Obavijesti

News

Komentari 12

Solberg: Integracija zapadnog Balkana u NATO i EU je važna

Solberg: Integracija zapadnog Balkana u NATO i EU je važna
3

Plenković i norveška premijerka Solberg nisu zaobišli niti razgovore o jugoistoku Europe i želji Norveške da pomaže zemljama našeg susjedstva u demokratskim reformama, jačanju gospodarstva

VIDEO

Od sredine 2018. Hrvatska i Norveška su znatno unaprijedile svoje gospodarske odnose te trgovinska razmjena sada iznosi preko 130 milijuna eura, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković nakon razgovora s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Pokretanje videa...

Plenković na Kongresu 01:06

Plenković i Solberg su se susreli na margini kongresa Europske pučke stranke (EPP), najsnažnije političke grupacije u Europskom parlamentu, koji se prvi puta održava u Zagrebu.

- Od našeg zadnjeg susreta sredinom 2018. gospodarska suradnja se značajno unaprijedila i sada naša trgovinska razmjena iznosi preko 130 milijuna eura. To predstavlja jedno ohrabrenje za naše ekonomske odnose - rekao je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Merkel: Odajem vam priznanje za sve učinjeno oko Schengena
Merkel: Odajem vam priznanje za sve učinjeno oko Schengena

Sa svojom gošćom je razgovarao i o tijeku pregovora o europskom proračunu, teme koja će najvjerojatnije doći na dnevni red tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., i koja je vrlo važna za Norvešku. 

- Norveška, koja kroz Europski ekonomski prostor i različite druge oblike participacije u europskoj integraciji, kao što je primjerice Schengenski prostor, također gleda na koji način se odlučuje i što će biti politički prioriteti - kazao je Plenković.

Plenković i norveška premijerka Solberg nisu zaobišli niti razgovore o jugoistoku Europe i želji Norveške da pomaže zemljama našeg susjedstva u demokratskim reformama, jačanju gospodarstva i napretku prema Europskoj uniji.

- Integracija zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU je vrlo važna. U tim zemljama je vrlo važno zadržati duh demokracije, integriranosti, tržišnog gospodarstva - kazala je Solberg i ocijenila da je integracija zemalja jugoistoka Europe "važno pitanje".

Plenković je kazao da je norveškoj premijerki predstavio ambicije tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i želji da se sa summita u Zagrebu tim zemljama pošalje "poruku ohrabrenja".

Također je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om: Europa koja raste i razvija se, koja povezuje, štiti i koja je globalno utjecajna, a ukoliko dođe do izlaska ujedinjene Kraljevine iz Europske unije da se angažirano prione poslu ratifikacije sporazuma o izlasku i pregovorima o uređenju budućih  odnosa.

Izbačeni HDZ-ovci sada se žale EPP-u na 'totalitarni obračun'
Izbačeni HDZ-ovci sada se žale EPP-u na 'totalitarni obračun'

- Norveška, naime, ima razgranatu suradnju s Ujedinjenom Kraljevinom te je ta tema za nju posebno interesantna - dodao je premijer.

Solberg je kazala da Zagreb preuzima kormilo Europske unije u vrlo "uzbudljivom" razdoblju s novom Europskom komisijom i novim programom te da je Norveška spremna i voljna surađivati s Hrvatskom tijekom predsjedanja.

Plenković i Solberg su se posljednji puta sastali u srpnju 2018. u Zagrebu, a bio je to prvi posjet norveške premijerke Hrvatskoj nakon 18 godina.

Solberg je čelnica norveške Konzervativne stranke od 2004., a u Norveškoj je po odlučnosti u suočavanju i prevladavanju kriza poznata kao  "Željezna Erna".

Nalazi se na čelu prve nesocijalistička većinske vlada od 1985., koalicije desnog centra s Kršćansko demokratskom strankom  (KrF), populističkom Progresivnom strankom i Liberalnom strankom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.