Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Španjolski ministar vanjskih poslova nakon 14 godina u RH

None Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Hrvatsku je 2005. posjetio tadašnji španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos. 2013. na priredbi povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu je boravila tadašnja potpredsjednica vlade

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell dolazi u službeni posjet Hrvatskoj 28. i 29. svibnja, što će biti prvi posjet jednog španjolskog ministra vanjskih poslova Zagrebu nakon 14 godina.

Cilj posjeta je „osnažiti već bliske bilateralne odnose“, kažu u uredu ministra u Madridu i španjolskom veleposlanstvu u Zagrebu.
Borrell, 72-godišnji član socijalističke španjolske vlade,  sastat će se s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kolegicom Marijom Pejčinović Burić, s kojom će se najdulje zadržati u razgovoru. 
Hrvatsku je 2005. godine posjetio tadašnji španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos. Godine 2013. na priredbi povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu je boravila tadašnja potpredsjednica vlade Soraya Sáenz de Santamaría.
Borrell je ministar u aktualnoj tehničkoj španjolskoj vladi te kandidat na nedjeljnim izborima za Europski parlament ispred Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Lijevi centar PSOE pobijedio je na španjolskim parlamentarnim izborima 28. travnja osvojivši 123 od 350 mjesta u parlamentu. U nadolazećim tjednima očekuju se pregovori s manjim strankama oko formiranja vlade, za što je potrebno 176 mjesta.
Španjolska je članica NATO-a od 1982. godine, a Europske unije od 1986. godine.

 

Komentiraj, znaš da želiš!