Obavijesti

News

Komentari 20

'Snizite PDV na drva za ogrjev i plin i pomozite siromašnima'

'Snizite PDV na drva za ogrjev i plin i pomozite siromašnima'
1

Lora Vidović predlaže i da se zakonski uredi da dužnik dobije opomenu prije pokretanja ovrhe i upozorava na problem sa studenstkim stipendijama iz programa Erazmus

VIDEO

Prevencija ovrha, uspješnije vraćanje duga i suzbijanje energetskog siromaštva dio je ciljeva komentara koje je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila Ministarstvu financija na prijedloge poreznih zakona. Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Općeg poreznog zakona i Zakona o porezu na dohodak, koji su bili u javnoj raspravi do početka rujna.

Pravobraniteljica je predložila da se, kao što je već slučaj s električnom energijom, snizi stopa poreza na dodanu vrijednost i za drva za ogrjev kućanstvima, plin i toplinsku energiju, kako bi građanima bili dostupniji. Rastuće cijene energije, niska primanja te energetski neučinkoviti domovi guraju ih prema energetskom siromaštvu, o kojem svjedoče i posljednji podaci, pa tako gotovo svaka deseta osoba živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, a čak četvrtina ih kasni s plaćanjem režija. Energetsko siromaštvo može imati posljedica na fizičko i psihičko zdravlje građana pa ga je potrebno suzbijati, između ostalog i uvođenjem ove mjere u Zakon o porezu na dodanu vrijednost.

Potrebno je i Općim poreznim zakonom obvezati porezno tijelo da, prije pokretanja ovrhe, dužniku dostavi opomenu i obavijesti ga o dugu, ali i mogućnostima njegova lakšeg namirenja, što bi u najvećoj mogućoj mjeri omogućilo dobrovoljno podmirenje poreznog duga i pomoglo da u dijelu slučajeva do ovršnog postupka ni ne dođe. Također, mnogi građani nisu u mogućnosti dug podmiriti jednokratnom uplatom pa se, zbog propisanog redoslijeda plaćanja, često nađu u začaranom krugu, neprekidno plaćajući kamate i troškove ovrha, koje se naplaćuju prve, dok s namirenjem glavnice i ne uspijevaju započeti. Zato je taj redoslijed, propisan Općim poreznim zakonom, potrebno mijenjati. Na taj način bi se poštivalo pravo vjerovnika da mu dug bude namiren, uključujući troškove i kamate, ali bi se i razmjerno zaštitio položaj dužnika, što sada nije slučaj.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak prilika su za poticanje mobilnosti studenata, odnosno zaustavljanje pada njihovog interesa za Erasmus+ program. Naime, zbog iznosa potpora iz ovog programa, njihovi roditelji ili skrbnici ne mogu koristiti uvećani osobni odbitak, zbog čega studenti odustaju od Erasmus+ programa. Da je upravo to često ključni faktor njihove odluke, govore iskustva Agencije za mobilnost i programe EU, a pad interesa vidljiv je i prema statistici Sveučilišta u Splitu, gdje se u 2014. za sudjelovanje u programu prijavilo sveukupno 240 studenata, dok je prošle godine to učinilo tek njih 172. Zato je potrebno da se ove potpore uvrste u prihode koji se ne uzimaju u obzir prilikom utvrđivanja prava na osobni odbitak, kao što je slučaj, primjerice, sa socijalnim potporama. To bi bilo i u skladu s Uredbom (EU) br. 1288/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013., o uspostavi programa Erasmus+.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na ove probleme pravobraniteljica Vidović upozorila je i u Izvješću za 2017., koje je Sabor podržao u lipnju. Hoće li pozitivne promjene biti potaknute provođenjem navedenih prijedloga na porezne zakone, bit će poznato 6. listopada, kada bi Ministarstvo financija trebalo objaviti izvješća o javnom savjetovanju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a