Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sovjetska podmornica potonula je 1989. godine, ali i dalje zrači

None Foto: Institute of Marine Research

Sovjetska nuklearna podmornica koja je potonula na teritoriju Norveške 1989. još uvijek zrači, objavili su u srijedu znanstvenici nakon ekspedicije koja je prvi put koristila plovilo na daljinsko upravljanje.

Olupina Komsomolca leži na dnu Norveškog mora na dubini od oko 1700 metara, blizu Medvjeđeg otoka.

Norveške vlasti od 1990-ih svake godine organiziraju ekspedicije kako bi pratile razine zračenja, a ove su godine po prvi put koristile plovilo Aegir 6000 na daljinsko upravljanje kako bi snimile olupinu i uzele uzorke za dodatne analize.

Ti uzorci pokazuju da su razine zračenja do 800.000 puta više od normalnih, objavio je norveški ured za zračenja i nuklearnu sigurnost.

- To je naravno veća razina u odnosu na onu koju smo ranije mjerili izvan mora no te razine nisu zabrinjavajuće, rekla je voditeljica eksepdicije Hilde Elise Heldal s norveškog instituta za istraživanja mora.

Razina radioaktivnosti na tim se dubinama brzo smanjuje i u tom području nema riba, dodaje ona.

Komsomolec je potonuo 7. travnja 1989. nakon što je u podmornici izbio požar i 42 od 69 člana posade izgubila su život.

Komentari (8)
  • Izgleda da samo Sovjetske i Ruske nuklearne podmornice nakon potonuće i havarije radio - aktivno zrače, a Američke ne jer one zrače prekrasnim mio mirisima i ljekovitim biljenim svojstvima i daruju ljudima zdravlje sreću i bogatstvo.

    12. 7. 2019,   16:13
  • ko odgovara za ovo? samo pare jel gamad ljudska! i pravo da cemo sami sebe unistiti al nije to jedina ima ih malo vise

    12. 7. 2019,   15:41
  • A što ćemo sa nuklearnim projektilima koji se normalno još uvijek nalaze u podmornici?

    12. 7. 2019,   18:08