Obavijesti

News

Komentari 19

Snowden je došao u Moskvu, zatražio je azil od Ekvadora

Snowden je došao u Moskvu, zatražio je azil od Ekvadora
1

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Edwardu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji". Azil je tražio u Ekvadoru, a možda se skrije i na Islandu

VIDEO

Poznati američki zviždač Edward Snowden napustio je Hong Kong te je zrakoplovom došao u Moskvu, javlja ruski RT. Glasnogovornica vlade Hong Konga potvrdila je da je Snowden legalno i svojom voljom napustio zemlju.

Reuters je izvijestio da je ekvadorski veleposlanik u Rusiji Chavez Patricio stigao u zračnu luku u Moskvi te da je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati sa Snowdenom.

Ubrzo nakon toga, ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino potvrdio putem Twittera da je Snowden podnio zahtjev za azil.

Prati ga član pravnog tima WikiLeaksa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji". Jedan član WikiLeaksove pravne ekipe pratio je Snowdena u zrakoplovu prema Moskvi.

Podsjetimo, Washington je od Hong Konga zatražio izručenje Snowdena, protiv kojega je podignuta optužnica zbog špijunaže i krađe državnog vlasništva. Glasnogovornica hongkonške vlade izvijestila je da se američki zahtjev za izručenje ne slaže u potpunosti s hongkonškim zakonima, zbog čega nisu imali razloga spriječiti Snowdena u napuštanju zemlje.

Diplomatski izvor rekao je za rusku agenciju Itar-Tass da u Rusiji nije podnesen zahtjev za azil. Pretpostavlja se da Moskva neće biti Snowdenovo konačno odredište, te da bi mogao otići u Ekvador ili Island, gdje je zatražio azil. Ruska agencija Interfax navodi pak kako će mu konačno odredište biti Venezuela, gdje bi trebao doći preko Havane.

- Odabrao je tako kompliciranu rutu u nadi da neće biti uhićen na putu do svojeg konačnog odredišta, Venezuele - rekao je neimenovani izvor blizak Snowdenu za Interfax.

Bivši analitičar Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u Hong Kong je pobjegao u svibnju nakon što je objavio detalje o programu praćenja telefonskih i internetskih podataka. Informacije koje je otkrio pokazale su da su američke agencije sustavno prikupljale obilne količine tih podataka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a