Obavijesti

News

Komentari 1

Solin se zbog kamenih blokova kod amfiteatra žalio ministrici

Solin se zbog kamenih blokova kod amfiteatra žalio ministrici
3

Smatramo da se takvim samovoljnim ponašanjem bez konzultacija s gradom dovodi u pitanje suživot lokalne zajednice i Arheološkog muzeja u Splitu, poručio je solinski gradonačelnik u pismu ministrici

VIDEO

Grad Solin uputio je otvoreno pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, požalivši joj se kako je Arheološki muzej u Splitu, ne obavijestivši Grad, postavio kamene blokove pokraj antičkog lokaliteta, salonitanskog Amfiteatra. 

- Ravnatelj Vaše ustanove Damir Kliškić je ne obavijestivši Grad o istom, postavio kamene blokove na području u blizini Amfiteatra, što je dovelo u pitanje komunikacijski pravac za građane koji žive u blizini kao i korisnike dječjeg vrtića budući da su blokovi postavljeni u samoj blizini ulaza u isti - navodi se u pismu koje je, uz fotografiju blokova, objavljeno na mrežnim stranicama Solina

Grad navodi i kako "New Jersey" ograde izuzetno nagrđuju vizuru Amfiteatra i stvaraju negativan dojam kod turista. 

- Smatramo da se takvim samovoljnim ponašanjem bez konzultacija s gradom, neovisno o cilju koji se želi postići, dovodi u pitanje suživot lokalne zajednice i Arheološkog muzeja u Splitu (ARMUS-a) - stoji u pismu koje 'potpisuje' solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, uz napomenu kako to nije napad na ARMUS i kako su upućeni jedni na druge. 

- Stoga smo uvijek bili i bit ćemo otvoreni za suradnju u svakom pogledu, međutim moramo konstatirati kako ovakvi i slični dosadašnji postupci vodstva Muzeja zasigurno ne vode kvalitetnom upravljanju Salonom već izazivaju negativnu promidžbu Grada i posljedično dovode do smanjenja broja posjetitelja i zadovoljstva istih posjetom Saloni", ističe Grad. 
 

Uvrstiti Salonu u novu Nacionalnu razvojnu strategiju

 Smatra kako se, s obzirom na važnost Salone, nedovoljno ulaže u  poboljšanje infrastrukture, promidžbu i interpretaciju, pa Solinjani "s pravom artikuliraju nezadovoljstvo brojem posjetiteljima i prihodom kojeg lokalitet generira".

 Solin i njegov gradonačelnik zahvaluju ministrici na odličnoj suradnji i razumijevanju koju pokazuje prema Saloni i Solinu, te opetuju nekoliko zahtjeva: uvrstiti Salonu u novu Nacionalnu razvojnu strategiju Hrvatske do 2030. godine kao strateški projekt, izraditi novi model upravljanja budućim Arheološkim parkom Salona. 

 Uvrštenje Salone u Nacionalnu razvojnu strategiju omogućilo bi nam direktno financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Napominjemo kako imamo spremnu projektno - tehničku dokumentaciju za brojne lokalitete unutar Salone (Amfiteatar, Teatar, Tusculum…) koju smo dobili u sklopu projekta Integrirani program Salona, navodi se, uz ostalo, u pismu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.