Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Sondland nije povezao istragu o Bidenu s vojnom pomoći'

None Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ukrajinski šef diplomacije Vadim Pristajko rekao je u četvrtak kako američki veleposlanik pri EU-u Gordon Sondland nije eksplicitno povezao uvjetovanje vojne pomoći Kijevu s otvaranjem istrage sina Joea Bidena

Demokrati optužuju predsjednika Donalda Trumpa da je ucijenio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija zamrzavanjem gotovo 400 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Ukrajini, kako bi Kijev otvorio istragu o Hunteru Bidenu, sinu Trumpova glavnog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima 2020. Joea Bidena.

Trump to naziva lovom na vještice.

- Veleposlanik Sondland nije nam govorio, a zasigurno nije govorio meni, o povezanosti vojne pomoći s istragom. Trebali bi ga pitati, rekao je Pristajko.

U.S. President Donald Trump answers reporters questions in the Oval Office of the White House In Washington ZBOG KONTAKTA S UKRAJINOM Počela su javna saslušanja u procesu Trumpova opoziva

U srijedu je William Taylor, aktualni američki veleposlanik u Ukrajini, saslušan javno pred Odborom za obavještajne službe Zastupničkog doma, kazao kako je zaposlenik veleposlanstva čuo telefonski razgovor 26. srpnja Trumpa i Sondlanda, tijekom kojega je Trump postavio pitanja o istrazi Joea Bidena i njegova sina, na što je Sondland odgovorio da su Ukrajinci spremni pokrenuti postupak.

Taj se poziv navodno dogodio dan nakon što je Trump zatražio od Zelenskija da pokrene istragu.

- Nikada nisam vidio izravnu poveznicu između istrage i sigurnosne pomoći, rekao je Pristajko.

- Da, istrage su spomenute u razgovoru dvojice predsjednika, ali nije postojala jasna poveznica između tih događaja, dodao je.

Komentari (4)
  • Hrvati su uz tebe, drzi se Trump

    15. 11. 2019,   20:35
  • Trump je spasio Ameriku i svijet od ratova na nekolko fronta. Demokrati skupa s eu liberalnim sire i namecu svoju kulturu i misljenje svima na svijetu sto naravno nailazi na otpor u mnogi drzavama koje imaju svoju kulturu, vjeru, moralne, moralne i ostale vrijednosti u svojim samostalnim drzavama ne zele se mjenjat.Ti nisu nista dobroga donijeli Ukraini svojom politikom isto kao ni mnogima pa ni Hrvatskoj naciji.

    14. 11. 2019,   21:16
  • sve je počelo davno prije kada je umjesto tada nepoznate hillary u predsjednički ovalni ured ušetala pripravnica monika lewinsky i ........ billyju, a nesretna hillary u pokušaju da ipak uđe u ovalni ured popušila je od trumpa. taj nevjerojatni splet okolnosti totalno je izbezumio demokrate pa su spremni na sve, osim prihvatiti činjenicu da će trump opet biti izabran za predsjednika sjedinjenih država kao što će i kolinda za predsjednicu republike hrvatske :-)

    14. 11. 2019,   18:52