Obavijesti

News

Komentari 8

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
1

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

VIDEO

Vraćajući se u Pariz samo dva mjeseca nakon nacističke invazije, Coco Chanel pronašla je drugačiji grad od onog u kojem je pokrenula svoju svjetski poznatu modnu kuću.

Postrojbe su se spuštale niz Elizejske poljane, ulični natpisi su sada bili na njemačkom jeziku. Čak je i njezin dugogodišnji dom - raskošan apartman u hotelu Ritz - preuzeo Hitlerov vrhovni stožer.

Paris, Parade auf der Champs Elysée

U kolovozu 1940. mnogi su Parižani pobjegli iz okupiranog glavnog grada. Coco Chanel je bila među njima, ali nije dugo mogla podnijeti da se drži podalje od grada koji je voljela predugo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa što ako je na Ritzu visi zastava sa svastikom i hotel je pun visoko rangiranih nacista? Odlučila je nastaviti živjeti onako kako ona želi pa se smjestila u tri manje sobe luksuznog hotela, donosi nova knjiga o slavnoj kreatorici.

Šivati su je naučile redovnice u sirotištu - tako je sve počelo...
Šivati su je naučile redovnice u sirotištu - tako je sve počelo...

Ona je, poznato je bilo, bila dobra prijateljica Winstona Churchilla, kojeg je poznavala još od 20-ih godina. Jednom prilikom je čak plakao na njenom ramenu shrvan emocijama nakon abdikacije britanskog kralja Edwarda VIII. 1936.godine.

Ljubavnik joj je nećaka spasio iz logora

Odlučila je ostaviti otvorenim i svoj butik gdje su nacisti dolazili kupovati Chanel 5 za svoje djevojke, iako je među prvima zatvorila svoju modnu kuću.

Nakon nekoliko mjeseci započela je vezu s višim njemačkim časnikom. Zvao se Hans Gunther von Dincklage. Nije mogla odoljeti naočitom muškarcu, te odbiti ga samo zato što je nacist. Bio je visok, zgodan i atletski građen.
Prije nego su počeli vezu ona ga je zamolila da joj spasi omiljenog nećaka koji je završio u logoru za ratne zarobljenike. On je to učinio.

Kad su se družili, bili su diskretni i nenametljivi te su izbjegavali odlaske u razvikane restorane gdje su inače nacisti vodili svoje djevojke Francuskinje.

Ako joj je i palo na pamte da će je Francuzi prozvati 'horizontalnom suradnicom'  nije je to previše zabrinjavalo, Ali francuski Pokret Otpora ju je promatrao.

U rano jutro 1941. dva člana Pokreta otpora upala su u njezin apartman. Odveli su je na tajnu lokaciju i ispitivali o njezinom odnosu sa njemačkim časnikom.

Upozorili su je ako ne promijeni ponašanje da bi mogla upasti u velike probleme. Prijetili su joj čak i smrću.

Pošteđena nakon rata

No nisu je uspjeli zastrašiti. Ona je samo slegnula ramenima, vratila se u Ritz i nije odustala od svog 13 godina mlađeg plavokosog arijevskog ljubavnika. Koliko god voljela Francusku nitko, pa ni Pokret otpora - neće joj govoriti kako će voditi svoj život.

Kad su Saveznici 1944. oslobodili Francusku njezin je ljubavnik pobjegao. Htio je i nju povesti sa sobom, ali je ona odbila.

Pokret otpora je odlaska nacista odveo pred svoj odbor koji je odlučivao o sudbini onih koji su surađivali s nacistima. Puštena je nekoliko sati kasnije.

209878067

Pravo je čudo što se slavna dizajnerica uspjela tako lako izvući, a do danas nije poznato tko ili što ju je zapravo spasilo. Moguće da je to bio upravo Churchill.

Tako pak nisu prošle tisuće drugih Francuskinja koje su optužene za "horizontalnu suradnju", tj. spavanje s neprijateljem. Brijali su im glave, skinuli, namazali katranom i tako su morale hodati gradom, dok su ih drugi gađali kamenjem, udarali, tukli, pljuvali, a neke čak i ubili.

Špijunirala je za naciste?

Prema nekim drugim objavljenim dokumentima Coco Chanel je bila nacistička špijunka. Chanel je regrutirala nacistička obavještajna jedinica Abwehr te joj je dodijeljen broj agenta F-7124. Isto tako, dobila je i kodno ime - Westminster - zbog njezine afere s Vojvodom od Westminstera koju je imala dvadeset godina ranije.

Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima
Ove svjetske tvrtke tijekom rata surađivale su s nacistima

Nacistički dokumenti, koji su poslužili za jedan francuski dokumentarac, potvrđuju ono o čemu se godinama nagađalo.

Nakon završetka rata francuska Vlada tvrdila je da su se brojna poznata lica pridružila Pokretu otpora ili da su u najmanju ruku bojkotirali naciste, a sada se čini da su stvari bile sasvim drugačije.

- Otkrića povezana s Coco Chanel dokazuju da su tvrdnje o bojkotiranju nacista bile lažne - rekao je povjesničar Henry Gidel.

O vezi između Chanel i nacista progovorio je i američki povjesničar Hal Vaughan.

- Chanel nije vjerovala u ništa osim u modu. Ona je vjerovala u svoju odjeću i svoj posao, a Hitler i nacisti ju uopće nisu zanimali - rekao je i dodao kao je ona imala potrebu biti blizu izvora moći, a istu su u to vrijeme imali upravo nacisti.

Njezin ljubavnik Hans Gunther von Dincklage  bio šef špijunskih akcija u Francuskoj 30-ih godina prošlog stoljeća. Britanske tajne službe znale su da je Chanel doslovno 'skočila u krevet s neprijateljem' jer im je jedan prebjeg ispričao sve o njezinim sastancima u Berlinu.

Prema tim dokumentima ona je nakon rata zaista otišla sa svojim nacističkim ljubavnikom. Pobjegli su u Švicarsku. Zauvijek se vratila u Pariz 1954. Živjela je u Ritzu sve do svoje smrti sedamnaest godina kasnije. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti
Dan D: 'Ludo hrabri' Hrvat bio heroj iskrcavanja u Normandiji
JUNAK KRVAVE PLAŽE

Dan D: 'Ludo hrabri' Hrvat bio heroj iskrcavanja u Normandiji

Američka povijest piše da bi Dan D, invazija na Francusku koja je dogodila na današnji dan prije 75 godina, propala bez hrabrosti i vodstva Normana Cote, zapovjednika hrvatskih korjena