Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Španjolska nije Jugoslavija, tu se ne može povlačiti paralela

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji, rekao je Juncker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u četvrtak kako Katalonci nisu pod represijom Španjolske pa da se ta situacija ne može uspoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji.

"U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španjolske. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji", rekao je Juncker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

"Ja ne želim sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja. Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i europsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno", rekao je 63-godišnji Luksemburžanin. On je tako ponovno odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barcelone i Madrida, samo dan prije nego španjolski parlament odobri izvanredne mjere u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske.

Španjolska ministarstva bi tijekom šest mjeseci, do organiziranja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama. Katalonski parlament tijekom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere niti predložiti novog predsjednika regionalne vlade.

"Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španjolski ustav je prilično jasan  - ne mogu se organizirati referendumi o odcjepljenju", rekao je Juncker. "Europa nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barcelone i Madrida. Španjolci su ti koji trebaju riješiti taj problem".

U četvrtak navečer odvija se rasprava u katalonskom parlamentu koji bi trebao odgovoriti na mjere pokrenute iz Madrida. Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont prethodno je odbio sazvati prijevremene izbore nakon čega ga je u Madridu potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria optužila da odbija dijalog. Puigdemont je bio rekao kako nije sazvao izbore jer mu španjolska vlada nije dala garanciju da unatoč tome neće provesti mjere u Kataloniji.

Komentari (74)
  • "Ja ne želim sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja. Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i europsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno" - upravo ovo je problem EU na koji konstantno upozoravam. Juncker je nesvjesno priznao o čemu se tu radi. A radi se o nastavku priprema za novi svjetski poredak. Dakle, ukidanje nacionalnih država, ukidanje nacija, nijekanje nacionalnog identiteta naroda i njihovih prava. On(i) želi potpuno kontrolu nad Europom i europskim narodima, poput monarha. Apsolutnu centralizaciju vlasti i moći u rukama oligarhije u Bruxellesu i uspostavu totalitarne diktature u nekakvoj novostvorenoj "državi Europi". Pazi ti njega, on ne želi...on sebe već vidi kao nekakvog vladara, njega ne zanima što žele europske nacije i narodi, on deklarira što on želi...ulazak u EU je samoubojstvo Hrvatske na duge staze. Oni koji su nas u EU na prijevaru uveli su, po meni, veleizdajnici koji su prodali Hrvatsku u zamjenu za fotelje i eure.

    26. 10. 2017,   23:29
  • Junker i Plenkovic.Topla braca.

    26. 10. 2017,   23:22
  • Jel to onaj što Plenkiju šalje pusice ?

    26. 10. 2017,   21:38