Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šok u Saboru: Zastupnici će morati raditi već u ponedjeljak

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog obimnog dnevnog reda koji ih očekuje do uskršnje stanke, saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, započinju već u ponedjeljak

U utorak bi konačno trebala biti i sjednica saborskog Odbora za Ustav na temu amandmana na prijedlog novog saborskog Poslovnika.  

Tjedan će započeti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je cilj definirati OPG kao prepoznatljiv i prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika te proširenje djelatnosti OPG-a, razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji kao i omogućavanje gospodarskog rasta, razvoja i restrukturiranja OPG-ova i poljoprivrede.

Zakonom se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  te način i uvjeti za upis u Upisnik OPG-a, odgovornost i prava nositelja OPG-a i članova OPG-a, nadležna tijela i nadzor u primjeni zakona. 

Mogućnost obavljanja dopunskih djelatnosti na OPG-u kao što su primjerice proizvodnja neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe, pružanje ugostiteljskih ili turističkih usluga, utvrđena je s namjerom da jedna obitelj ima jedan OPG koji omogućava održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji.

Predloženim zakonom proizvodni resursi kao što su traktori, kombajni, stoka, neophodni za obavljanje poljoprivrede bit će zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život  i stanovanje.

Registar OPG-ova će biti javan kako bi se točno znalo tko što i koliko proizvodi.

Konačnim prijedlogom zakona prihvaćene su primjedbe koje se odnose na nomotehničko i jezično usklađivanje zakonskih odredbi, jasnije definiranje sjedišta OPG-a. Zbog sprječavanja administrativno birokratskih represija na njihovu štetu propisano je izricanje opomena za nepoštivanje zakonskih odredbi, a kazne su tek krajnji alat. Brisana je odredba koja se odnosi na solidarno jamstvo članova OPG, te su radi bolje provedbe definirani financijski iznosi sredstava koji su izuzeti od ovrhe.

Komentari (63)
  • Dođe mi da oden u uzbekistan tražit državljanstvo

    11. 3. 2018,   11:13
  • Uletit unutra i sve ih deratizirati.

    11. 3. 2018,   11:02
  • Sastali se najvidjeniji Crnogorci da izglasaju radnu nedjelju i poslije dugo vijecanja nekako se dogovore, te predsjednik skupa pocne da cita: - Ponedjeljak - odmor od vikenda - Utorak - priprema za rad - Srijeda - radni dan - Cetvrtak - odmor od rada - Petak - priprema za vikend - Subota i nedjelja - vikend. Posto je procitao, digne ruku jedan od ucesnika i zapita: - A hoce li svaka srijeda bit' radna?

    11. 3. 2018,   11:12