Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Somalski izbjeglica nožem izbo policajca pa pregazio pješake

None Foto: CANDACE ELLIOTT 6

30-godišnji muškarac kojeg policija nije identificirala, bio je pod istragom prije dvije godine zbog promicanja ekstremističke ideologije no tada se nije činilo da predstavlja prijetnju

 Kanadska policija optužila je somalskog izbjeglicu za pokušaj ubojstva u nedjelju kada je nožem napao policajca i u bijegu automobilom udario četiri prolaznika u Edmontonu u Alberti, a policija je to nazvala "terorističkim činom".

Ozlijeđeni su odvezeni na liječenje u bolnicu, a stanje policajca nije kritično, dodao je Rod Knecht, policijski zapovjednik u Edmontonu.

Osumnjičeni, 30-godišnji muškarac kojeg policija nije identificirala, bio je pod istragom prije dvije godine zbog promicanja ekstremističke ideologije no tada se nije činilo da predstavlja prijetnju, rekla je policija.

Kanadski mediji osumnjičenoga su identificirali kao Abdulahija Hasana Šarifa.

U njegovu je automobilu pronađena zastava ekstremističke skupine Islamske države, rekao je Knecht, u Edmontonu, glavnome gradu pokrajine Alberte.

"Prema dosadašnjim spoznajama, riječ je o 'napadu osamljenog vuka'", rekao je edmontonski gradonačelnik Don Iveson novinarima te dodao: "Trenutno nema razloga za paniku i strah".

Policija je objavila da se osumnjičeni u petak oko 20:15 minuta po lokalnom vremenu zabio automobilom kroz barikadu i udario policajca koji je odletio nekoliko metara u zrak. Napadač je zatim izašao iz automobila i nožem ubo policajca i pobjegao. 

Policija je kasnije identificirala muškarca koji je upravljao vozilom tvrtke U-Haul kao vlasnika automobila malibu koji je korišten u napadu. Osumnjičeni je pobjegao od policije i namjerno pokušao gaziti pješake dok ga je policija lovila središtem Edmontona.

Njegovo vozilo se na kraju prevrnulo, nakon čega ga je policija uhitila. 

Američke obavještajne službe čvrsto vjeruju da je napadač djelovao sam, ali svejedno istražuju pojedinosti napada, rekao je za Reuters američki dužnosnik.

Premijer Justin Trudeau osudio je napad  i nazvao ga "još jednim primjerom mržnje protiv koje moramo ostati budni". Kanadska policija objavila je da će i dalje u zemlji biti na snazi srednja razina terorističke prijetnje, uvedena potkraj 2014. 

Muslimansko vijeće u Alberti osudilo je napad te organiziralo u nedjelju navečer skup na koji su pozvali članove zajednice, policije i vlade.

Komentari (3)
  • Promicao ekstremističku ideologiju ali im nije izgledalo kao da prestavlja prijetnju. Valjda će sada naučiti.

    2. 10. 2017,   09:51
  • Ne kontam policija nije identificirala napadača, a kako se zna da je bio pod istragom.

    2. 10. 2017,   09:09
  • Ne pise mu se dobro. U njemackoj i francuskoj bi ga pustil za 2 dana, u USA bi ovaj slucaj proglasili mentalnim bolesnikom, a ne teroristickim napadom, u Kanadi e tamo zatvor pa deportacija, pa se u svojoj maticnoj drzavi bori za isil ako te ne ubiju 😂.

    2. 10. 2017,   12:53