Obavijesti

News

Komentari 228

Spadaju li otkup Ine i ustaški natpis u 'honeymoon teme'?

Spadaju li otkup Ine i ustaški natpis u 'honeymoon teme'?
1

Premijer Plenković odbacio je i omalovažio prigovore protiv ministra Pave Barišića kao "honeymoon temu". Ali pritom je zaboravio da je na Vladinu "medenom mjesecu" i on plasirao neka populistička obećanja.

VIDEO

I tako, plagijat Pave Barišića bila je tek "honeymoon tema".

Pa ipak, koliko god se neki zgražali zbog te izjave Andreja Plenkovića na jučerašnjoj sjednici Vlade, možda je premijer bio u pravu kad je tako nešto izjavio. 

Kao što je možda čak i u pravu kad ignorira odluku Odbora za etiku, pisma znanstvenika Đikića, dokaze protiv Barišića...

Jer, cijela ova priča ionako se svela na četiri profesora s Hrvatskih studija (degradiranog u odjel), na pet članova Odbora za etiku u znanosti koji nitko ne uzima ozbiljno, na jednog znanstvenika u inozemstvu, na nekoliko medija, par oporbenjaka...

A oni koji bi zapravo trebali dići organiziranu pobunu protiv činjenice da im je plagijator resorni ministar rogobore u tišini. Nema priopćenja i pisama strukovnih udruga nastavnika, učitelja, profesora, nema čak ni poslovično glasnih sindikata.

Prigodničarske teme

Ako je njima u redu što će im Pavo Barišić biti ministar, dok će oni učiti djecu da je plagiranje neprimjereno, nemoralno, nečasno, neetično, pa i nedozvoljeno, zašto bi se premijer onda previše uzrujavao.

No, ako je Plenković aferu Pave Barišića, čovjeka s više problema od samog plagijata, omalovažio tvrdnjom kako je to bila tek "honeymoon tema", dakle temom kojom se javnost prigodničarski bavila u prvih sto dana mandata Vlade, onda se možemo zapitati što je u tih stotinu dana još bila "honeymoon tema".

Je li "honeymoon tema" bila i premijerova najava podržavljenja Ine? 

Htio se na Badnjak dodvoriti hrvatskim građanima, zatitrati njihovim patriotskim osjećajima, ublažiti posljedice sramotnog gubitka arbitraže, ohrabriti etatiste u vlastitoj stranci, pa je pod bor gurnuo na brzaka zamotanu Inu.

Je li "honeymoon tema" bila i spomen ploča HOS-a u Jasenovcu s pozdravom "Za dom spremni"?

Premijer na medenom mjesecu

Premijer se uplašio reakcije svojih birača i branitelja, desnice i ustaša, pa je izvukao priču o "dvostrukim konotacijama" tog pozdrava, a potom taj vrući krumpir gurnuo u ruke fantomskog povjerenstva koje bi trebalo ustaštvo izjednačiti s komunizmom.

Plenković je, eto, bio na "medenom mjesecu" pa je razdjeljivao darove, izbjegavao skandale i opraštao afere.

Ali sad je "medeni mjesec" završio.

Za premijera je priča o Barišiću završena, plagijator ostaje ministar obrazovanja. A što ćemo s ostalim stvarima?

S prolaskom "medenog mjeseca" Plenkovića je pustila strast za Inom, pa preko savjeta traži način kako da se izvuče iz tog "honeymooon" obećanja. 

I što ćemo s ustašama?

Kreće u obračun

"Medeni mjesec" premijer je dovršio u Izraelu odakle se navodno trebao vratiti još odlučniji u borbi protiv fašizma. Pa sporna ploča i dalje stoji. Ne samo u Jasenovcu. Kao što je i dalje na snazi njegova teza o "dvostrukoj konotaciji": ustaški pozdrav tako je legitimiziran kao pozdrav branitelja iz Domovinskog rata.

Stipe Mesić bi bio sretan. Onaj Mesić iz 1992. godine.

Ali čak ni to nije sve. 

Premijer se hvali u nekim medijima da je na isteku "medenog mjeseca" spreman odbaciti rukavice, zavrnuti rukave, podignuti kragnu i upustiti se u obračun - sa Živim zidom.

Počeo je u Saboru prepucavanjem s Branimirom Bunjcem, nastavilo se izbacivanjem Pernara i ekipe iz sabornice, a sada premijerovi ljudi u novom Globusu najavljuju "oštri zaokret" u borbi protiv populizma. 

Kao da premijer nije i sam pokazao da zna i želi biti populist.

To, dakle, znači da se Plenković neće boriti protiv plagijatora u Vladi, naročito ako su mu prijatelji, neće se boriti protiv poistovjećivanja branitelja s ustašama, jer su mu to birači, neće se boriti ni protiv ministara simpatizera ustaštva (Kujundžić, Barišić...), ali će se zato boriti protiv populista iz Živog zida. 

Njih sve trojice. 

A sad ćemo vidjeti kako će se obračunati s populistima iz Mosta.

Jer, Andrej Plenković je ipak ozbiljan premijer.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa