Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šolaja i Mršić odgovarat će za ubojstvo u Medačkom džepu

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjećamo, za ubojstvo nepoznate starice prvo je bio optužen Velibor Šolaja. No na reskonstrukciji događaja Josip Mršić se slomio i rekao kako je on pucao u staricu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je Josipa Mršića (45) da je tijekom vojne akcije Džep '93 na području Ličkog Čitluka ubio stariju ženu

Mršiću, bivšem pripadniku 9. gardijske brigade, će se na optuženičkoj klupi pridružiti i Velibor Šolaja jer je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je nepravomoćno oslobođen za isto kazneno djelo te vratio predmet na ponovno suđenje pred izmijenjeno sudsko vijeće.

Podsjećamo, za ubojstvo nepoznate starice prvo je bio optužen Velibor Šolaja. No, na rekonstrukciji događaja Josip Mršić se slomio i rekao kako je on pucao u staricu pa ga je sudac Ivan Turudić poslije toga ispitao na sudu.

- Došli smo u Čitluk i do kuće ispred koje je bila skupina vojnika koja je vikala. Iskočio sam iz BOV-a i krenuo prema kući. Na lijevoj strani kuće bio je mitraljez. Iz podruma je šikljao dim. Kada se razbistrilo vidio sam ženu. Rekao sam joj da izađe van, a kada nije htjela povukao sam je za ruku. Kada sam je pustio okrenula se prema meni i složila neku kiselu facu. To je bio izraz neke žešće mržnje. Shvatio sam to kao opasnost. Okrenula se prema meni. Nisam joj vidio desnu ruku. Pucao sam u nju iz pištolja Crvena Zastava, no nije pala. Teško mi je to govoriti. Najradije bi si glavu otkinuo - kazao je tada Josip Mršić dodavši kako je kraj njega stajao Šolaja koji je sekundu kasnije u staricu ispalio, ili kratak rafal, ili dva- tri hica iz automatske puške.

Sudac Ivan Turudić je nakon obrata nepravomoćno oslobodio Šolaju.

- Nema niti jednog materijalnog dokaza. Nema tijela, nema oružja. Šolaju je teretio samo iskaz Samira Kulašića s kojim je u svađi, a tijekom očevida Josip Mršić priznao je da je on ubio staricu, no na suđenju je reterirao - kazao je tada sudac obrazlažući presudu.

Komentari (23)
  • svi treba da odgovaraju za svoja nedjela, i zasluženu kaznu trebaju dobiti.

    24. 2. 2015,   13:08
  • pa ta ista baka mora imati ime i prezime a ne nepoznata starica

    24. 2. 2015,   14:52
  • sramota

    24. 2. 2015,   13:25