Obavijesti

News

Komentari 27

Spasila ga vjera: Bivši kockar za Papu je izradio unikatni križ

Spasila ga vjera: Bivši kockar za Papu je izradio unikatni križ
4

Njegov se križ danas nalazi na središnjem mjestu pozornice s koje papa Franjo vodi svetu misu u Sarajevu. Isus je izrezbaren iz hrastovine i težak je oko 350 kg

VIDEO

Počeo sam prije pet godina raditi križ kao zavjetni križ svetom Josipu. Onda mi je susjed Zdravko donio veliki komad drveta koji ga je podsjetio na ljudsku figuru. Pitao me je mogu li što iz toga izvući, a ja sam ‘izvukao’ Isusa , govori Robert Tomić (45) iz Tomić Briga kraj Posušja u Hercegovini.

Njegov se križ danas nalazi na središnjem mjestu pozornice s koje papa Franjo danas vodi svetu misu u Sarajevu.

Sam Isus je izrezbaren iz hrastovine i težak je oko 350 kilograma, a zajedno s križem i panjom na kojem stoji teži i tisuću kilograma.

- Kad sam počeo rezbariti, bilo je to nešto sasvim osobno, moj zavjetni dar i ni na kraj pameti mi nije bilo da bi se moglo naći pred Papom. Radio sam iskreno i sa srcem , a kad smo prije više od mjesec dana poslali Odboru za doček Pape fotografije svog rada, njima se svidjelo i to zajedno s mojom životnom pričom. Prihvatili su da se moj rad nađe na bini - prisjeća se Robert Tomić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:10

On je poslije Domovinskog rata postao ovisan o kocki . Kiparstvom se nikad nije bavio do susreta s Bogom u svojoj 38. godini...

- A onda mi je na jednoj ispovijedi došlo preobraženje. Raskrstio sam sa svojim porokom i okrenuo se Bogu. Počeo sam i raditi s drvetom te uglavnom rezbarim sakralne motive . Od tada, hvala Bogu, imam petero dice - pun sreće govori Robert i otkriva kako će nakon mise raspelo svoje mjesto naći u crkvi svetog Josipa u Kupresu.

A kao poseban simbol suživota danas će biti i drvena stolica na kojoj će tijekom misnog slavlja sjediti papa Franjo i na kojoj su više od dva mjeseca radili Edin i Salem Hajderovac, inače islamske vjeroispovijesti . Ovi stolari iz Zavidovića uložili su stotine sati rada u ovo remek-djelo.

- Supruga i ja smo se rasplakali večer prije nego što su našu stolicu izložili u župnoj crkvi sv. Josipa u Zavidovićima. Ža o nam je što stolica odlazi jer postala je kao član naše obitelji, ali smo i presretni što je našoj radnji pripala tako velika čast da napravimo stolicu za Papu, a to je naš životni posao.

Nakon Papina posjeta, ma gdje stolica bila, ići ćemo je vidjeti jer je to ipak naše remek-djelo - rekao je Salim Hajderovac, vlasnik radnje. I u njegovoj hrastovoj stolici Papa će se nasloniti na glavni naslon od 180 centimetara, dok je sama stolica široka 90 centimetara i teška oko 80 kilograma. Duborez na nogama stolice je hrvatski pleter , na gornjem dijelu stolice je sarajevska katedrala, dio oltara srednjovjekovne katedrale i Župna crkva u Zavidovićima.

Na stranicama su izrađene ribe kojima je Isus nahranio gladne. Na poleđini je grb pape Franje između klasa pšenice i grozda grožđa, poruka Mir s vama i Sarajevo 6. lipnja 2015. Na vrhu stolice s jedne i druge strane izrezbareni su simboli alfa i omega , simboli početka i kraja, a to je Isusova poruka. Sve dok nije bila gotova, s njezinim dijelovima je spavao Salim, a na njoj su radili i Dino Čahtarević te Mujo Samba, dok su sve detalje dogovarali đakon Ljubo Zelenika i Miro Bešlić, župnik u Zavidovićima.

– Bilo bi mi lakše da sagradim crkvu jer bismo za to imali vremena, a ne stolicu koju smo trebali napraviti u tako kratkom roku - rekao je župnik Bešlić.

A za stolicu se već toliko pročulo da su dobili narudžbu da od oraha izrade i grb engleskoj kraljici, a paralelno s tim radit će i grb pape Franje. Edin Hajdarevac namjerava ga osobno pokloniti papi Franji .

Župnik Bešlić je istaknuo kako je stolica dokaz ekumenizma i međureligijskog dijaloga koji gaje te da su zajedno s majstorima koji su je izradili posebno ponosni što su radili na poklonu papi Franji.

Bešlagić: Nemamo mi Bandića da sve riješi

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Papine poruke mi puno znače jer zagovara mir i dobro. Vjernik sam, idem u džamiju, ponekad i u crkvu. Nije važno koje je tko vjere, nego da je slijedi. Papa je skroman i djeluje kao da mu nije stalo do poklona. Zato ću mu darovati osmijeh - kaže glumac Enis Bešlagić koji je pomagao oko organizacije dočeka pape Franje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a