Obavijesti

News

Komentari 35

SOA o optužbama Mektića: 'Ti navodi su lažni i zlonamjerni...'

SOA o optužbama Mektića: 'Ti navodi su lažni i zlonamjerni...'
1

Među onima od kojih će Tužiteljstvo BiH zatražiti iskaz je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je izrijekom potvrdio navode što ih je objavio portal Žurnal

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorilo istragu o navodima koji su se pojavili u medijima kako su obavještajci iz Hrvatske u BiH provodili akciju čiji je cilj bio dokazati postojanje naoružanih islamističkih skupina u toj zemlji, potvrđeno je u sjedištu bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu.

U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet za kojega je zadužen tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i on će poduzeti žurne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima i koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH dostavljenom Hini.

Ministar iz BiH teško optužio Hrvatsku: 'Nema argumenata'
Ministar iz BiH teško optužio Hrvatsku: 'Nema argumenata'

Dodatno se navodi kako će biti ispitane sve osobe koje su iznosile informacije o takvim aktivnostima, a istaknuto je kako u samom državnom tužiteljstvu o tome nemaju nikakvih informacija niti prijava.

Među onima od kojih će Tužiteljstvo BiH zatražiti iskaz je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je izrijekom potvrdio navode što ih je objavio portal Žurnal, blizak bosanskohercegovačkim policijskim agencijama, koji je u srijedu prenio kako su hrvatski obavještajci navodno vrbovali neke od građana BiH, bliskih selefijskom pokretu, da u islamske vjerske objekte u BiH donose oružje koje bi zatim na temelju dojava pronalazila policija.

'Otkrivena je tajna operacija hrvatskih obavještajaca u BiH'
'Otkrivena je tajna operacija hrvatskih obavještajaca u BiH'

Cijela ta operacija, prema navodima ovog portala, bila je osmišljena ne bi li se opravdale ranije tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u BiH boravi na tisuće islamističkih ekstremista koji su prijetnja regionalnoj sigurnosti.

Kao osoba koja je u BiH provodila ovu operaciju označen je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić. 

Mektić je i u četvrtak ponovio tvrdnje kako su te informacije točne.

- Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba pokušala zavrbovati jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su kombinirati jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njezina teza te pokušala iskonstruirati jedna takva priča", izjavio je Mektić za portal Radiosarajevo.ba.

U ovoj izjavi nije izravno spomenuo konzula Bandića, kojega je pak imenovao kada je navodnu aferu u srijedu komentirao za portal Faktor, ali je kazao kako su u sve bili umiješani "i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH".

- Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi, kazao je ministar Mektić.

SOA: Odbacujemo njegove navode

Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. 

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe. 

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. 

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere, priopćila je SOA.

Plenković: Ovo je potpuna besmislica

Moram priznati da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković o navodima nekih medija i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca u naoružavanje selefija u BiH. Rekao je kako je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i da smatra da je BiH partner u toj borbi. 

-To je jednostavno besmislica koju u potpunosti odbacujem. Sva naša suradnja koja postoji s tijelima u BiH koja se bave ovom temom je redovita i koliko znam naša agencija je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku - rekao je Plenković i također odbio navode o involviranju hrvatskih diplomata u ova djelovanja. 

- To je još veći nonsens - rekao je Plenković, koji je danas u Neumu. On je održao uvodno predavanje na znanstveno-stručnom skupu "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. 

I čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio je navode da su visokopozicionirani kadrovi HDZ-a BiH umiješani u aktivnosti o kojima govori Mektić. 

- Ne čudi me čak da to ide preko institucija BiH kad se nalazimo u stanju u kojem jesmo. Skrećemo pozornost s ključnih tema i problema u BiH. Napad premašuje čak i ono što se očekivalo od tih ljudi. I jučer smo imali izvrnutu vrijednost da smo u HDZ-u odbili osuditi okupljanje četničko u Višegradu - rekao je Čović. 

Reagirali su i iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te kratko poručili kako "nemaju namjere komentirati ove zlonamjerne i potpuno neutemeljene politikantske konstrukcije".

Sabor: Mektićeve optužbe da hrvatske službe regrutiraju radikalne islamiste su "izrazito ozbiljne"

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević u četvrtak je ocijenio "izrazito ozbiljnima" tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatske obavještajne službe provodile tajnu operaciju regrutiranja selefija, radikalnih islamista, na području BiH, kako bi opravdali izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH .

Mektić je u srijedu ustvrdio da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju, čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine selefija - radikalnih islamista, kako bi se opravdale ranije izjave predsjednice Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Glavašević: Takve optužbe zahtijevaju promptnu provjeru

Kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao je generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Glavašević je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako te tvrdnje zahtijevaju promptnu provjeru, jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome je li to točno ili neistinito.

"Ako je u pitanju nešto istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet. U slučaju da je netočno, brine me zašto visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije“, istaknuo je Glavašević.

Zbog toga je njegov Klub nezavisnih zastupnika uputio zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. "Pitali smo ga je li konzul Ivan Bandić imao službenu suradnju s novinarom RTRS-a Matom Đalovićem i ima li saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje", navodi Glavašević.

Uputili su dopis i predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću, u kojem zahtijevaju da istraži te navode, te predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi u kojoj traže da u okviru svojih ovlasti provede istragu.

Orepić: Politiku treba izbaciti iz sigurnosnih službi

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra da Mektićeve tvrdnje treba argumentirano potvrditi ili demantirati, što trebaju učiniti sigurnosne službe BiH i Hrvatske.

"BiH i Hrvatska su jedinstven sigurnosni prostor kada je riječ o islamistima. Sigurnosnih pitanja na tu temu sigurno ima, ali ni blizu razini na kojoj ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem“, smatra Orepić.

"Poznavajući ljude koji rade u sigurnosnim službama u obje zemlje, oni su sigurno već angažirani i vjerujem da će problem spustiti na razinu na kojoj treba biti. Izazova ima, ali to nije ni blizu onome što izborni gubitnici žele prikazati. Sigurnost je podlučje gdje nema politikantstva, to treba argumentirano dokazati ili demantirati", naglasio je Orepić.

Na pitanje treba li hrvatska predsjednica, koja je ranije govorila o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, pripaziti što govori, Orepić je odgovorio da je ona "jedan od stubova sigurnosti Hrvatske".

Što se tiče istinitosti Mektićevih tvrdnji, Orepić kaže da "ne želi stati ni na jednu stranu". Sigurno postoje interesi sigurnosnih službi da to razriješe, potvrde ili demantiraju. On, međutim, tu vidi "tragove politike koju treba izbaciti iz sigurnosnih službi“.

Dodao je kako je, dok je bio ministar unutarnjih poslova, primao izvješća SOA-e o islamskim radikalima, a tada se govorilo o tisuću do dvije ljudi, ali ne kao da su naoružani i u formacijama, nego o potencijalnom izvoru nezadovoljstva na tom prostoru.

Ostojić: To nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić najavio je da će se o tom slučaju raspravljati na sjednici idućeg tjedna, kada će na dnevnom redu imati izvješća svih sigurnosnih službi.

Ostojić je ocijenio kako nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. "Da sam na njegovu mjestu bilo bi uhićenih osoba koje su to napravile i bili bi izneseni dokazi o tome. Od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima, nego da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji", rekao je.

"Tu izjavu u ovom trenutku mogu procijeniti kao jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno govoriti Ministarstvo vanjskih poslova, a što se tiče Odbora, naša obaveza je da zatražimo informaciju, što ćemo i napraviti".

Dodao je kako ne može vjerovati da bi se u BiH naoružavale islamističke skupine, te ustvrdio kako se njemu ne bi moglo dogoditi da bez argumenata optuži neku zemlju da tako nešto radi, za jednog ministra to nije ozbiljno.

"Nevjerojatno je da imate konzula kojeg ostavljate u BiH, a javno ga optužujete da naoružava islamske teroriste u vašoj zemlji, to se u Hrvatskoj ne može dogoditi", istaknuo je Ostojić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...