Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šolaja oslobođen optužbe da je ubio staricu u Čitluku 1993.

None Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nema niti jednog materijalnog dokaza. Nema tijela, nema oružja. Šolaju je teretio samo iskaz Samira Kulašića s kojim je u svađi, rekao je sudac Ivan Turudić

Grozna je stvar da je ubijena starica, no nije utvrđeno da ste vi to učinili, rekao je sudac Ivan Turudić nepravomoćno oslobodivši Velibora Šolaju, bivšeg pripadnika 9. gardijske brigade, optužbe da je 1993., tijekom akcije Džep ‘93., ubio staricu u selu Čitluk.

- Ovaj sud sudi na temelju zakona, a ne očekivanja nekih nevladinih organizacija - rekao je sudac Županijskog suda u Zagrebu obrazlažući presudu.

- Nema niti jednog materijalnog dokaza. Nema tijela, nema oružja. Šolaju je teretio samo iskaz Samira Kulašića s kojim je u svađi, a tijekom očevida Josip Mršić priznao je da je on ubio staricu, no na suđenju je reterirao - kazao je sudac. 

Podsjećamo, Samir Kulašić tvrdio je kako je on vidio Šolaju kako je u staricu ispalio hitac iz Lugera.

- Kada sam okrenuo glavu čuo sam još jedan hitac iz oružja kratke cijevi - tvrdio je Kulašić, koji je bio vojnik u 9. gardijskoj brigadi tijekom oslobađanja Medačkog džepa. Šolaja je cijelo vrijeme tvrdio da mu Kulašić podmeće jer ga je poslije spriječio u napredovanju.

Osim Mršića i svjedok Damir Relić tvrdi da je Mršić pucao u staricu.

- Mršić je izvukao staricu iz podruma. Počela je nešto kopati po sebi. Ne znam je li se Mršić uplašio da ima bombu, no pucao je u nju iz pištolja. Ne sjećam se više je li jednom ili dva puta. Pogodio ju je u lijevu stranu prsa nakon čega je pala - svjedočio je Relić tijekom suđenja.

Komentari (13)
  • Onda moraju i Paravinju osloboditi jer nema dokaza.

    17. 6. 2014,   18:27
  • svaka čast sucu, usudio se reći da ne sudi, kako bi željele neke nevladine udruge! trebalo bi više takvih sudaca u Hrvatskoj pa bi nam svima bilo bolje!

    17. 6. 2014,   19:20
  • a da je baba slučajno ispod suknje izvadila kalaš ili bombu, što ih je dosta to i radilo, onda bi sada išli na obljetnice pogbije ovih ljudi, ovako su okrutni ubojice, rvati, koji su ubijali babe , zamisli

    17. 6. 2014,   19:56