Obavijesti

News

Komentari 0

Španjolska: Pobjeda socijalista, nastavlja se politička blokada

Španjolska: Pobjeda socijalista, nastavlja se politička blokada

Baš kao i na redovnim izborima prije sedam mjeseci opet niti jedna stranka nije dobila dovoljnu podršku za samostalno sastavljanje vlade pa Španjolsku čekaju neizvjesni tjedni

VIDEO

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza osvojila je najviše glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, no nedovoljno za formiranje vlade.

Baš kao i na redovnim izborima prije sedam mjeseci opet niti jedna stranka nije dobila dovoljnu podršku za samostalno sastavljanje vlade pa Španjolsku čekaju neizvjesni tjedni u pokušaju stvaranja manjinske ili koalicijske vlade.

PSOE je dobio 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, no za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Španjolci su izašli na izbore jer je u travnju na redovnim izborima PSOE bio dobio 123 mjesta nakon čega nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a nije uspio dogovoriti niti koaliciju sa srodnim lijevim Unidas Podemosom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sánchez će ponovo imati priliku sastaviti vladu, no lijeva koalicija će sada biti još teže ostvariva budući da je i Unidas Podemos izgubio glasove osvojivši 35 mjesta, što mu je donijelo četvrtu poziciju. Blok lijevih stranaka osvojio je ukupno 158 mjesta, 18 manje od potrebnih za sastavljanje vlade.

Sánchez i Pablo Iglesias, vođa Unidas Podemosa, bili su se ljetos posvađali oko ministarskih mjesta u budućoj vladi nakon čega su raspisani prijevremeni izbori.

Sedam mjeseci kasnije desne stranke, pogurane napetostima u Kataloniji, mobilizirale su birače i osvojile zapažen rezultat. Konzervativna Narodna stranka, koja je u travnju zabilježila najlošiji rezultat u povijesti, u nedjelju je osvojila 87 mjesta zauzevši drugo mjesto. Protuimigrantska desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u španjolski parlament, postala je treća najveća stranka u Španjolskoj povećavši broj zastupnika s 24 na 52.

Te dvije stranke odvukle su birače stranke centra Građani koja je osvojila svega 10 mjesta dok je u prijašnjem sazivu parlamenta imala njih 57.

Desni blok predvođen Narodnom strankom, Voxom i Građanima dobio je 151 mjesto, također ispod potrebnih 176 za formiranje vlade.

Izbori u nedjelju potvrdili su kako su prošla vremena kada su dvije najveće stranke lijevog i desnog centra, PSOE i Narodna stranka, dobivale apsolutnu većinu na izborima. One su se 40 godina mijenjale na vlasti sve dok 2015. zbog visoke nezaposlenosti i korupcije na političku scenu nisu iskočile tri nove stranke – Unidas Podemos, Građani i Vox.

Od tada Španjolska ne uspijeva dogovoriti stabilnu vladu budući da su birači raspršili glasove, a stranke se ne uspijevaju dogovoriti o koalicijskim vladama. Na nacionalnoj razini Španjolska nije imala koaliciju na vlasti od kada je uvedena demokracija prije četiri desetljeća.

Ovo su bili četvrti parlamentarni izbori u posljednje četiri godine. Španjolci su samo ove godine bili u travnju na parlamentarnim izborima, pa u svibnju na lokalnim, regionalnim i izborima za Europski parlament.

Zamor je doveo do nešto manjeg odaziva u nedjelju. Glasovalo je 69,88 posto od 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa, dok je prije sedam mjeseci glasalo 71,76 posto birača.

Sánchez, ako okupi koaliciju lijevih stranaka, imat će podršku 158 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta te bi mogao zatražiti od desnih stranaka da se suzdrže u parlamentu od glasovanja o vladi i tako mu dopuste formiranje manjinske vlade budući da nema potrebnih 176 mjesta. U protivnom bi moglo doći do novih izbora ako Španjolska ovaj put ne dobije vladu.

Ranije se nagađalo i o velikoj koaliciji PSOE-a i Narodne stranke po uzoru na Njemačku, no obje stranke su uoči izbora rekle kako u Španjolskoj neće biti koalicije socijalista i konzervativaca.

Ostale glasove dobile su regionalne stranke, od čega su 23 mjesta u parlamentu pripala zagovornicima nezavisnosti Katalonije. One svoju potporu Sánchezu uvjetuju novim referendumom o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku, što je Sánchez još ranije odbio.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...