Obavijesti

News

Komentari 22

Šokantni događaji: Ova godina donijela je puno smrti i sukoba

Šokantni događaji: Ova godina donijela je puno smrti i sukoba
7

Hrvatsku je ove godine šokirala smrt Tomislava Salopeka kojeg su ubili teroristi ISIL-a, rehabilitacija Draže Mihailovića, Šešeljevo paljenje hrvatske zastave...

VIDEO

Ove nas je godine najviše od svega šokirala i rastužila smrt mladog Tomislava Salopeka kojeg su u Egiptu ubili militantni islamisti. No osim toga, još se dogodilo mnogo stvari koje su nas iznenadile, razljutile, začudile i prenerazile..

Strašno ubojstvo nevinog Tomislava Salopeka

Hrvat Tomislav Salopek (31) otet je 22. srpnja na području Kaira dok je putovao na posao. Radio je za jednu francusku tvrtku u Egiptu. Automobil u kojem su bili Salopek i vozač zaustavila je naoružana skupina. Nekoliko dana o Salopeku se nije znalo ništa, a onda se 5. kolovoza pojavio šokantan video na kojem militanti, pripadnici skupine koja djeluje na Sinajskom poluotoku i podupire ISIL, prijete da če ubiti Salopeka u roku od 48 sati ako se ne ispuni njihov zahtjev i ne oslobode se "muslimanske žene". Sve se to događalo uoči otvorenja proširenog Sueskog kanala. 

24sata

Na tu su svečanost došli brojni državnici uključujući i francuskog predsjednika Hollandea. Militanti su najvjerojatnije na taj način htjeli pokazati kako je Egipat nestabilna zemlja u kojoj predsjednik Al-Sisi očito ne vodi glavnu riječ. Nakon objave  videa u Egipat putuju ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i Tomislavova supruga Nataša. 

U međuvremenu je istekao rok od 48 sati i sudbina Salopeka je i dalje bila neizvjesna. Salopekov otac apelirao je na otmičare da ga puste rekavši da je "Tomislav u Egipat došao samo zaraditi za kruh". Teroristi su 12. kolovoza objavili da su smaknuli Salopek. Službene potvrde za to i dalje nema. Supruga, njihovo dvoje djece i ostala obitelj u Vrpolju i dalje se nadaju da je Salopek živ.

Skandalozna rehabilitacija četnika Draže

Rehabilitacija četničkog vojvode i zločinca Draže Mihailovića u svibnju ove godine izazvala je totalni šok i ne samo u Hrvatskoj. Viši sud u Beogradu je krvniku vratio čak i građanska prava oduzeta 1946. godine kad je osuđen na smrt i strijeljan. Na tu odluku ne postoji pravo žalbe pa je tako konačna. Sud je, naime, utvrdio da je ranija presuda donesena u nezakonitom procesu za vrijeme komunizma iz političkih i ideoloških razloga

REUTERS

Unuk "đenerala" Draže još je 2006. godine podnio zahtjev za rehabilitaciju. Tijekom višegodišnjeg postupka, sud je saslušao desetine svjedoka, uglavnom povjesničara, preslušao audio snimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju. 

Kamenje letjelo na Aleksandra Vučića u Srebrenici

Dva mjeseca nakon što su četničkog krvnika proglasili nevinim srbijanski premijer Aleksandar Vučić, nekadašnji bliski suradnik četničkog vojvode Vojislava Šešelja, napadnut je u Srebrenici kad je došao položiti cvijeće  u Memorijalnom centru Potočari na godišnjicu genocida u Srebrenici.  Prema ovom bivšem srpskom radikalu letjelo je kamenje, cipele i razni predmeti, a neki od okupljenih ispratili su ga zvižducima i povicima

Dnevni avaz

 -  Četniče, idi kući - vikali su mu. Njegova pratnja bila je prisiljena hitno ga evakuirati iz cijelog kompleksa u Potočarima

Očito narod nije zaboravio njegovu izjavu iz 1995. godine kad je u Skupštini Srbije samo 11 dana nakon pokolja 8000 ljudi kazao "Za jednog Srbina ubit ćemo 100 muslimana"

Šešelj izašao iz zatvora i javno palio hrvatsku zastavu

Odnosi Hrvatske i Srbije ove godine su bili dosta nategnuti.Početkom travnja ratni zločinac Vojislav Šešelj nakon što je nekoliko mjeseci ranije zbog navodnog narušenog zdravlja privremeno pušten je iz zatvora zapalio je hrvatsku zastavu ispred Palače pravde u Beogradu. Četnički vojvoda je taj čin nazvao odgovorom hrvatskim državnim dužnosnicima koji ga, kako je naveo, već mjesec dana napadaju kao da su "udareni topuzom u glavu".

 - Sretan sam što sam zapalio hrvatsku zastavu - izjavio je Šešelj nazivajući Hrvatsku ustaškom državom.

REUTERS

No, tu nije bio kraj njegovim provokacijama. Istu stvar je vođa srpskih radikala napravio i u kolovozu ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu

- Braćo Srbi i sestre Srpkinje, 20 godina u Beogradu postoji ambasada Hrvatske ustaške države. Lažne države jer više od 900 godina nisu bili u stanju stvoriti pravu državu - izjavio je tada Šešelj pred okupljenima. 

Srpski mediji proglasili Milanovića ustašom, idiotom, luđakom...

Odnosi su se dodatno pogoršali krajem godine -  zatvorena je granica zbog izbjegličke krize. Srpski tabloidi su se odmah na naslovnicama okomili na hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Nazivali su ga idiotom, luđakom, a hrvatsku Vladu ustaškom bandom. 

naslovnice

Na naslovnici lista Informer objavljena je fotografija na kojoj je lice Zorana Milanovića spojeno s licem Ante Pavelića. "Milanović Pavelić" bio je veliki naslov, a u opremi teksta je pisalo kako je Milanović Srbe nazvao barbarima te kako je Hrvatska blokirala granične prijelaze koje će otvoriti ako Srbija izgradi logore za izbjeglice. A iz lista Alo su mu poručili "Idi, bre, leči se!"

Braniteljski prosvjed na Markovom trgu

U svibnju ove godine branitelji iz Savske 66 krenuli su prema Trgu sv. Marka. Cijeli dan su prosvjedovali pred Vladom tražeći susret s premijerom Zoranom Milanovićem. Ostali su i preko noći na Markovu trgu. 

 Naime, nakon nekoliko poziva da se mirno raziđu, odbili su te se pojavila interventna policija koja ih je opet zamolila da napuste tu lokaciju i vrate se tek ujutro. Na postavljeni ultimatum, branitelji su se okupili i sklonili u crkvu sv. Marka, gdje prema zakonu policija nema pravo intervenirati pošto se radi o religijskom objektu. Ipak, malo je falilo da dođe do sukoba branitelja i policije a on je spriječen  zahvaljujući svećeniku koji je hrabro stao između dvije vatre.

Patrik Macek/PIXSELL

Isusovac iz Palmotićeve ulice u Zagrebu pater Ike Mandurić stao je na ulazna vrata crkve sv. Marka i smirio situaciju.Tu noć branitelji su proveli u crkvi u koju su pustili liječnike jer je jedan od branitelja bio ozlijeđen u naguravanju s policijom a vođa prosvjednika Đuri Glogoškom je pozlilo. Idućeg jutra je na svu sreću postignut dogovor pa su mirno napustili crkvu i dogovorili sastanak s premijerom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a