Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šokirali ga loši uvjeti: Slovenac je pobjegao iz bolnice u Zadru

None Foto: Screenshot/Preverjeno

Metodu su u bolnici dijagnosticirali atipičnu upalu pluća no zbog, kako kaže, groznih uvjeta u bolnici odlučio je otići kući u Ljubljanu. Iz bolnice kažu da su svjesni loših uvjeta

Metod Frlec, kipar iz Ljubljane i njegova partnerica Ljiljana su ljetovali u apartmanu na otoku Ugljanu. Metod je dobio visoku temperaturu i imao je jaku glavobolju. Otišao je u lokalni dom zdravlja gdje je dobio antibiotike, ali nakon što mu oni nisu pomogli, pomoć je potražio u zadarskoj bolnici. Bio je, kao i njegova partnerica šokiran dotrajalošću bolnice.  

- To se ne može niti počistiti koliko je to staro i dotrajalo. Higijena je bila jako problematična, a bili smo na klinici za infekcije. Strop se raspadao. Posvuda je bila plijesan - rekla je Ljiljana u slovenskoj emisiji Preverjeno.

Metodu su u bolnici dijagnosticirali atipičnu upalu pluća no zbog, kako kaže, groznih uvjeta u bolnici odlučio je otići kući u Ljubljanu. U pomoć im je priskočio Zvonko Jurin vlasnik apartmana u kojem se par odmarao. Odvezao ih je kući. U Ljubljani je, kaže Metod uslijedio novi šok.  

- Shvatio sam da su mu u Zadru dali krivu dijagnozu. Ja sam zapravo imao legionelu - kaže Metod.

U emisiji se tvrdi da se legionela trebala odmah prijaviti i istražiti, ali da u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo nisu napravili ništa sve dok oni nisu počeli snimati emisiju i poslali im upit.  

- Nitko mi nije rekao da je moj gost imao legionelu. Valjda bi se i mi zarazili da je to zaista bio problem - rekao je Jurin. 

U zadarskoj bolnici kažu da je pacijentu pružena zdravstvena skrb prema svim pravilima struke.

- Naime, tijekom boravka sukladno kliničkoj slici napravljene su sve potrebne pretrage i obrada bolesnika. Zbog samovoljnog odlaska bolesnika nakon vrlo kratkog boravka u Dnevnoj bolnici Odjela za infektologiju, nije urađena obrada na legionelu (serologija, detekcija legionela antigena u urinu). Unatoč tome primijenjena je odgovarajuća antibiotska terapija (moksifloksacin, Avelox), odnosno bolesnik je dobio lijek kojim se liječi upala pluća izazvana legionelom, kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice. 

Iz bolnice kažu kako su svjesni da uvjeti na Odjelu za infektologiju nisu u potpunosti adekvatni obzirom da se radi o vrlo staroj zgradi.

- Upravo zbog toga uprava Opće bolnice Zadar je pokrenula projekt izgradnje dnevnih bolnica i osigurala financijska sredstva kojim ćemo omogućiti da u budućnosti Odjel za infektologiju može pružiti našim sugrađanima i gostima vrhunske uvjete boravka i liječenja. Opća bolnica Zadar kao bolnica regionalnog značaja skrbi o velikom broju stanovništva ne samo Zadarske županije već i šire. Broj bolesnika koji nam se obrate tražeći zdravstvenu skrb povećava se tijekom turističke sezone zbog velikog priljeva turista koji su odabrali upravo ovu regiju kao svoju destinaciju za odmor. Zdravstveno osoblje Opće bolnice Zadar sukladno etičkim kodeksima svojih struka kao i svojim radnim obvezama nastoji osim ispunjavanja svojih svakodnevnih radnih zadataka izaći u susret bolesnicima pružajući im podršku koja im je u tom trenutku potrebna - kaže Karuc. 

Video pogledajte OVDJE. 

Komentari (67)
  • Jbg nema se vremena za preuredjivanje bolnica. Prvo se mora odrediti di je tko bio 41/91,skinuti/postaviti neka ploca,odrediti tko je ustasa/partizan,a koga briga za bolnice,ovo su ipak bitnija pitanja...

    31. 8. 2017,   12:33
  • Za bolnice nema novca,ali za povećanje zastupničkih mirovina od 10% (koje su usput 8500,00 kn),za to uvijek ima,za bolesnu djecu nema,ali za zaslužne starkelje ima! U se ,na se i poda se moto svake hrvatske vlade!

    31. 8. 2017,   12:41
  • Pa di ćeš sused...eto fešta u Hrvatskoj se sprema, mjenja se ime Trga u Zagrebu, čim se promjeni i ta bolnica u Zadru će biti kao nova kao nekada kad su je za vrijeme Juge izgradili.

    31. 8. 2017,   12:30