jučer Plenkija i govori tipa pomoci cemo Francuzima. Samo se nadam da im nece poslati neki nas novac, jer se ne sjecam da su Francuzi slali nama novac kada su na Srbi rusili crkve ili granatirali Dubrovacke zidine.

    17. 4. 2019,   09:07